Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa
Czekoladowy Uwodziciel to – jak sama nazwa wskazuje – naprawdę mocno czekoladowe ciasto. Jest nieco bardziej puszyste od brownie, ale wciąż ciężkie, wilgotne, wprost ociekające czekoladą. Daj się uwieść, a nie pożałujesz. Jest idealne na większe okazje, ale także po prostu, do kawy.
Jeżeli lubisz brownie, to ciasto zrób obowiązkowo - Czekoladowy Uwodziciel to bardziej podkręcona wersja tego klasycznego wypieku.
Posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości, można podawać klasycznie - posypane cukrem pudrem - ale także z dodatkiem sezonowych owoców czy z gałką lodów.
- 180 g masła,
- 250 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao),
- 4 jajka (rozmiar M),
- 250 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder (do dekoracji).
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Po chwili zdejmij z palnika. Gdy czekolada rozpuści się w gorącym maśle, wymieszaj składniki na gładki sos. Przestudź (sos ma pozostać płynny, ale nie może być gorący).
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj z cukrem i ekstraktem z wanilii. Nie ubijaj zbyt długo (tylko do rozpuszczenia cukru), by zanadto nie napowietrzyć ciasta – powinno być zwarte, wilgotne.
Połącz jajka z przestudzonym sosem czekoladowym. Do uzyskanej masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj na jednolite ciasto – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23x23 cm.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-35 minut. Upieczone ciasto powinno mieć zwartą skórkę. Jego miąższ ma być jednak miękki i wilgotny. Możesz sprawdzić jego stan patyczkiem – nie może okleić go surowe ciasto, ale po wyjęciu nie będzie zupełnie suchy.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ta zupa to letni przebój w moim domu. Ogórkowa i pomidorowa schodzą na drugi plan
Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki
Nie chce ci się smażyć krokietów? Zrób pyszne pieczone naleśniki z mięsem