Reklama
Reklama

Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina

Podczas spaceru w lesie spotykasz wielkiego grzyba o okrągłym kształcie i jasnym kolorze? Jest duża szansa, że to czasznica olbrzymia. Jadalny grzyb, który zaskakuje smakiem oraz strukturą. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik dla kotletów schabowych. Zobacz, jak ją przygotować i przekonaj się, czy przypadnie ci do gustu.

Czasznica olbrzymia w lesie wyróżnia się wyglądem i trudno ją przeoczyć. Warto wiedzieć, w którym momencie może zostać zerwana. Sprawdź, czy odważysz się ją przyrządzić.

Czasznica olbrzymia - smaczny, jadalny grzyb

Czasznica olbrzymia jest dużym, okrągłym grzybem, którego kolor na początku rozwoju przyjmuje białą barwę, a z czasem ciemnieje i staje się żółtawo-brązowy. Spotkamy ją na otwartych przestrzeniach, polanach czy przy brzegu lasu. Rzadko kiedy pojawia się ciemnych i gęstych zagajnikach. Kiedy ją zauważymy, możemy się nieźle przestraszyć. W trawie z daleka może przypominać czaszkę. Przyjmuje duże rozmiary, a niektóre okazy mogą osiągać nawet wielkość piłki do koszykówki. 

Podczas zbierania czasznicy należy uważać. Grzyb nadaje się do jedzenia jedynie do momentu, w którym w jego środku nie powstają zarodniki. W trakcie rozwoju jego wnętrze staje się coraz bardziej gąbczaste, a na końcu wybucha, podobnie jak purchawka, wypuszczając zarodniki w powietrze. Z tego powodu warto zbierać jedynie młode okazy.

Czasznica olbrzymia charakteryzuje się delikatnym smakiem, który można porównać do pieczarek. Jej miąższ jest zwarty i jednolity. Po usmażeniu konsystencja grzyba może przypominać tofu. Jest delikatnie gąbczasta i miękka.

Zobacz także: Dwa sprawdzone sposoby na mrożenie kani. Będą smakować jak świeżo zerwane

Jak zrobić kotlety z czasznicy?

Kotlety z czasznicy są proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy przygotować panierkę i usmażyć je na chrupko.

Przepis dostosowany jest do średniej wielkości grzyba. Jeśli udało ci się znaleźć wyjątkowo duży egzemplarz czasznicy, konieczne może być zwiększenie ilości składników do panierki.

Składniki:

  • 1 czasznica olbrzymia,
  • 3 jajka,
  • 80 g bułki tartej,
  • 80 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia czasznicy z piasku i pozostałości ściółki leśnej. Następnie kroimy ją na grube plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich pokrywamy cienką warstwą oleju i doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron.

W głębokim talerzu rozbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Do dwóch osobnych talerzy wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Panierujemy plastry grzyba najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kotlety z czasznicy. Smażymy do momentu, aż będą złociste z obu stron. Następnie zdejmujemy je z patelni i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety z czasznicy podajemy jak klasycznego schabowego. Najlepiej będą smakować w otoczeniu ziemniaków oraz ulubionej surówki. Sprawdzi się colesław albo surówka z marchewki. Możemy je również podać z kaszą lub ryżem, ugotowanymi na sypko.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?

Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | kotlety