Reklama
Reklama

Rozpływa się w ustach, rozkocha w sobie każdego. Czekoladowy Uwodziciel uwodzi od pierwszego kęsa

Czekoladowy Uwodziciel to – jak sama nazwa wskazuje – naprawdę mocno czekoladowe ciasto. Jest nieco bardziej puszyste od brownie, ale wciąż ciężkie, wilgotne, wprost ociekające czekoladą. Daj się uwieść, a nie pożałujesz. Jest idealne na większe okazje, ale także po prostu, do kawy.

Jeżeli lubisz brownie, to ciasto zrób obowiązkowo - Czekoladowy Uwodziciel to bardziej podkręcona wersja tego klasycznego wypieku. 

Posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości, można podawać klasycznie - posypane cukrem pudrem - ale także z dodatkiem sezonowych owoców czy z gałką lodów. 

Czekoladowy Uwodziciel - lista składników

  • 180 g masła, 
  • 250 g gorzkiej czekolady (60-70% kakao), 
  • 4 jajka (rozmiar M), 
  • 250 g brązowego cukru, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder (do dekoracji). 

Czekoladowy Uwodziciel - przepis

Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Po chwili zdejmij z palnika. Gdy czekolada rozpuści się w gorącym maśle, wymieszaj składniki na gładki sos. Przestudź (sos ma pozostać płynny, ale nie może być gorący). 

Reklama

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj z cukrem i ekstraktem z wanilii. Nie ubijaj zbyt długo (tylko do rozpuszczenia cukru), by zanadto nie napowietrzyć ciasta – powinno być zwarte, wilgotne. 

Połącz jajka z przestudzonym sosem czekoladowym. Do uzyskanej masy przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj na jednolite ciasto – tylko do połączenia składników. 
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23x23 cm. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-35 minut. Upieczone ciasto powinno mieć zwartą skórkę. Jego miąższ ma być jednak miękki i wilgotny. Możesz sprawdzić jego stan patyczkiem – nie może okleić go surowe ciasto, ale po wyjęciu nie będzie zupełnie suchy. 

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ta zupa to letni przebój w moim domu. Ogórkowa i pomidorowa schodzą na drugi plan

Miękkie jak puch ciasto i mnóstwo owoców. Przepis na najlepsze jagodzianki

Nie chce ci się smażyć krokietów? Zrób pyszne pieczone naleśniki z mięsem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery