Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Podczas gdy w popularnej restauracji typu fast food rozpoczął się sezon na Burger Drwala, my polecamy spróbować naszej Sałatki Drwala z kurczakiem. Przepis przyda się na imprezę andrzejkową, ale będzie też wspaniałą przekąską na święta. Wychodzi sycąca, pełna smaku i niezwykle soczysta.
Sałatka drwala z kurczakiem to prawdziwa uczta dla tych, którzy potrzebują solidnej dawki energii. Mięso z kurczaka, jajka na twardo, korniszony i marynowane kurki to połączenie, które syci jak najlepszy obiad po dniu spędzonym na pracy w lesie. Łagodny w smaku kurczak oraz jajka tworzą fantastyczny balans z pikantnymi, marynowanymi grzybami i ogórkami. Całość dopełnia porcja kremowego majonezu. Sałatkę wykonasz błyskawicznie, choć zapewne w podobnym tempie zniknie z talerzy.
Składniki:
- 200 g wędzonego kurczaka lub drobiowej wędliny,
- 4-5 jajek,
- 150 g korniszonów (lub ogórków kiszonych),
- 150 g marynowanych kurek (lub innych grzybów leśnych),
- 1-2 łyżki majonezu,
- sól i czarny pieprz,
- świeży koperek do dekoracji.
Sposób wykonania:
Mięso z kurczaka pokrój w paski lub kostkę. Sprawdzi się także pierś z kurczaka gotowana w bulionie, a nawet mięso drobiowe z rosołu. Jajka ugotuj na twardo (8 minut), po czym ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki drobno posiekaj i przełóż na gęste sito, by odsączyć z nadmiaru soku. Marynowane kurki pokrój na połówki lub mniejsze fragmenty.
Przygotowane składniki umieść w misce, dodaj majonez, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
Sałatkę drwala z kurczakiem możesz podać od razu po przygotowaniu lub odstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego schłodzenia. Przed serwowaniem posyp sałatkę posiekanym, świeżym koperkiem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia