Ryba w nowej odsłonie. Zaskocz bliskich nietypowym obiadem
Kotlety Krzyżackie to pyszna propozycja dla miłośników klasycznej, domowej kuchni z małym twistem. Są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych mielonych czy warzywnych pulpetów. To delikatne, rybne kotleciki, które przed podaniem trafiają do pysznej marynaty. Przekonaj się, jak je zrobić.
Kotlety Krzyżackie to jedno z tych dań, które łączą w sobie pyszny smak i kulinarną pomysłowość. Choć ich nazwa może przywodzić na myśl czasy średniowiecza i zakon krzyżacki, to w rzeczywistości to klasyka polskiej kuchni domowej. Kotlety Krzyżackie to po prostu delikatne kotleciki rybne panierowane i smażone, a następnie zamarynowane w aromatycznej zalewie pełnej przypraw. Dzięki temu nabierają wyjątkowego smaku - są lekko kwaskowate i wyraziste. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przeczytaj też: Najlepsze ryby na grilla. Jak przyprawić i grillować ryby?
Składniki:
- kilogram filetów bez ości (z mintaja lub dorsza),
- 100 g bułki tartej,
- jajko,
- cebulka dymka,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Zalewa:
- 500 ml wody,
- 150 ml octu białego,
- mała cebula,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 ziarna pieprzu czarnego,
- 2 goździki,
- liść laurowy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Zrób kotleciki. Jeśli używasz mrożonej ryby, to dobrze ją rozmroź, odsącz i osusz papierowymi ręcznikami. Filety zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno rozdrobnij w robocie kuchennym.
Do masy rybnej dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i wszystkie przyprawy. Wyrób ręcznie lub robotem na masę o podobnej konsystencji co masa na kotlety mielone.
Uformuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Usmaż je na rozgrzanym oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Odkładaj na papierowe ręczniki, a następnie delikatnie przenieś do dużego słoika.
Przygotuj zalewę. W garnku zagotuj wodę ze wszystkimi przyprawami. Dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku oraz pokrojoną w piórka cebulę. Wlej ocet i doprowadź całość do wrzenia.
Na patelnię wlej wodę i dodaj cukier. Podsmaż całość, od czasu do czasu mieszając, tworząc karmel. Gotowy karmel wlej ostrożnie do gorącej zalewy octowej. Zagotuj i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia.
Chłodną zalewę wlej do słoika. Zakręć go i odstaw do lodówki.
Kotlety Krzyżackie są gotowe do spożycia po 1-2 dniach marynowania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W sezonie robię te kotlety raz w tygodniu. Rodzina woli bardziej niż mielone
Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek
Ciasto jak z włoskiej kawiarni. Nie ma lepszego deseru do kawy