Reklama
Reklama

Rozgrzewający obiad z piekarnika. Inspirowany kuchnią węgierską

Obiad z piekarnika świetnie rozgrzewa i syci, szczególnie gdy wracamy zziębnięci i zmęczeni do domu. Tę zapiekankę warzywną z sosem robi się naprawdę szybko, ze składników, który prawie każdy lubi. Potrawa może być daniem głównym albo dodatkiem do aromatycznego mięsa. Przekonaj się, jak ją zrobić.

Obiad na ciepło

Obiad z piekarnika jest inspirowany kuchnią węgierską. Znajdziesz w nim paprykę, cukinię, pomidory i cebulę, zanurzone w bogatym sosie. Już na samą myśl o zapachu pieczonej papryki z czosnkiem i ziołami cieknie ślinka. Nie miej obaw, aby poprosić o dokładkę, bo z podanej listy składników wychodzi solidna porcja zapiekanki. Danie podawaj samodzielnie lub w towarzystwie mięsnych potraw. Jeśli nie lubisz rutyny w kuchni, możesz je też połączyć z kaszą czy makaronem. 

Reklama

Obiad z piekarnika - przepis 

Składniki:

  • 2 papryki czerwone, 
  • 2 małe cukinie, 
  • duża biała cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów bez skórki lub ok. 400 g świeżych pomidorów,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, 
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku, 
  • łyżeczka suszonych ziół np. włoskich lub prowansalskich,  
  • oliwa, 
  • sól do smaku. 

Sposób wykonania:  

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Po chwili dodaj czosnek i wszystkie papryki w proszku. Przesmażaj, mieszając, aż przyprawy uzyskają brązowy kolor. Pamiętaj, aby nie dodawać zbyt dużej ilości wędzonej papryki, ponieważ zdominuje smak całego dania. Wlej do garnka puszkę pomidorów i trzymaj na średnim ogniu ok. 15 minut, aż smaki się połączą. Na koniec dopraw solą i suszonymi ziołami. 

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Młodą cukinię możesz zostawić ze skórką i nie obierać jej. Umyj ją dokładnie i pokrój na półplasterki.  

Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą i ułóż na dnie pokrojone papryki i cukinie. Zalej warzywa sosem pomidorowym, wymieszaj i przykryj pokrywę. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut.  

Gotowy obiad z piekarnika postaw na stole i przekładaj na talerze. Możesz serwować samodzielnie, z pieczonymi ziemniakami, kromką świeżego chleba lub sztuką mięsa. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia węgierska | zapiekanki | warzywa