Reklama
Reklama

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

Choć rolada bankietowa może w pierwszej chwili kojarzyć się z deserem, to w tym wydaniu zdecydowanie lepiej posłuży na danie główne. Połączenie delikatnego drobiu z serem i warzywami tworzy przepyszną i elegancką kompozycję. Potrawa pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego sprawdzi się podczas specjalnych okazji.

Jeśli przygotowujesz ważną uroczystość i marzysz o eleganckim, ale też pysznym daniu głównym, możesz wypróbować nasz przepis na roladę bankietową. Jest sycąca i łączy w sobie śródziemnomorskie smakołyki. Zaserwowana na talerzu prezentuje się okazale - goście zrobią się głodni już od samego patrzenia.

Co to jest rolada bankietowa?

Rolada bankietowa to wykwintne danie, idealne na eleganckie przyjęcia i specjalne okazje. Delikatne mięso drobiowe jest wypełnione aromatycznym nadzieniem z suszonych pomidorów i kremowej fety, co tworzy apetyczny i kolorowy przekrój. Całość dopełnia zaskakująca panierka z pistacji i bułki tartej

Do wykonania rolady użyliśmy mięsa z ud kurczaka, nie piersi, dzięki czemu potrawa zachowuje większą soczystość. To danie nie tylko wygląda efektownie, ale również oferuje bogactwo smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagających gości.

Rolada bankietowa - przepis

Jak zrobić roladę bankietową? Przepis znajdziesz poniżej - najpierw zaopatrz się w niezbędne składniki, a potem wykonuj instrukcje krok po kroku.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (lub indyka) - bez skóry i kości, 
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju, 
  • 100 g sera feta, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 80 g pistacji, 
  • 3-4 łyżki bułki tartej, 
  • 3-4 łyżki masła lub oliwy, 
  • sól i czarny pieprz. 

Sposób wykonania:

Przygotuj panierkę. Pistacje obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i podpraż. Do miseczki wrzuć bułkę tartą, dodaj rozpuszczone masło lub oliwę i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp podprażone pistacje i wszystko dokładnie wymieszaj. Panierkę odstaw na bok.

Zabierz się za przyrządzanie drobiu i farszu. Mięso umyj, osusz, przykryj arkuszem folii spożywczej i rozbij tłuczkiem z obydwu stron, po czym natrzyj solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem (także z dwóch stron). Suszone pomidory pokrój w paski, a fetę we fragmenty przypominające prostopadłościany.  

Na środku dużej blachy z piekarnika ułóż dwa arkusze folii aluminiowej tak, aby zachodziły na siebie. Pośrodku rozsyp pasmo panierki, a na tym ułóż płaty mięsa - też w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Pośrodku mięsnej części ułóż fragmenty fety oraz suszone pomidory. Pomagając sobie folią, ciasno zwiń roladę (dociskając w miejscu panierki). Od zewnątrz dodaj kolejny arkusz folii aluminiowej, dobrze zawiń całość i dokładnie skręć krawędzie.

Blaszkę z roladą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso z pieca, odstaw na ok. 15 minut i dopiero po tym czasie odwiń folię. Roladę bankietową możesz podawać na ciepło lub zimno (jako przekąskę). Pokrój ją na plastry i wyłóż na półmisek. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | mięso | warzywa | ser