Reklama
Reklama

Robię to ciasto na andrzejki. Żadne inne tak szybko nie znika ze stołu

Ciasto Czekoladowa Chmurka zasmakuje wszystkim wielbicielom słodkich wypieków z kremem. Każda warstwa tego słodkiego przysmaku jest pyszna, a razem komponują się w wyśmienity deser. Przygotowane ciasta Czekoladowa Chmurka wymaga wprawdzie upieczenia biszkoptu i sporządzenia dwóch mas, ale efekt będzie zniewalający.

Czekoladowa Chmurka to ciasto, które nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie wygląda. Jeśli postawisz je na stole, goście zaczną podejrzewać, że zamówiłaś je u profesjonalnego cukiernika. Nie będzie też problemu z jego przechowywaniem, wszyscy spałaszują je do ostatniego okruszka. 

Czekoladowa Chmurka - ciasto na andrzejki

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakie ciasto upiec na andrzejki, pomyśl o Czekoladowej Chmurce. Ten słodki deser swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowej lekkości, jaką nadają mu dwie warstwy masy. Słodycz czekolady przełamie tu odrobina dżemu, najlepiej, jeśli jest on domowej roboty. Twoi andrzejkowi goście będą zachwyceni widowiskowym wyglądem Czekoladowej Chmurki, która w mig zniknie z talerzy i stanie się przebojem wieczoru. 

Czekoladowa Chmurka - przepis

Przepis na Czekoladową Chmurkę wymaga upieczenia biszkoptu i przygotowania dwóch mas: czekoladowej i śmietanowej. Zadbaj o to, by wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości. 

Składniki:

Składniki na biszkopt: 

  • 3 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 80 g mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na masę czekoladową: 

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g czekolady deserowej,
  • łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml wody.

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml wody.

Dodatkowo: 

  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego,
  • 200 g biszkoptów,
  • mleko do moczenia biszkoptów,
  • kakao lub starta czekolada do posypania. 

Sposób przygotowania: 

Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dosypuj do niej cukier, a na koniec żółtka, cały czas ją mieszając. Do masy dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszaj. Wylej ciasto na blaszkę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez pół godziny. Pozostaw do ostygnięcia. 

Teraz pora na masę czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a żelatynę w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, pod koniec dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. 

Podobnie zrób masę śmietanową: rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia, a śmietankę ubij z cukrem. Pod koniec dodaj żelatynę.

Upieczony i przestudzony biszkopt posmaruj dżemem i wyłóż na to masę czekoladową. Na niej poukładaj namoczone wcześniej w mleku biszkopty, na których potem rozsmaruj masę śmietanową. Dla ozdoby całość na wierzchu wysyp kakao lub startą czekoladę. Ciasto Czekoladowa Chmurka powinno przez całą noc chłodzić się w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze