Reklama
Reklama

Kolorowa surówka ogrodników. Idealny dodatek do letniego obiadu

Kiedy na dworze jest upał, często tracimy apetyt. Warto wówczas sięgnąć po więcej lekkich i orzeźwiających dań, pełnych witamin i minerałów. Obowiązkową pozycją w menu są wszelkie warzywne sałatki i surówki. Nie masz pomysłu, jaką zrobić na dzisiejszy obiad? Postaw na kolorową i chrupiącą surówkę ogrodników, która na pewno posmakuje całej rodzinie.

W surówce ogrodników znajdziesz mnóstwo świeżych warzyw, to porządna dawka błonnika pokarmowego, który zadba o twoje jelita, wpłynie na sytość po posiłku oraz poprawi twój metabolizm. Nie brakuje tu także witamin i minerałów, oraz cennych antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają one także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dlatego taki dodatek do obiadu to samo zdrowie. 

Sprawdź także: Siekam i posypuję mizerię zamiast koperkiem. Sałatka w takim wydaniu to prozdrowotny rarytas

Przepis na surówkę ogrodników:

Surówka ogrodników to bardzo prosty dodatek obiadowy, który składa się z darów ogrodu - warzyw korzennych, naziemnych i owoców. Całość jest oczywiście okraszona świeżym koperkiem. Delikatny i kremowy dressing na bazie jogurtu naturalnego łączy wszystkie składniki w całość. 

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty, 
  • ½ główki czerwonej kapusty, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duży ogórek, 
  • 1 małe jabłko, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Dressing: 

  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • 3 łyżeczki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka octu winnego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić surówkę ogrodników? 

Oba rodzaje kapusty bardzo drobno poszatkuj. Przełóż je do miski sałatkowej. Marchewkę i ogórka obierz, a następnie zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Ogórka odłóż na sitko na 15 minut, by puścił nadmiar wody. Jabłko obierz i także zetrzyj na tarce. Skrop je sokiem z cytryny. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Wszystkie warzywa, jabłko oraz siekany koperek dodaj do kapusty i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, a następnie dodaj musztardę, ocet i cukier. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się połączyły. Podawaj natychmiast. Surówkę ogrodników możesz przygotować z wyprzedzeniem, ale pamiętaj, by dressing wlewać dopiero chwilę przed podaniem. W przeciwnym wypadku danie będzie zbyt rozmoczone. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki