Reklama
Reklama

Sałatka, która pierwsza znika ze stołu. Chrupiąca, soczysta i prosta do zrobienia

Sałatka Cezar to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie. Powstała w latach 20. XX wieku w Meksyku, a jej autorem był włoski restaurator Caesar Cardini. Z czasem zdobyła sławę w Stanach Zjednoczonych, a potem na całym świecie. Inspirując się klasykiem i dodając kilka składników, przygotowaliśmy swoją wersję swojskiej sałatki Czarek.

Sałatka Czarek - popularny przepis po polsku

Sałatka Czarek to wariancja na temat klasycznej sałatki Cezar. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, więc każdy poradzi sobie z jej zrobieniem. Wykorzystując gotowe grzanki, wystarczy zaledwie 10 minut. 

Danie świetnie sprawdzi się jako lunch czy kolacja, ale z powodzeniem możesz też zabrać ją do pracy czy szkoły jako przekąskę. Wiele wersji tego przepisu mówi też o dodaniu kurczaka - i choć w klasycznym przepisie nie ma tego składnika, to możesz go zgrillować i serwować na wierzchu. 

Przeczytaj też: Co można zrobić z dużą ilością cebuli? Pyszne i zaskakujące przepisy

Reklama

Sałatka Czarek - przepis

Składniki:

  • główka sałaty rzymskiej, 
  • 150 g grzanek lub kromek chleba, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dressing: 

  • 100 ml oliwy z oliwek, 
  • 50 g majonezu, 
  • ząbek czosnku, 
  • sok z 1/2 cytryny, 
  • 3/4 łyżeczki musztardy, 
  • 3/4 łyżeczki sosu Worcestershire, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Jeśli nie masz gotowych grzanek, możesz je przygotować, krojąc kromki na małe kwadraciki i wkładając do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na ok. 15 minut. 

Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki w robocie kuchennym, miksując na niskich obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Sałatę rzymską posiekaj lub porwij w dłoniach. Włóż połowę do miski i polej je przygotowanym wcześniej sosem. Połóż drugą połowę sałaty. 

Na wierzchu rozsyp równomiernie grzanki, a następnie tarty ser parmezan i czarny pieprz. Jeśli użyjesz jeszcze gorących grzanek, ser przyjemnie się na nich roztopi. 

Na wierzchu sałatki Czarek możesz położyć kleks sosu, jeśli pozostały ci jeszcze jakieś resztki w misce. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, na maksymalnie 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie

To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | kurczak