Reklama
Reklama

Sałatka miss turnusu idealnie sprawdzi się na grilla lub piknik. Jest ekspresowa i tania

Wakacje w pełni, nie brakuje więc okazji do grilli i letnich imprez na świeżym powietrzu. Jeżeli niebawem spodziewasz się gości i nie wiesz, jakie dodatki do dań z grilla zaserwować, przychodzimy z pomocą. Sałatka miss turnusu na bazie ziemniaków, kolorowych papryk i jajek z dodatkiem majonezowego sosu, z pewnością podbije ich podniebienna.


Sałatka miss turnusu to ciekawa alternatywa dla klasycznej sałatki ziemniaczanej. Papryka dodaje przyjemnej chrupkości, a połączenie tłuczonych ziemniaków z majonezem dostarcza wyjątkowej kremowości dania. Z powodzeniem można przygotować tę sałatkę z wyprzedzeniem, a najlepiej będzie smakować drugiego dnia po przyrządzeniu. Poeksperymentuj także z różnymi gatunkami ziemniaków, a każda sałatka będzie nieco inna.  

Sprawdź także: Kolorowa surówka ogrodników. Idealny dodatek do letniego obiadu

Przepis na sałatkę miss turnusu 

Zanim przejdziesz do realizacji przepisu, przygotuj: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 3 jajka, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 pęczek szczypiorku. 

Sos: 

  • 150 g majonezu,
  • 2 łyżki musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych.

Dodatkowo: 

  • sól do gotowania ziemniaków.

 Jak sałatka miss turnusu? 

Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż ją do garnka z osoloną wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez ok. 10 minut. Odcedź ziemniaki na durszlaku i ostudź. Przełóż ok. 3-4 łyżki ziemniaków do miseczki i rozgnieć je tłuczkiem. Przenieś oba rodzaje ziemniaków do miski sałatkowej. 

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz, a następnie pokrój w nieregularną kostkę, pozostawiając niektóre fragmenty większe. Przenieś składnik do ziemniaków. Oba rodzaje papryki oczyść i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki lub kostkę. Dodaj je do miski. 

W osobnej miseczce wymieszaj: majonez, musztardę, sól, pieprz i sok z ogórków. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Sałatkę miss turnusu schowaj do lodówki na co najmniej 3 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki