Kolorowa surówka ogrodników. Idealny dodatek do letniego obiadu
Kiedy na dworze jest upał, często tracimy apetyt. Warto wówczas sięgnąć po więcej lekkich i orzeźwiających dań, pełnych witamin i minerałów. Obowiązkową pozycją w menu są wszelkie warzywne sałatki i surówki. Nie masz pomysłu, jaką zrobić na dzisiejszy obiad? Postaw na kolorową i chrupiącą surówkę ogrodników, która na pewno posmakuje całej rodzinie.
W surówce ogrodników znajdziesz mnóstwo świeżych warzyw, to porządna dawka błonnika pokarmowego, który zadba o twoje jelita, wpłynie na sytość po posiłku oraz poprawi twój metabolizm. Nie brakuje tu także witamin i minerałów, oraz cennych antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają one także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dlatego taki dodatek do obiadu to samo zdrowie.
Surówka ogrodników to bardzo prosty dodatek obiadowy, który składa się z darów ogrodu - warzyw korzennych, naziemnych i owoców. Całość jest oczywiście okraszona świeżym koperkiem. Delikatny i kremowy dressing na bazie jogurtu naturalnego łączy wszystkie składniki w całość.
Składniki:
- ½ główki białej kapusty,
- ½ główki czerwonej kapusty,
- 2 duże marchewki,
- 1 duży ogórek,
- 1 małe jabłko,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Dressing:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Oba rodzaje kapusty bardzo drobno poszatkuj. Przełóż je do miski sałatkowej. Marchewkę i ogórka obierz, a następnie zetrzyj osobno na tarce o dużych oczkach. Ogórka odłóż na sitko na 15 minut, by puścił nadmiar wody. Jabłko obierz i także zetrzyj na tarce. Skrop je sokiem z cytryny. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Wszystkie warzywa, jabłko oraz siekany koperek dodaj do kapusty i wstępnie przemieszaj.
Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, a następnie dodaj musztardę, ocet i cukier. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut, by smaki się połączyły. Podawaj natychmiast. Surówkę ogrodników możesz przygotować z wyprzedzeniem, ale pamiętaj, by dressing wlewać dopiero chwilę przed podaniem. W przeciwnym wypadku danie będzie zbyt rozmoczone.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut