Rwany chlebek to popisowe danie nie tylko na grilla. Jest tak dobry, że można jeść bez dodatków
Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek – zarówno do dań grillowych, jak i różnego rodzaju sałatek. Przeważnie, tego typu bagietki z dodatkiem masła czosnkowego możemy kupić w większości sklepów. Warto jednak zrobić coś podobnego samodzielnie. Sprawdź przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy, który smakuje wprost rewelacyjnie.
Pieczywo czosnkowe bądź rwany chlebek z masłem czosnkowo-ziołowym sprawdzi się nie tylko na grilla. Ów produkt można serwować do różnego rodzaju sałatek (na przykład sałatki Cezar z kurczakiem) czy zup (tutaj można polecić wszelkiego typu kremy). Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy to idealna opcja, jeśli chcemy przygotować stół z przystawkami na przyjęcie lub mniej formalną imprezę.
Choć zwykłe pieczywo czosnkowe można nabyć w niemal każdym sklepie, to jednak warto przygotować rwany chlebek samodzielnie. W smaku bije na głowę kupne bagietki. Co więcej, do jego zrobienia nie trzeba mieć zbyt dużych umiejętności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu.
Przeczytaj też: Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków
Jak już zostało wcześniej wspomniane, przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy nie jest trudny. Trzeba jednak pamiętać o zaopatrzeniu się w niezbędne składniki. Potrzebna będzie również tortownica o średnicy 24 cm. Nie zaszkodzi również wyposażyć się w robota do ubijania ciasta, jednak nie jest to konieczne (choć na pewno ułatwi pracę).
W jakie składniki trzeba się zaopatrzyć, chcąc zrobić rwany chlebek czosnkowo-ziołowy? Oto lista:
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej typu 550;
- 16 g drożdży suszonych lub 40 g drożdży świeżych;
- 1 łyżeczka cukru;
- 300 ml wody (ciepłej);
- 4 łyżki oleju;
- 2 łyżeczki soli.
Składniki na masło czosnkowo-ziołowe:
- około 170 g masła;
- 4 ząbki czosnku (można dać mniej, jeśli lubimy mniej intensywne w smaku pieczywo);
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/3 łyżeczki oregano;
- 1/3 łyżeczki tymianku;
- 1/3 łyżeczki rozmarynu;
- 1/3 łyżeczki bazylii;
- 1 natka pietruszki (pęczek).
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przygotowywania ciasta. Zaopatrz się w dużą miskę, do której przesiej mąkę. Zrób niewielką dziurę na środku za pomocą łyżki i umieść w niej pokruszone drożdże (lub suszone), które zasyp cukrem oraz zalej ciepłą wodą (nie może być gorąca). Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw na bok na około 20 minut.
- W tym czasie zajmij się masłem. Zadbaj o to, by było miękkie - w tym celu należy wyciągnąć je wcześniej z lodówki. Umieść je w osobnej misce. Posiekaj drobno umytą natkę pietruszki i dodaj do masła. Uzupełnij całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Teraz możesz wrócić do ciasta. Gdy 20 minut już minęło, a drożdże zaczęły już pracować, dodaj do wcześniej umieszczonych w misce składników sól oraz olej. Całość porządnie wyrabiaj - ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki (gdy tak się nie dzieje, spróbuj dodać nieco mąki). Kiedy będzie już miało odpowiednią konsystencję, pozostaw je w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
- Po upływie godziny umieść ciasto na oprószonym mąką blacie i rozwałkuj je na grubość około 5 mm. Postaraj się, by przybrało kształt prostokąta. Całość dokładnie posmaruj przygotowanym wcześniej masłem czosnkowo-ziołowym. Następnie pokrój posmarowane ciasto na około 5 cm paski. Potem, po kolei składaj je niczym harmonijkę i wykładaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół). Umieść w nim chlebek na około 40 minut. Co jakiś czas kontroluj stopień wypieczenia - całość powinna przybrać ładny, rumiany kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstaw chlebek do przestygnięcia.
Gotowy chlebek ma bardzo charakterystyczny kształt, dzięki któremu można go "rwać". Czyni to z niego rewelacyjną przekąskę imprezową, którą w zasadzie można jeść bez żadnych dodatków – jest tak dobra!
Źródłą: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik
Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie