Reklama
Reklama

Rozgrzewający obiad z piekarnika. Inspirowany kuchnią węgierską

Obiad z piekarnika świetnie rozgrzewa i syci, szczególnie gdy wracamy zziębnięci i zmęczeni do domu. Tę zapiekankę warzywną z sosem robi się naprawdę szybko, ze składników, który prawie każdy lubi. Potrawa może być daniem głównym albo dodatkiem do aromatycznego mięsa. Przekonaj się, jak ją zrobić.

Obiad na ciepło

Obiad z piekarnika jest inspirowany kuchnią węgierską. Znajdziesz w nim paprykę, cukinię, pomidory i cebulę, zanurzone w bogatym sosie. Już na samą myśl o zapachu pieczonej papryki z czosnkiem i ziołami cieknie ślinka. Nie miej obaw, aby poprosić o dokładkę, bo z podanej listy składników wychodzi solidna porcja zapiekanki. Danie podawaj samodzielnie lub w towarzystwie mięsnych potraw. Jeśli nie lubisz rutyny w kuchni, możesz je też połączyć z kaszą czy makaronem. 

Obiad z piekarnika - przepis 

Składniki:

  • 2 papryki czerwone, 
  • 2 małe cukinie, 
  • duża biała cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów bez skórki lub ok. 400 g świeżych pomidorów,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, 
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku, 
  • łyżeczka suszonych ziół np. włoskich lub prowansalskich,  
  • oliwa, 
  • sól do smaku. 

Sposób wykonania:  

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dodaj czosnek i wszystkie papryki w proszku. Przesmażaj, mieszając, aż przyprawy uzyskają brązowy kolor. Pamiętaj, aby nie dodawać zbyt dużej ilości wędzonej papryki, ponieważ zdominuje smak całego dania. Wlej do garnka puszkę pomidorów i trzymaj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż smaki się połączą. Na koniec dopraw solą i suszonymi ziołami. 

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Młodą cukinię możesz zostawić ze skórką i nie obierać jej. Umyj ją dokładnie i pokrój na półplasterki.  

Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą i ułóż na dnie pokrojone papryki i cukinie. Zalej warzywa sosem pomidorowym, wymieszaj i przykryj pokrywę. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut.  

Gotowy obiad z piekarnika postaw na stole i przekładaj na talerze. Możesz serwować samodzielnie, z pieczonymi ziemniakami, kromką świeżego chleba lub sztuką mięsa. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | zapiekanki | warzywa