Reklama
Reklama

Ryba po tajsku na piątkowy obiad. Delikatne filety w wyrazistej panierce

Kuchnia azjatycka coraz częściej gości na naszych stołach. W popularnych dyskontach bez trudu znajdziemy produkty z krajów Orientu, co znacznie ułatwia gotowanie coraz ciekawszych dań. Jeśli lubisz aromatyczne potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na rybę po tajsku. Wychodzi pyszna i wyrazista, a rodzina na pewno poprosi o dokładkę.

Ryba po tajsku to delikatne i rozpływające się filety białej ryby w panierce z pasty curry i sosu sojowego. Dzięki temu są wyjątkowo aromatyczne i dobrze doprawione, a mimo to aromat mięsa jest dobrze wyczuwalny. Ważny jest także sposób podania. Chrupiąca, lekko słodka czerwona cebula, ostra papryczka chili, świeżo wciśnięty sok z limonki i orzechy nerkowca, sprawiają, że danie jest ciekawe, lekkie i orzeźwiające. 

Sprawdź także: Tak przyrządzony kalafior smakuje jak makaron z serem. Najesz się do syta, ale będziesz czuć lekko

Reklama

Przepis na rybę po tajsku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować  

  • 450 g filetów z białej ryby, np. dorsza, 
  • 60 g pasty czerwonej curry, 
  • 2 białka jaj w rozmiarze L lub XL,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • olej roślinny do smażenia.

Do podania:  

  • czerwona cebula,
  • papryczki chili,
  • orzechy nerkowca,
  • sok z limonki, 
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • zielona cebulka dymka. 

Gotową rybę można podawać z ryżem oraz lekką sałatką z ogórka w stylu azjatyckim. Aby ją przygotować, dużego ogórka pokrój w plastry. Następnie zrób sos, do miseczki wlej dwie-trzy łyżki sosu sojowego, dodaj łyżeczkę miodu, sok z połówki limonki, łyżeczkę oleju roślinnego, szczyptę płatków chili i wszystko wymieszaj. Gotową miksturę wlej go ogórków, wszystko wymieszaj, całość posyp sezamem. 

Jak zrobić rybę po tajsku? 

Rybę osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na kawałki wielkości 2-3 kęsów. W robocie kuchennym lub misce zmiksuj pastę curry, białka, sos sojowy, cukier i mąkę. Powinna powstać gładkie i lepkie ciasto. 

Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Bierz po jednym kawałku ryby i ostrożnie maczaj w przygotowanej paście. Strzepnij nadmiar ciasta, a następnie kładź mięso na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 30-40 sekund z każdej strony. Jeśli ryba zbyt szybko się przyrumienia, zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Podobnie, jeśli nabiera złotego kolory zbyt wolno - zwiększ temperaturę. 

Gotowe kotleciki wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki. 

Rybę po tajsku podawaj na dużym talerzu, z dodatkiem czerwonej cebuli, papryczek chili, orzechów nerkowca, natki pietruszki lub kolendry, zielonej cebulki i soku z limonki. Danie podawaj od razu po przygotowaniu, póki ryba jest chrupiąca. 

Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania

Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić

Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby