Rodzina uwielbia ten dżem, można go jeść łyżkami. Aromatyczny, lekko słodki, delikatnie ostry
Sezon na gruszki rozpoczyna się już w lecie. Jednak wraz z nadejściem jesieni w sklepach i na targach pojawia się coraz więcej rodzajów, które warto wykorzystać w swojej kuchni. To właśnie teraz jest najlepszy moment, aby przygotować z ich dodatkiem ulubione przetwory. Wypróbuj przepis na aromatyczny dżem gruszkowy, który podbije twoje podniebienie słodyczą owoców oraz aromatem rozgrzewających przypraw.
Zatrważająca liczba odmian gruszek, które pojawiają się na początku jesieni, może wprawiać w konsternację. Właśnie dlatego podpowiadamy, które z nich są warte naszej uwagi, szczególnie kiedy planujemy wykorzystać je do domowych przetworów. Przekonaj się, które odmiany sprawdzą się najlepiej w twojej kuchni.
Gruszki to owoce o delikatnym smaku. Zależnie od odmiany mogą być kwaśne, słodkie, miękkie lub ziarniste. Warto o tym pamiętać, jeśli planujemy wykonać z nich przetwory. Jest kilka odmian, które najlepiej sprawdzą się do dżemów i konfitur ze względu na swoją jędrność oraz aromat.
Pierwszym gatunkiem, który jest jednym z najbardziej popularnych, jest Faworytka lub Klapsa. Pierwsze owoce pojawiają się już pod koniec sierpnia. Charakteryzują się zielono-czerwonym kolorem oraz białym, miękkim miąższem. Jest to wyjątkowo słodka i aromatyczna odmiana, a jej owoce są duże i mają grubą skórkę.
Do przetworów sprawdzi się gruszka Konferencja. Jest to stara odmiana gruszy, która pochodzi z Anglii. Rodzi słodkie i soczyste owoce, które nie bez powodu uznawane są za deserowe. Są dość duże, podłużne oraz matowe. Poznamy, że są dojrzałe po brązowym nalocie, który tworzy się w dolnej części owocu. Właśnie takie egzemplarze będą najlepsze do obróbki.
Gruszka, która będzie idealna dla leniwych kucharzy to Bonkreta Williamsa. Podobnie jak Konferencja jest jedną z najstarszych odmian gruszy. Jej owoce pojawiają się we wrześniu. Ten gatunek gruszek ma nieregularny kształt i często jest pofałdowany. Mają jasnożółty kolor i cienką, delikatną skórkę, pod którą kryje się soczysty i miękki miąższ o winno-słodkim smaku.
Wybierając odpowiednią odmianę gruszek, będziemy mieć pewność, że dżem, który przygotujemy, będzie miał pyszny smak, a także odpowiednią konsystencję. Warto zwrócić uwagę na to, aby owoce były dojrzałe. Kiedy zadbamy o te aspekty, nie będziemy musieli obawiać się, że dżem nie będzie smaczny.
Zobacz także: Aromatyczny kompot z gruszek po lwowsku. Przepis ze starej książki kucharskiej
Do przygotowania dżemu będziesz potrzebować:
- 1,5 kg gruszek,
- 700 g cukru,
- 20 g pektyny,
- łyżeczkę cynamonu,
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- łyżeczkę suszonego imbiru,
- 10 goździków,
- anyż.
Sposób wykonania:
gruszki umyj, obierz ze skórki i pozbaw gniazda nasiennego. Pokrój na małe kawałki i wrzuć do dużego garnka. Zalej je zimną wodą, tak aby wszystkie owoce były zanurzone, a następnie doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut albo do momentu, aż gruszki będą miękkie.
Do garnka dodaj cukier oraz przyprawy. To również moment na dodanie pektyn zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Całość gotuj przez ok. 20 minut — cukier powinien się rozpuścić, a gruszki rozpaść. Jeśli wolisz bardziej aksamitną konsystencję dżemu, możesz dodatkowo rozgnieść gruszki widelcem lub zblendować je na gładką masę.
Zwiększ ogień i gotuj dżem jeszcze przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy będzie odpowiednio gęsty, nałóż do wyparzonych wcześniej słoików i porządnie zakręć. Obróć je do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przełóż do chłodnego i ciemnego miejsca.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie