Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia
Sałatka Cezar to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Powstała w latach 20. XX wieku w Meksyku, a jej autorem był włoski restaurator Caesar Cardini. Z czasem zdobyła sławę w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie. Inspirując się klasykiem i dodając kilka składników, przygotowaliśmy swoją wersję swojskiej sałatki Czarek.
Sałatka Czarek to wariancja na temat klasycznej sałatki Cezar. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, więc każdy poradzi sobie z jej zrobieniem. Wykorzystując gotowe grzanki, wystarczy zaledwie 10 minut.
Danie świetnie sprawdzi się jako lunch czy kolacja, ale z powodzeniem możesz też zabrać ją do pracy czy szkoły jako przekąskę. Wiele wersji tego przepisu mówi też o dodaniu kurczaka - i choć w klasycznym przepisie nie ma tego składnika, to możesz go zgrillować i serwować na wierzchu.
Przeczytaj też: Co można zrobić z dużą ilością cebuli? Pyszne i zaskakujące przepisy
Składniki:
- główka sałaty rzymskiej,
- 150 g grzanek lub kromek chleba,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dressing:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 50 g majonezu,
- ząbek czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3/4 łyżeczki musztardy,
- 3/4 łyżeczki sosu Worcestershire,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Jeśli nie masz gotowych grzanek, możesz je przygotować, krojąc kromki na małe kwadraciki i wkładając do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na ok. 15 minut.
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w robocie kuchennym, miksując na niskich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sałatę rzymską posiekaj lub porwij w dłoniach. Włóż połowę do miski i polej je przygotowanym wcześniej sosem. Połóż drugą połowę sałaty.
Na wierzchu rozsyp równomiernie grzanki, a następnie tarty ser parmezan i czarny pieprz. Jeśli użyjesz jeszcze gorących grzanek, ser przyjemnie się na nich roztopi.
Na wierzchu sałatki Czarek możesz położyć kleks sosu, jeśli pozostały ci jeszcze jakieś resztki w misce.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, na maksymalnie 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie
To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę