Reklama
Reklama

Rozpływa się w ustach i nie opada. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi

Sernik to klasyczne ciasto, które może sprawiać sporo problemów. Często pęka, mocno opada lub jest niedopieczone. Warto wiedzieć, w jaki sposób je upiec, aby mieć pewność, że zawsze wyjdzie. Ten przepis sprawi, że już nigdy nie uznasz sernika za kapryśne ciasto. Poznaj naprawdę przydatne wskazówki.

Sernik to klasyczne ciasto, które przygotowujemy praktycznie na każde święta. To, czy sernik opadnie lub pęknie, zależy od wielu czynników. Są jednak sposoby, dzięki którym możemy mieć pewność, że ciasto się uda. Oto kilka zabiegów, które pomogą ci sprawić, że sernik wyjdzie przepyszny i ładny.  

Co zrobić, aby sernik nie opadał?

Pierwszym krokiem do upewnienia się, że sernik wyjdzie i nie opadnie, jest zadbanie o składniki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Aby mieć pewność, że tak będzie, możesz wyciągnąć je ok. 3 godziny przed przygotowaniem ciasta z lodówki.

Temperatura jest ważna również w przypadku pieczenia. Niższa temperatura oraz dłuższy czas pieczenia to warunki, które sprzyjają nieopadaniu sernika. Jest również niezwykle ważna po fakcie pieczenia. Sernik powinien studzić się w zamkniętym piekarniku, a drzwiczki powinniśmy uchylić dopiero po 30-60 minutach.

Tendencję do opadania mają serniki puszyste. Dużo powietrza uwalnia się podczas pieczenia, a sernik finalnie mocno opada. Z tego powodu serniki, które długo miksujemy, mają większą tendencją do opadania. Aby uchronić się przed tym i w dalszym ciągu uzyskać puszysty sernik, możemy trzymać ciasto dłużej w piekarniku.

Zobacz także: Genialne ciasto Truskawkowy Ogród. Nawet teściowa będzie dopytywać o przepis

Przepis na puszty sernik, który nie może się nie udać

Składniki na masę serową:

  • kilogram sera twarogowego półtłustego,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka z pomarańczy.

Składniki na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Zaczynamy od przygotowania spodu do ciasta. W misce umieszczamy posiekane zimne masło oraz mąkę. Wstępnie zagniatamy i po chwili dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy składniki do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wstawiamy do lodówki.

Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg razem z masłem mielimy za pomocą maszynki do mielenia. Oddzielamy białka od żółtek - w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a żółtka przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielony ser z masłem, skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników i na końcu do masy przekładamy pianę z białek, którą należy delikatnie wmieszać za pomocą łyżki.

Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je. Blaty dzielimy na trzy części - dwie z nich przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i przekładamy na spód masę serową. Pozostałe kruche ciasto dzielimy na mniejsze paski, które rozkładamy na wierzchu sernika.

Sernik pieczemy przez godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po tym czasie pamiętaj, aby nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika, a jedynie lekko otworzyć drzwiczki. Dzięki temu ciasto nie opadnie.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery