Robię zawsze na wyjątkowe okazje. Tarta Milionera zniewala słodyczą
Tarta Milionera to kruche ciasto orzechowe wypełnione nadzieniem z solonego masła orzechowego. To zdecydowanie deser marzeń dla każdego miłośnika słodko-słonych połączeń smakowych. Smakuje jak z najlepszej cukierni.
Ten przepis to pewniak, gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach - Tarta Milionera bez wątpienia zachwyca swoim wyglądem, a już pierwszy kęs nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z prawdziwym przysmakiem.
To wyjątkowa kompozycja, gdzie obłędy smak masła orzechowego przenika się z czekoladą. Jeżeli raz zrobisz ten deser, na pewno będziesz do niego wracać. Jest perfekcyjny.
Spód:
- 350 g orzeszków ziemnych,
- 110 g masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%,
- 100 g serka śmietankowego,
- 150 g kremowego masła orzechowego,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ½ łyżeczki soli.
Polewa:
- 250 g czekolady gorzkiej 60%,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 1 szczypta soli morskiej gruboziarnistej lub w płatkach.
Przygotuj spód.
Zmiksuj orzeszki ziemne w malakserze do uzyskania konsystencji grubego piasku.
W garnuszku rozpuść masło, a następnie je ostudź. Wymieszaj je z orzeszkami, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem lub sprayem zapobiegającym przywieranie. Dokładnie wylep blaszkę przygotowanym ciastem.
Wstaw formę do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 9 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj nadzienie.
Śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach aż będzie lekko ubita – nie może być sztywna. Wstaw całość do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
W osobnej misce utrzyj serek śmietankowy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj masło orzechowe, cukier, wanilię i sól. Miksuj do całkowitego połączenia.
Wlej ok. 1/3 bitej śmietany i ubijaj do połączenia. Następnie wlej pozostałą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość.
Rozłóż masę na całkowicie ostudzonym spodzie. Wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania polewy.
Przygotuj polewę.
Pokruszoną czekoladę włóż do garnuszka i zalej śmietanką. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewę lekko przestudź, a następnie przelej ją na zastygnięte nadzienie. Wyrównaj i posyp solą morską.
Tartę milionera wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wszyscy robią sok z mniszka, a ja testuję inny przysmak. Do naleśników i ciastek jest wspaniała
Pij przed snem, będziesz spać jak niemowlę. Działa jak melatonina
Pyszny, domowy kolagen. Pij codziennie, na skórę działa jak botoks, dobrze wpływa na stawy