Tak przyrządzony kalafior smakuje jak makaron z serem. Najesz się do syta, ale będziesz czuć lekko
Kalafior może smakować świetnie nie tylko w zupie warzywnej, czy podany z podsmażoną na maśle bułką tartą. W wersji zapiekanej z serem smakuje niczym najsmaczniejszy fast food, a jednocześnie jest zdrowy i sycący. Jeśli kupiłeś kalafior i nie wiesz, co z niego zrobić, koniecznie zajrzyj do naszego przepisu na pieczony kalafior z serem.
Pieczony kalafior z serem to danie idealne dla miłośników amerykańskiego klasyka, czyli makaronu z serem, znanego jako mac and cheese. W tej wersji nie zajdziesz jednak glutenu, dzięki czemu bez obaw mogą pałaszować go osoby z celiakią lub te, które z jakiegoś powodu ograniczają w diecie zboża. Ponadto, kalafiorowa zapiekanka serowa to porządna porcja błonnika, dzięki czemu danie nasyci cię na długo.
Gotowany kalafior chociaż zdrowy, nie każdemu smakuje. Natomiast, ten w wersji zapiekanej, to prawdziwy rarytas, którym będą się zajadać nawet najmłodsze niejadki, czy nieco starsze marudy, odmawiające spożywania warzyw. Jednocześnie, kalafior w tej wersji zachowuje swoje prozdrowotne działanie. Duża zawartość błonnika, poprawia trawienie, wspiera pracę jelit, oraz pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo błonnik obecny w warzywie sprawia, że danie na długo cię nasyci, dzięki czemu unikniesz podjadania pomiędzy posiłkami. A chyba, każdy, kto próbował schudnąć, wie, że to właśnie sięganie po przekąski, często niweczy upragnione efekty diety.
Ponadto kalafior jest niskokaloryczny, w 100 g ma jedynie ok. 25 kcal. Dlatego doskonale sprawdzi się dla osób na diecie niskowęglowodanowej, lub tych, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą jeść go również osoby borykające się z cukrzycą czy insulinoopornością.
W kalafiorze nie brakuje także witaminy C, która wspiera odporność, oraz ma działanie przeciwutleniające. Znajdziesz tu także magnez, wspierający pracę mózgu, serca i mięśni, potas, który reguluje ciśnienie krwi, natomiast wapń pomaga utrzymać mocne kości i zęby. Kalafior to warzywo dobre dla przyszłych mam. Zawartość kwasu foliowego, jest szczególnie istotna właśnie dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój dziecka. Obecne są tu również antyoksydanty, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, a także działają przeciwzapalnie, oraz zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Kalafiora zapiekanego z serem możesz jeść jako samodzielne danie na obiad lub kolację, świetnie sprawdzi się również podczas różnego rodzaju przyjęć i domówek. Możesz również podać do niego kawałek mięsa lub ryby, na przykład w wersji grillowanej lub pieczonej, także będzie smakować świetnie. Jeżeli chcesz nieco odchudzić to danie, możesz zmniejszyć porcję sera o połowę, a zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 łyżka oliwy,
- 100 ml śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta płatków chili,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 100 g tartego sera cheddar,
- natka zielonej pietruszki do posypania.
Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, ugotuj go al dente w osolonej wodzie. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. W miseczce zmieszaj śmietanę, oliwę, słodką paprykę, czosnek przyciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Wlej sos do kalafiora. Dodaj 80 g tartej mozzarelli i 80 g sera cheddar. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp resztką serów. Piecz przez ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Wierzch posyp posiekaną pietruszką.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie, nie za słodkie, idealne na lato. Poznaj przepis na Malinowe Marzenie
Przepis od podlaskich gospodyń. Postawisz na stół, goście będą patrzeć z zachwytem
Olśniewa swoim wyglądem, zniewala karmelowym smakiem. W ten weekend robię Królową Pik