Reklama
Reklama

Sałatka śledziowa na każdą okazję. Przyciąga uwagę swoim kolorowym wyglądem

Imprezowa sałatka śledziowa prezentuje się apetycznie na talerzu. Swoimi kolorami od razu przyciągnie uwagę zgromadzonych gości. Choć wygląda na czasochłonną, to łączy najprostsze i łatwo dostępne składniki, które idealnie do siebie pasują. Przepis sprawdzi się na każdą okazję.

Imprezowa sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to bardzo pojemne pojęcie. Można przygotować ją na setki sposobów. Warto na przykład zainspirować się kuchnią naszych wschodnich sąsiadów, którzy w okresie bożonarodzeniowym przygotowują tzw. śledzia w futrze, czyli pod pierzynką z warzyw korzeniowych. Ta imprezowa sałatka śledziowa sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas zabawy sylwestrowej.

Imprezowa sałatka śledziowa - przepis

Składniki:

  • 5 płatów filetów śledziowych (w zaprawie solnej),
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g buraków,
  • 2 średnie marchewki,
  • 6 jajek,
  • 2 nieduże cebule,
  • majonez (do smaku),
  • sól, pieprz (do smaku).

Sposób wykonania:

Obierz wszystkie warzywa i ugotuj do miękkości (uważając, by ich nie rozgotować - powinny zachować jędrność) w osolonej wodzie. Buraki gotuj w osobnym garnku. Ugotowane warzywa ostudź.  

Ugotuj jajka na twardo (około 8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Ostudź i obierz. Oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w kosteczkę, a żółtka bardzo drobno posiekaj. 

Włóż filety śledziowe do miski z zimną wodą. Co pewien czas wymień wodę na świeżą, sprawdzając przy tym, czy śledzie są odpowiednio słone. Gdy uzyskają pożądany smak, osusz je ręcznikiem papierowym, pokrój w niewielką kostkę i wyłóż na duży talerz. 

Pokrój w kosteczkę cebulę i rozsyp ją na śledziach.  

Zetrzyj ugotowane warzywa na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki wyłóż równomiernie na śledzie. Oprósz je pieprzem i posmaruj cienką warstwą majonezu. 

Na warstwę ziemniaków wyłóż warstwę startej marchewki, następnie pokrojonych białek, a na koniec - ziemniaków. Każdą z warstw przekładaj majonezem i doprawiaj pieprzem do smaku. Majonezem posmaruj też wierzchnią warstwę z buraków. Udekoruj całość posiekanymi żółtkami. Przechowuj sałatkę w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ryby | śledzie | impreza