Reklama
Reklama

Robię zawsze na wyjątkowe okazje. Tarta Milionera zniewala słodyczą

Tarta Milionera to kruche ciasto orzechowe wypełnione nadzieniem z solonego masła orzechowego. To zdecydowanie deser marzeń dla każdego miłośnika słodko-słonych połączeń smakowych. Smakuje jak z najlepszej cukierni.

Ten przepis to pewniak, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach - Tarta Milionera bez wątpienia zachwyca swoim wyglądem, a już pierwszy kęs nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z prawdziwym przysmakiem. 

To wyjątkowa kompozycja, gdzie obłędy smak masła orzechowego przenika się z czekoladą. Jeżeli raz zrobisz ten deser, na pewno będziesz do niego wracać. Jest perfekcyjny.

Tarta Milionera - lista składników

Spód: 

Reklama
  • 350 g orzeszków ziemnych, 
  • 110 g masła, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, 
  • 100 g serka śmietankowego, 
  • 150 g kremowego masła orzechowego, 
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Polewa: 

  • 250 g czekolady gorzkiej 60%, 
  • 100 ml śmietanki 36%, 
  • 1 szczypta soli morskiej gruboziarnistej lub w płatkach. 

Tarta Milionera - przepis

Przygotuj spód. 

Zmiksuj orzeszki ziemne w malakserze do uzyskania konsystencji grubego piasku. 

W garnuszku rozpuść masło, a następnie je ostudź. Wymieszaj je z orzeszkami, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. 

Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem lub sprayem zapobiegającym przywieranie. Dokładnie wylep blaszkę przygotowanym ciastem. 

Wstaw formę do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 9 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj nadzienie. 

Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach aż będzie lekko ubita – nie może być sztywna. Wstaw całość do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. 

W osobnej misce utrzyj serek śmietankowy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj masło orzechowe, cukier, wanilię i sól. Miksuj do całkowitego połączenia. 

Wlej ok. 1/3 bitej śmietany i ubijaj do połączenia. Następnie wlej pozostałą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość. 

Rozłóż masę na całkowicie ostudzonym spodzie. Wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania polewy. 

Przygotuj polewę. 

Pokruszoną czekoladę włóż do garnuszka i zalej śmietanką. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Polewę lekko przestudź, a następnie przelej ją na zastygnięte nadzienie. Wyrównaj i posyp solą morską. 

Tartę milionera wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wszyscy robią sok z mniszka, a ja testuję inny przysmak. Do naleśników i ciastek jest wspaniała

Pij przed snem, będziesz spać jak niemowlę. Działa jak melatonina

Pyszny, domowy kolagen. Pij codziennie, na skórę działa jak botoks, dobrze wpływa na stawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery