Reklama
Reklama

Sakiewki warzywne z grilla. Proste do zrobienia, soczyste i tanie

Sakiewka warzywna to nie tylko pyszne wegetariańskie danie z grilla. Mogą się nią zajadać wszyscy, bo potrawa wychodzi soczysta, pełna smaku i treściwa. Robi się ją bardzo prosto, dlatego z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy. To tani przepis na majówkę.

Jak zrobić sakiewkę warzywną na grilla?

Nie chcesz ograniczać się tylko do dań mięsnych podczas grillowania? Przygotuj aromatyczną sakiewkę warzywną. Jej największą zaletą jest to, że możesz do niej dodać swoje ulubione składniki. Sakiewka to także budżetowe rozwiązanie - dodaj do niej warzywa, które akurat znajdują się na promocji. Dzięki temu nieco zaoszczędzisz, a wciąż będzie pysznie. Najczęściej do folii trafiają ziemniaki, pieczarki, cebula i cukinia, ale dodaliśmy też paprykę i pomidorki, żeby było bardziej kolorowo i soczyście. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał też bardziej wymyślne warzywa, jak pokrojone bataty, fragmenty baby corn (minikukurydzy), kalafiora czy fasolkę szparagową. Jeśli podajesz je na danie główne, możesz dodać nawet plasterki kiełbasy, które zasmakują mięsożercom. Sakiewki warzywne z grilla pozostawiają duże pole do popisu i wiele różnych kombinacji do przetestowania. Pamiętaj tylko, żeby dobrze przyprawić składniki. 

Reklama

Sakiewka warzywna na grilla - przepis

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • papryka czerwona, 
  • 3-4 pieczarki,
  • pół czerwonej cebuli, 
  • pół małej cukinii,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 50 g sera pleśniowego,
  • masło,
  • oregano,
  • sól.

Sposób wykonania:

1) Umyj paprykę, cukinię i pomidorki. Ziemniaki, cebulę i pieczarki obierz.

2) Ziemniaki, paprykę, cukinię i ser pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w grube plastry, cebulę - w ćwiartki, a pomidorki przekrój na pół. 

3) Przerzuć wszystkie składniki do głębokiej miski. Dopraw solą i oregano, przemieszaj (aby każdy składnik był przyprawiony). 

4) Przygotuj kawałek folii aluminiowej i włóż go do małej miseczki. Do środka wsyp doprawione warzywa z serem (nie za dużo, żeby od ciężaru nie przerwać folii). Na wierzchu połóż masło, polej odrobiną oleju. Złap brzegi folii i zwiń, tworząc sakiewkę. 

5) Przełóż na rozgrzanego grilla i piecz do 40 minut (możesz po ok. pół godzinie sprawdzić, czy warzywa już nie zmiękły - szczególnie ziemniaki). Uważaj przy otwieraniu sakiewek - bucha z nich naprawdę gorąca para.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze wiosenne danie z młodej kapusty. Nie potrzeba do niego ani mięsa, ani ziemniaków

Jabłka zalewam masą budyniową. Ta pyszna i szybka szarlotka znika ze stołu natychmiast

Rosół może być jeszcze lepszy. Przygotuj go w ten sposób, smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | grill | kiełbasy | warzywa