Reklama
Reklama

Kolorowa surówka ogrodników. Idealny dodatek do letniego obiadu

Kiedy na dworze jest upał, często tracimy apetyt. Warto wówczas sięgnąć po więcej lekkich i orzeźwiających dań, pełnych witamin i minerałów. Obowiązkową pozycją w menu są wszelkie warzywne sałatki i surówki. Nie masz pomysłu, jaką zrobić na dzisiejszy obiad? Postaw na kolorową i chrupiącą surówkę ogrodników, która na pewno posmakuje całej rodzinie.

W surówce ogrodników znajdziesz mnóstwo świeżych warzyw, to porządna dawka błonnika pokarmowego, który zadba o twoje jelita, wpłynie na sytość po posiłku oraz poprawi twój metabolizm. Nie brakuje tu także witamin i minerałów, oraz cennych antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają one także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dlatego taki dodatek do obiadu to samo zdrowie. 

Sprawdź także: Siekam i posypuję mizerię zamiast koperkiem. Sałatka w takim wydaniu to prozdrowotny rarytas

Przepis na surówkę ogrodników:

Surówka ogrodników to bardzo prosty dodatek obiadowy, który składa się z darów ogrodu - warzyw korzennych, naziemnych i owoców. Całość jest oczywiście okraszona świeżym koperkiem. Delikatny i kremowy dressing na bazie jogurtu naturalnego łączy wszystkie składniki w całość. 

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty, 
  • ½ główki czerwonej kapusty, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 1 duży ogórek, 
  • 1 małe jabłko, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Dressing: 

  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • 3 łyżeczki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka octu winnego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić surówkę ogrodników? 

Oba rodzaje kapusty bardzo drobno poszatkuj. Przełóż je do miski sałatkowej. Marchewkę i ogórka obierz, a następnie zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Ogórka odłóż na sitko na 15 minut, by puścił nadmiar wody. Jabłko obierz i także zetrzyj na tarce. Skrop je sokiem z cytryny. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Wszystkie warzywa, jabłko oraz siekany koperek dodaj do kapusty i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, a następnie dodaj musztardę, ocet i cukier. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się połączyły. Podawaj natychmiast. Surówkę ogrodników możesz przygotować z wyprzedzeniem, ale pamiętaj, by dressing wlewać dopiero chwilę przed podaniem. W przeciwnym wypadku danie będzie zbyt rozmoczone. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki