Ryba po tajsku na piątkowy obiad. Delikatne filety w wyrazistej panierce
Kuchnia azjatycka coraz częściej gości na naszych stołach. W popularnych dyskontach bez trudu znajdziemy produkty z krajów Orientu, co znacznie ułatwia gotowanie coraz ciekawszych dań. Jeśli lubisz aromatyczne potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na rybę po tajsku. Wychodzi pyszna i wyrazista, a rodzina na pewno poprosi o dokładkę.
Ryba po tajsku to delikatne i rozpływające się filety białej ryby w panierce z pasty curry i sosu sojowego. Dzięki temu są wyjątkowo aromatyczne i dobrze doprawione, a mimo to aromat mięsa jest dobrze wyczuwalny. Ważny jest także sposób podania. Chrupiąca, lekko słodka czerwona cebula, ostra papryczka chili, świeżo wciśnięty sok z limonki i orzechy nerkowca, sprawiają, że danie jest ciekawe, lekkie i orzeźwiające.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować
- 450 g filetów z białej ryby, np. dorsza,
- 60 g pasty czerwonej curry,
- 2 białka jaj w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru,
- olej roślinny do smażenia.
Do podania:
- czerwona cebula,
- papryczki chili,
- orzechy nerkowca,
- sok z limonki,
- natka pietruszki lub kolendra,
- zielona cebulka dymka.
Gotową rybę można podawać z ryżem oraz lekką sałatką z ogórka w stylu azjatyckim. Aby ją przygotować, dużego ogórka pokrój w plastry. Następnie zrób sos, do miseczki wlej dwie-trzy łyżki sosu sojowego, dodaj łyżeczkę miodu, sok z połówki limonki, łyżeczkę oleju roślinnego, szczyptę płatków chili i wszystko wymieszaj. Gotową miksturę wlej go ogórków, wszystko wymieszaj, całość posyp sezamem.
Rybę osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na kawałki wielkości 2-3 kęsów. W robocie kuchennym lub misce zmiksuj pastę curry, białka, sos sojowy, cukier i mąkę. Powinna powstać gładkie i lepkie ciasto.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Bierz po jednym kawałku ryby i ostrożnie maczaj w przygotowanej paście. Strzepnij nadmiar ciasta, a następnie kładź mięso na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez ok. 30-40 sekund z każdej strony. Jeśli ryba zbyt szybko się przyrumienia, zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Podobnie, jeśli nabiera złotego kolory zbyt wolno - zwiększ temperaturę.
Gotowe kotleciki wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki.
Rybę po tajsku podawaj na dużym talerzu, z dodatkiem czerwonej cebuli, papryczek chili, orzechów nerkowca, natki pietruszki lub kolendry, zielonej cebulki i soku z limonki. Danie podawaj od razu po przygotowaniu, póki ryba jest chrupiąca.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Kotleciki rybne warte spróbowania
Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić
Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję