Sałatka miss turnusu idealnie sprawdzi się na grilla lub piknik. Jest ekspresowa i tania
Wakacje w pełni, nie brakuje więc okazji do grilli i letnich imprez na świeżym powietrzu. Jeżeli niebawem spodziewasz się gości i nie wiesz, jakie dodatki do dań z grilla zaserwować, przychodzimy z pomocą. Sałatka miss turnusu na bazie ziemniaków, kolorowych papryk i jajek z dodatkiem majonezowego sosu, z pewnością podbije ich podniebienna.
Sałatka miss turnusu to ciekawa alternatywa dla klasycznej sałatki ziemniaczanej. Papryka dodaje przyjemnej chrupkości, a połączenie tłuczonych ziemniaków z majonezem dostarcza wyjątkowej kremowości dania. Z powodzeniem można przygotować tę sałatkę z wyprzedzeniem, a najlepiej będzie smakować drugiego dnia po przyrządzeniu. Poeksperymentuj także z różnymi gatunkami ziemniaków, a każda sałatka będzie nieco inna.
Sprawdź także: Kolorowa surówka ogrodników. Idealny dodatek do letniego obiadu
Zanim przejdziesz do realizacji przepisu, przygotuj:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 pęczek szczypiorku.
Sos:
- 150 g majonezu,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2 łyżki soku z ogórków kiszonych.
Dodatkowo:
- sól do gotowania ziemniaków.
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż ją do garnka z osoloną wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez ok. 10 minut. Odcedź ziemniaki na durszlaku i ostudź. Przełóż ok. 3-4 łyżki ziemniaków do miseczki i rozgnieć je tłuczkiem. Przenieś oba rodzaje ziemniaków do miski sałatkowej.
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz, a następnie pokrój w nieregularną kostkę, pozostawiając niektóre fragmenty większe. Przenieś składnik do ziemniaków. Oba rodzaje papryki oczyść i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki lub kostkę. Dodaj je do miski.
W osobnej miseczce wymieszaj: majonez, musztardę, sól, pieprz i sok z ogórków. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Sałatkę miss turnusu schowaj do lodówki na co najmniej 3 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych