Reklama
Reklama

Robię zawsze na wyjątkowe okazje. Tarta Milionera zniewala słodyczą

Tarta Milionera to kruche ciasto orzechowe wypełnione nadzieniem z solonego masła orzechowego. To zdecydowanie deser marzeń dla każdego miłośnika słodko-słonych połączeń smakowych. Smakuje jak z najlepszej cukierni.

Ten przepis to pewniak, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach - Tarta Milionera bez wątpienia zachwyca swoim wyglądem, a już pierwszy kęs nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z prawdziwym przysmakiem. 

To wyjątkowa kompozycja, gdzie obłędy smak masła orzechowego przenika się z czekoladą. Jeżeli raz zrobisz ten deser, na pewno będziesz do niego wracać. Jest perfekcyjny.

Tarta Milionera - lista składników

Spód: 

Reklama
  • 350 g orzeszków ziemnych, 
  • 110 g masła, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 100 g serka śmietankowego, 
  • 150 g kremowego masła orzechowego, 
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Polewa: 

  • 250 g czekolady gorzkiej 60%, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 1 szczypta soli morskiej gruboziarnistej lub w płatkach. 

Tarta Milionera - przepis

Przygotuj spód. 

Zmiksuj orzeszki ziemne w malakserze do uzyskania konsystencji grubego piasku. 

W garnuszku rozpuść masło, a następnie je ostudź. Wymieszaj je z orzeszkami, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. 

Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem lub sprayem zapobiegającym przywieranie. Dokładnie wylep blaszkę przygotowanym ciastem. 

Wstaw formę do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 9 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj nadzienie. 

Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach aż będzie lekko ubita – nie może być sztywna. Wstaw całość do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. 

W osobnej misce utrzyj serek śmietankowy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj masło orzechowe, cukier, wanilię i sól. Miksuj do całkowitego połączenia. 

Wlej ok. 1/3 bitej śmietany i ubijaj do połączenia. Następnie wlej pozostałą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość. 

Rozłóż masę na całkowicie ostudzonym spodzie. Wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania polewy. 

Przygotuj polewę. 

Pokruszoną czekoladę włóż do garnuszka i zalej śmietanką. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Polewę lekko przestudź, a następnie przelej ją na zastygnięte nadzienie. Wyrównaj i posyp solą morską. 

Tartę milionera wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiący i smaczniejszy niż ze sklepu. Przepis na cebulowy chleb z gara

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery