Surówka z marchewki jak z restauracji. Sos gra w niej pierwsze skrzypce
Marchewka to tanie, smaczne i niezwykle zdrowe warzywo, dlatego warto jeść je jak najczęściej. W poniższym artykule zdradzimy ci przepis na surówkę z marchewki jak z restauracji, która będzie doskonała do obiadu. Sekretem jej smaku jest specjalny sos.
Surówka z marchewki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Pasuje zarówno do kotletów schabowych, mielonych, piersi z kurczaka, czy ryby. Można zrobić ją na wiele sposobów, zazwyczaj dodajemy do niej starte jabłko i sok z cytryny, jednak to połączenie mogło się już nieco znudzić. Jeśli szukasz nowych przepisów, surówka z marchewki jak z restauracji z pewnością zrobi prawdziwą furorę w twoim domu. Jej smak podkręca doskonały sos, który zrobisz z kilku prostych składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz w lodówce.
Sprawdź także: Gulasz długowieczności bez grama mięsa. Jedzą go Ikaryjczycy, dożywają 90.
Bazą tej surówki jest oczywiście tarta marchewka. To świetne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, pomaga zapobiegać zaparciom, podkręca metabolizm, oraz zapewnia sytość po posiłku, oraz stabilizują poziom cukru i glukozy we krwi. Dodatkowo marchewka jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera jedynie ok. 30 kcal, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Warzywo to jest lekkostrawne, w wersji surowej ma niski indeks glikemniczy, dlatego sprawdzi się zarówno w diecie dzieci, osób starszych, jak i tych chorujących na cukrzycę.
W marchewce znajdują się beta-karoten, luteina i zeaksantyna, które wspierają zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Natomiast obecne w niej flawonoidy, które pomagają neutralizować działanie wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Obecne są tu także witamina A, te z grupy B, C, E i K, oraz minerały, magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, czy miedź. Warto wspomnieć, że znajduje się w niej kwas foliowy, który korzystnie wpływa na rozwój dziecka, dlatego marchewka polecana jest kobietom w ciąży. Regularne spożywanie marchewki to także sposób na to, aby wzmocnić odporność organizmu oraz zadbać o piękną i promienną cerę.
Marchewka to uniwersalne warzywo, jednak na surowo najczęściej serwujemy ją w formie surówek i sałatek. Jeśli chcesz wydobyć jej słodycz i sprawić, że będzie smakować jak z restauracji, koniecznie przygotuj ją wraz z niebanalnym sosem. Przepis jest naprawdę prosty, surówka wychodzi idealnie chrupiąca, słodko-kwaśna, z wyrazistą nutą, którą nadaje musztarda.
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- ½ pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczkę musztardy Dijon,
- 1 łyżeczkę miodu,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dorzuć posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki. W osobnym naczyniu zmieszaj musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej dressing do pozostałych składników, dokładnie wymieszaj. Odstaw surówkę na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Źródła: medonet.pl/zdrowie, onceuponachef.com, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem