Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina
Podczas spaceru w lesie spotykasz wielkiego grzyba o okrągłym kształcie i jasnym kolorze? Jest duża szansa, że to czasznica olbrzymia. Jadalny grzyb, który zaskakuje smakiem oraz strukturą. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik dla kotletów schabowych. Zobacz, jak ją przygotować i przekonaj się, czy przypadnie ci do gustu.
Czasznica olbrzymia w lesie wyróżnia się wyglądem i trudno ją przeoczyć. Warto wiedzieć, w którym momencie może zostać zerwana. Sprawdź, czy odważysz się ją przyrządzić.
Czasznica olbrzymia jest dużym, okrągłym grzybem, którego kolor na początku rozwoju przyjmuje białą barwę, a z czasem ciemnieje i staje się żółtawo-brązowy. Spotkamy ją na otwartych przestrzeniach, polanach czy przy brzegu lasu. Rzadko kiedy pojawia się ciemnych i gęstych zagajnikach. Kiedy ją zauważymy, możemy się nieźle przestraszyć. W trawie z daleka może przypominać czaszkę. Przyjmuje duże rozmiary, a niektóre okazy mogą osiągać nawet wielkość piłki do koszykówki.
Podczas zbierania czasznicy należy uważać. Grzyb nadaje się do jedzenia jedynie do momentu, w którym w jego środku nie powstają zarodniki. W trakcie rozwoju jego wnętrze staje się coraz bardziej gąbczaste, a na końcu wybucha, podobnie jak purchawka, wypuszczając zarodniki w powietrze. Z tego powodu warto zbierać jedynie młode okazy.
Czasznica olbrzymia charakteryzuje się delikatnym smakiem, który można porównać do pieczarek. Jej miąższ jest zwarty i jednolity. Po usmażeniu konsystencja grzyba może przypominać tofu. Jest delikatnie gąbczasta i miękka.
Zobacz także: Dwa sprawdzone sposoby na mrożenie kani. Będą smakować jak świeżo zerwane
Kotlety z czasznicy są proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy przygotować panierkę i usmażyć je na chrupko.
Przepis dostosowany jest do średniej wielkości grzyba. Jeśli udało ci się znaleźć wyjątkowo duży egzemplarz czasznicy, konieczne może być zwiększenie ilości składników do panierki.
Składniki:
- 1 czasznica olbrzymia,
- 3 jajka,
- 80 g bułki tartej,
- 80 g mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia czasznicy z piasku i pozostałości ściółki leśnej. Następnie kroimy ją na grube plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich pokrywamy cienką warstwą oleju i doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron.
W głębokim talerzu rozbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Do dwóch osobnych talerzy wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Panierujemy plastry grzyba najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kotlety z czasznicy. Smażymy do momentu, aż będą złociste z obu stron. Następnie zdejmujemy je z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotlety z czasznicy podajemy jak klasycznego schabowego. Najlepiej będą smakować w otoczeniu ziemniaków oraz ulubionej surówki. Sprawdzi się colesław albo surówka z marchewki. Możemy je również podać z kaszą lub ryżem, ugotowanymi na sypko.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem