Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze
Choć rolada bankietowa może w pierwszej chwili kojarzyć się z deserem, to w tym wydaniu zdecydowanie lepiej posłuży na danie główne. Połączenie delikatnego drobiu z serem i warzywami tworzy przepyszną i elegancką kompozycję. Potrawa pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego sprawdzi się podczas specjalnych okazji.
Jeśli przygotowujesz ważną uroczystość i marzysz o eleganckim, ale też pysznym daniu głównym, możesz wypróbować nasz przepis na roladę bankietową. Jest sycąca i łączy w sobie śródziemnomorskie smakołyki. Zaserwowana na talerzu prezentuje się okazale - goście zrobią się głodni już od samego patrzenia.
Rolada bankietowa to wykwintne danie, idealne na eleganckie przyjęcia i specjalne okazje. Delikatne mięso drobiowe jest wypełnione aromatycznym nadzieniem z suszonych pomidorów i kremowej fety, co tworzy apetyczny i kolorowy przekrój. Całość dopełnia zaskakująca panierka z pistacji i bułki tartej.
Do wykonania rolady użyliśmy mięsa z ud kurczaka, nie piersi, dzięki czemu potrawa zachowuje większą soczystość. To danie nie tylko wygląda efektownie, ale również oferuje bogactwo smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagających gości.
Jak zrobić roladę bankietową? Przepis znajdziesz poniżej - najpierw zaopatrz się w niezbędne składniki, a potem wykonuj instrukcje krok po kroku.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka (lub indyka) - bez skóry i kości,
- 100 g suszonych pomidorów w oleju,
- 100 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 80 g pistacji,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 3-4 łyżki masła lub oliwy,
- sól i czarny pieprz.
Sposób wykonania:
Przygotuj panierkę. Pistacje obierz z łupinek i bardzo drobno posiekaj. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i podpraż. Do miseczki wrzuć bułkę tartą, dodaj rozpuszczone masło lub oliwę i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp podprażone pistacje i wszystko dokładnie wymieszaj. Panierkę odstaw na bok.
Zabierz się za przyrządzanie drobiu i farszu. Mięso umyj, osusz, przykryj arkuszem folii spożywczej i rozbij tłuczkiem z obydwu stron, po czym natrzyj solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem (także z dwóch stron). Suszone pomidory pokrój w paski, a fetę we fragmenty przypominające prostopadłościany.
Na środku dużej blachy z piekarnika ułóż dwa arkusze folii aluminiowej tak, aby zachodziły na siebie. Pośrodku rozsyp pasmo panierki, a na tym ułóż płaty mięsa - też w taki sposób, aby na siebie nachodziły. Pośrodku mięsnej części ułóż fragmenty fety oraz suszone pomidory. Pomagając sobie folią, ciasno zwiń roladę (dociskając w miejscu panierki). Od zewnątrz dodaj kolejny arkusz folii aluminiowej, dobrze zawiń całość i dokładnie skręć krawędzie.
Blaszkę z roladą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso z pieca, odstaw na ok. 15 minut i dopiero po tym czasie odwiń folię. Roladę bankietową możesz podawać na ciepło lub zimno (jako przekąskę). Pokrój ją na plastry i wyłóż na półmisek.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą