Reklama
Reklama

Rumpuć - sycąca zupa prosto z Wielkopolski. Przepis mojej babci

Zupy uchodzą za dania, które są lekkie i pełne warzyw. W efekcie mogą one nie nasycać tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Zupełnie inaczej jest z rumpuciem. Ta zupa z Wielkopolski jest wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje właściwości, ale też smak i skład. Koniecznie wypróbuj tego regionalnego przysmaku z przepisu mojej babci.

W diecie każdej osoby specjalne miejsce powinny mieć zupy. To danie jest prostym sposobem na dostarczenie do organizmu wielu witamin i minerałów. Poza tym są one lekkostrawne. Jeśli mimo tego nie umiesz się do nich przekonać, spróbuj rumpuciu, a na pewno się to zmieni.

Rumpuć - pyszna zupa z Wielkopolski

Rumpuć to wyjątkowo gęsta zupa, która pochodzi z Wielkopolski. Regionalna potrawa robiona jest na bazie wywaru mięsnego, w którym gotuje się pełno warzyw. Najczęściej są to ziemniaki, kapusta, cebula czy marchew. Podaje się ją na ciepło z dodatkiem ciemnego chleba.

W Rokietnicy, wsi w województwie wielkopolskim istnieje ciekawa tradycja związana z rumpuciem. Tam co roku w pierwszą sobotę września odbywa się cykliczna impreza. Podczas wydarzenia gotowany jest 1600-litrowy garnek rumpuciu, który zjadają uczestnicy. Z tego powodu zupa stała się symbolem gminy.

Przepis na rumpuć mojej babci. Zakochasz się od pierwszego ugotowania

Wielkopolski rumpuć to zupa zdecydowanie warta uwagi. Jeśli chcesz ją wypróbować, to koniecznie skorzystaj z przepisu mojej babci. Tradycyjna potrawa w jej wersji jest wyjątkowo pyszna.

Do zrobienia rumupuciu będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 litry zimnej wody
  • 1 włoszczyzna
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/3 główki kapusty
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek
  • olej
  • posiekana pietruszka.

Wszystkie rodzaje mięsa pokrój w średniej wielkości kostkę. W drobniejszą kostkę pokrój też cebulę. Do wysokiego i szerokiego garnka wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz stanie się ciepły, wrzuć mięso i dokładnie je podsmaż.

Gdy będzie wyraźnie przyrumienione, dorzuć boczek, cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. Po czasie mięso zalej zimną wodą i dodaj dwie łyżeczki soli. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i w ten sposób zupę gotuj przez następną godzinę. Gdy czas upłynie, dorzuć obraną włoszczyznę.

Zupę dopraw 1 liściem laurowym, 3 kulkami ziela angielskiego, 3 kulkami pieprzu. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Gdy minie 30 minut dorzuć ziemniaki i całość gotuj około 10 minut.

Do rumpuciu dodaj także kapustę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, opłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotuj przez 30 minut. Następnie z zupy wyciągnij miękką już włoszczyznę. Teraz drobno ją pokrój i znów przełóż do garnka.

Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek, pieprz oraz sól. Ilość przypraw dopasuj do swojego smaku. W osobnym garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, tworząc zasmażkę. Przerzuć ją do gotującej się zupy i zamieszaj.

Tym sposobem zupa jest gotowa. Rumpuć podawaj na ciepło obsypanego posiekaną natką pietruszki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

Masz dwa płaty ciasta francuskiego? Zrób pyszne ciasto Figlarka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | dania główne