Reklama
Reklama

Rwany chlebek to popisowe danie nie tylko na grilla. Jest tak dobry, że można jeść bez dodatków

Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek – zarówno do dań grillowych, jak i różnego rodzaju sałatek. Przeważnie, tego typu bagietki z dodatkiem masła czosnkowego możemy kupić w większości sklepów. Warto jednak zrobić coś podobnego samodzielnie. Sprawdź przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy, który smakuje wprost rewelacyjnie.

Rwany chlebek nie tylko na grilla

Pieczywo czosnkowe bądź rwany chlebek z masłem czosnkowo-ziołowym sprawdzi się nie tylko na grilla. Ów produkt można serwować do różnego rodzaju sałatek (na przykład sałatki Cezar z kurczakiem) czy zup (tutaj można polecić wszelkiego typu kremy). Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy to idealna opcja, jeśli chcemy przygotować stół z przystawkami na przyjęcie lub mniej formalną imprezę. 

Choć zwykłe pieczywo czosnkowe można nabyć w niemal każdym sklepie, to jednak warto przygotować rwany chlebek samodzielnie. W smaku bije na głowę kupne bagietki. Co więcej, do jego zrobienia nie trzeba mieć zbyt dużych umiejętności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu.

Reklama

Przeczytaj też: Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy - przepis

Jak już zostało wcześniej wspomniane, przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy nie jest trudny. Trzeba jednak pamiętać o zaopatrzeniu się w niezbędne składniki. Potrzebna będzie również tortownica o średnicy 24 cm. Nie zaszkodzi również wyposażyć się w robota do ubijania ciasta, jednak nie jest to konieczne (choć na pewno ułatwi pracę). 

W jakie składniki trzeba się zaopatrzyć, chcąc zrobić rwany chlebek czosnkowo-ziołowy? Oto lista: 

Składniki na ciasto: 

  • 600 g mąki pszennej typu 550; 
  • 16 g drożdży suszonych lub 40 g drożdży świeżych; 
  • 1 łyżeczka cukru; 
  • 300 ml wody (ciepłej); 
  • 4 łyżki oleju; 
  • 2 łyżeczki soli.

Składniki na masło czosnkowo-ziołowe: 

  • około 170 g masła; 
  • 4 ząbki czosnku (można dać mniej, jeśli lubimy mniej intensywne w smaku pieczywo); 
  • 1/2 łyżeczki soli; 
  • 1/3 łyżeczki oregano; 
  • 1/3 łyżeczki tymianku; 
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu; 
  • 1/3 łyżeczki bazylii; 
  • 1 natka pietruszki (pęczek). 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpocznij od przygotowywania ciasta. Zaopatrz się w dużą miskę, do której przesiej mąkę. Zrób niewielką dziurę na środku za pomocą łyżki i umieść w niej pokruszone drożdże (lub suszone), które zasyp cukrem oraz zalej ciepłą wodą (nie może być gorąca). Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw na bok na około 20 minut. 
  2. W tym czasie zajmij się masłem. Zadbaj o to, by było miękkie - w tym celu należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki. Umieść je w osobnej misce. Posiekaj drobno umytą natkę pietruszki i dodaj do masła. Uzupełnij całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. 
  3. Teraz możesz wrócić do ciasta. Gdy 20 minut już minęło, a drożdże zaczęły już pracować, dodaj do wcześniej umieszczonych w misce składników sól oraz olej. Całość porządnie wyrabiaj - ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki (gdy tak się nie dzieje, spróbuj dodać nieco mąki). Kiedy będzie już miało odpowiednią konsystencję, pozostaw je w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. 
  4. Po upływie godziny umieść ciasto na oprószonym mąką blacie i rozwałkuj je na grubość około 5 mm. Postaraj się, by przybrało kształt prostokąta. Całość dokładnie posmaruj przygotowanym wcześniej masłem czosnkowo-ziołowym. Następnie pokrój posmarowane ciasto na około 5 cm paski. Potem, po kolei składaj je niczym harmonijkę i wykładaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół). Umieść w nim chlebek na około 40 minut. Co jakiś czas kontroluj stopień wypieczenia - całość powinna przybrać ładny, rumiany kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstaw chlebek do przestygnięcia. 

Gotowy chlebek ma bardzo charakterystyczny kształt, dzięki któremu można go "rwać". Czyni to z niego rewelacyjną przekąskę imprezową, którą w zasadzie można jeść bez żadnych dodatków – jest tak dobra!

Źródłą: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik

Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie

Uwielbiałam, gdy babcia podawała na śniadanie. Często robię, bo przywołuje smaki i zapachy z dzieciństwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | przekąski