Sałatka Mimoza na święta i sylwestra. Kremowa jak jarzynowa, ale z wyrazistym dodatkiem
Szukasz sprawdzonego przepisu na święta? Sałatka Mimoza to znana przekąska warstwowa z rybą, jajkiem i dużą ilością warzyw. Idealnie sprawdzi się na święta czy inne, uroczyste wydarzenia rodzinne. Prezentuje się apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonaj się, jak ją zrobić.
Mimoza to sałatka na święta Bożego Narodzenia, która wyglądem i sposobem podania przypomina nieco klasyczną jarzynową. Ma jednak charakterystyczny dodatek - rybę. Zazwyczaj wykorzystuje się tuńczyka lub łososia, dzięki czemu mimoza jest bardziej wyrazista w smaku. Warstwy majonezu, ugotowanych warzyw, jajek i ryby układa się jedna na drugiej, a wierzch posypuje drobno startym lub pogniecionym żółtkiem, które przypomina żółte kwiaty mimozy. To prosta, efektowna i bardzo świąteczna propozycja, idealna na wigilijny stół lub świąteczne, rodzinne spotkania.
Składniki:
- 400 g łososia z puszki,
- jabłko,
- 400 g ziemniaków,
- 300 g marchewki,
- 3 jajka,
- pęczek zielonej cebulki,
- 250 g majonezu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki w mundurkach i marchewkę ugotuj do miękkości, a następnie odcedź i ostudź. Ziemniaki obierz.
2. Jajka ugotuj na twardo, odcedź i ostudź, a następnie obierz. Oddziel białka od żółtek, a te pierwsze drobno posiekaj i połóż na wierzchu. Posmaruj je kilkoma łyżeczkami majonezu.
3. Następnie zetrzyj marchewkę i lekko posyp ją solą. Ponownie połóż kilka łyżek majonezu.
4. Jabłko zetrzyj na tarce. Połóż je jako następną warstwę i ponownie rozsmaruj majonez.
5. Ziemniaki zetrzyj na tarce i rozłóż je równomiernie na cebuli. Ponownie rozprowadź cienką warstwę majonezu.
6. Cebulkę drobno posiekaj i posyp ją jako następną warstwę sałatki.
7. Łososia przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Przełóż go na dno miski sałatkowej wyłożonej folią spożywczą. Skrop kilkoma łyżeczkami majonezu.
8. Wstaw całość do lodówki na ok. godzinę, a następnie ostrożnie odwróć miskę do góry dnem i wyjmij sałatkę, pomagając sobie folią spożywczą. Tę ściągnij, a boki sałatki posmaruj pozostałym majonezem.
9. Wierzch sałatki mimoza udekoruj rozgniecionym widelcem żółtkiem. Możesz też dodać plasterki całego jajka jako dekorację.
10. Danie wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Podawaj na zimno. Resztki przechowuj pod przykryciem w lodówce przez 2-3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obtaczam, smażę, a potem wrzucam do zalewy. Ta przekąska na wigilii jest rozchwytywana
Najlepszy makowiec na kruchym cieście. Szybko zrobisz i szybko zniknie ze świątecznego stołu
Sklepowe wędliny się chowają. Zrób domową pieczeń drobiową z warzywami