Reklama
Reklama

Równie pyszna, co papieska. Jak zrobić kremówkę królewską?

Kremówka królewska jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga nieco czasu. Rozpływający się w ustach krem śmietanowo-budyniowy otoczony jest biszkoptami, a użycie świeżych owoców dodaje nuty kwaskowatości. Deser jest idealny, taki nie za słodki.

Nie ma nic pyszniejszego niż puszyste ciasto w charakterze letniego deseru. Kremówka królewska wychodzi naprawdę lekka, dzięki pulchnemu ciastu i aksamitnemu kremowi. Ten dosłownie rozpływa się w ustach, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Kremówka królewska a papieska

Znasz popularną kremówkę papieską, ale pierwszy raz słyszysz o królewskiej? Już wyjaśnimy, czym różnią się od siebie te dwa desery. Kremówka wadowicka, którą zajadał się papież Jan Paweł II, nazywana jest też napoleonką. Składa się z dwóch płatów chrupiącego ciasta francuskiego, przełożonych puszystym kremem śmietankowo-budyniowym. Z wierzchu koniecznie oprószona jest jeszcze cukrem pudrem. 

Z kolei kremówka królewska to ciasto bez pieczenia. Przyrządza się je z gotowych, miękkich herbatników i biszkoptów, co zdecydowanie upraszcza jej przyrządzanie. Nadzienie pozostaje bardzo podobne, jak w przypadku kremówki papieskiej - jest połączeniem masy budyniowej i ekstremalnie puszystej śmietanki. W tym deserze nie brakuje też owoców - soczystych truskawek. To głównie one przełamują słodki smak spodu i kremu, dlatego będą fantastyczną przekąską dla wszystkich lubiących nie za słodkie ciasta.

Jak zrobić kremówkę królewską?

Choć do przygotowania kremówki królewskiej potrzeba trochę czasu, to sam proces nie jest skomplikowany. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, nic nie szkodzi. W tym przepisie nie będziesz potrzebować piekarnika, jedynie mikser.

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g herbatników 
  • 300 g biszkoptów podłużnych 

Krem: 

  • 500 ml mleka 
  • 300 ml śmietanki 36% 
  • 3 żółtka 
  • 60 g cukru 
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 
  • 200 g truskawek 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania 
  • truskawki do dekoracji 

Sposób wykonania:

Przygotuj spód: formę o wymiarach 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki w równych rzędach. Następnie na miejscach łączenia połóż podłużne biszkopty. Odłóż na bok. 

Zrób krem: w garnku podgrzej mleko, aż będzie gorące. W innym garnku ubij żółtka z cukrem i skrobią na puszystą masę. Wlej łyżkę gorącego mleka i kontynuuj ubijanie przez kolejną minutę. Następnie, nie przerywając mieszania, wlewaj powoli pozostałe mleko. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, by masa nie przywarła do dna. Dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj przez 1-2 minuty od momentu pojawienia się bąbelków. Przełóż masę do miski i przykryj ją szczelnie folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni (w tzw. kontakcie), by nie powstał kożuch. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce zimnego kremu budyniowego, mieszając aż całość będzie gładka i jednolita. Wstaw całość do lodówki na ok. 30 minut. 

Złóż ciasto: na spodzie z herbatników i biszkoptów rozłóż ok. 1/3 kremu. Truskawki oczyść i usuń szypułki. Postaw je pionowo, równomiernie na kremie i delikatnie wciśnij. Przykryj je pozostałą masą, dobrze wkładając ją w przestrzenie między owocami. Wierzch wyrównaj. Ewentualne resztki kremu włóż do szczelnego pojemnika i schowaj w lodówce. Na górze wyłóż drugą warstwę herbatników, a w miejscach łączenia połóż biszkopty. Na wierzchu kremówki królewskiej połóż folię spożywczą, a następnie lekki obciążnik - duży talerz, kilka 100-gramowych opakowań produktów sypkich, itp. 

Podawaj ciasto: wstaw formę do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zdejmij folię, a wierzch posyp cukrem pudrem i ozdób świeżymi truskawkami. Możesz je przytwierdzić pozostałym kremem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | torty | słodycze