Rumpuć - sycąca zupa prosto z Wielkopolski. Przepis mojej babci
Zupy uchodzą za dania, które są lekkie i pełne warzyw. W efekcie mogą one nie nasycać tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Zupełnie inaczej jest z rumpuciem. Ta zupa z Wielkopolski jest wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale też smak i skład. Koniecznie wypróbuj tego regionalnego przysmaku z przepisu mojej babci.
W diecie każdej osoby specjalne miejsce powinny mieć zupy. To danie jest prostym sposobem na dostarczenie do organizmu wielu witamin i minerałów. Poza tym są one lekkostrawne. Jeśli mimo tego nie umiesz się do nich przekonać, spróbuj rumpuciu, a na pewno się to zmieni.
Rumpuć to wyjątkowo gęsta zupa, która pochodzi z Wielkopolski. Regionalna potrawa robiona jest na bazie wywaru mięsnego, w którym gotuje się pełno warzyw. Najczęściej są to ziemniaki, kapusta, cebula czy marchew. Podaje się ją na ciepło z dodatkiem ciemnego chleba.
W Rokietnicy, wsi w województwie wielkopolskim istnieje ciekawa tradycja związana z rumpuciem. Tam co roku w pierwszą sobotę września odbywa się cykliczna impreza. Podczas wydarzenia gotowany jest 1600-litrowy garnek rumpuciu, który zjadają uczestnicy. Z tego powodu zupa stała się symbolem gminy.
Wielkopolski rumpuć to zupa zdecydowanie warta uwagi. Jeśli chcesz ją wypróbować, to koniecznie skorzystaj z przepisu mojej babci. Tradycyjna potrawa w jej wersji jest wyjątkowo pyszna.
Do zrobienia rumupuciu będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa wołowego
- 500 g mięsa wieprzowego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 litry zimnej wody
- 1 włoszczyzna
- 4 duże ziemniaki
- 1/3 główki kapusty
- 200 g kapusty kiszonej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek
- olej
- posiekana pietruszka.
Wszystkie rodzaje mięsa pokrój w średniej wielkości kostkę. W drobniejszą kostkę pokrój też cebulę. Do wysokiego i szerokiego garnka wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz stanie się ciepły, wrzuć mięso i dokładnie je podsmaż.
Gdy będzie wyraźnie przyrumienione, dorzuć boczek, cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Po czasie mięso zalej zimną wodą i dodaj dwie łyżeczki soli. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i w ten sposób zupę gotuj przez następną godzinę. Gdy czas upłynie, dorzuć obraną włoszczyznę.
Zupę dopraw 1 liściem laurowym, 3 kulkami ziela angielskiego, 3 kulkami pieprzu. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gdy minie 30 minut dorzuć ziemniaki i całość gotuj około 10 minut.
Do rumpuciu dodaj także kapustę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, opłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotuj przez 30 minut. Następnie z zupy wyciągnij miękką już włoszczyznę. Teraz drobno ją pokrój i znów przełóż do garnka.
Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, pieprz oraz sól. Ilość przypraw dopasuj do swojego smaku. W osobnym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, tworząc zasmażkę. Przerzuć ją do gotującej się zupy i zamieszaj.
Tym sposobem zupa jest gotowa. Rumpuć podawaj na ciepło obsypanego posiekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?