Reklama
Reklama

Sałatka śledziowa pod pierzynką z buraków. Klasyczna przekąska na wigilię

Sałatka śledziowa z pierzynką z buraków to klasyczne danie wigilijne, znane również jako szuba lub śledź pod pierzynką. Charakteryzuje się dużą prostotą wykonania, choć potrzebuje dość sporo czasu, by smaki się połączyły. Rodzina na pewno będzie zachwycona, jeśli podasz tę przekąskę.

Sałatka śledziowa na święta

Śledź pod pierzynką to klasyczna warstwowa sałatka kuchni wschodniej. Pojawiła się na stołach pod koniec XIX wieku jako elegantsza wersja prostych dań śledziowych. Dziś ta sałatka śledziowa to klasyk, który idealnie sprawdzi się na wigilię, Boże Narodzenie lub na sylwestra. Śledzie połączone z burakami, ziemniakami, marchewką tworzą zestaw dobrze znanych smaków, które wielu osobom kojarzą się z tradycyjnym stołem. Szuba jest prosta do przygotowania, a jednocześnie efektowna, dzięki pięknym kolorom warzyw. To także sycąca propozycja, która świetnie komponuje się z resztą świątecznych potraw czy przekąsek. Zawsze szybko znika z półmisków.

Reklama

Sałatka śledziowa - przepis

Składniki:

  • 300 g fileta śledziowego, 
  • duży ziemniak, 
  • 3 średnie marchewki, 
  • 3 średnie buraki, 
  • pęczek zielonej cebulki, 
  • 200 g majonezu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • świeże warzywa do dekoracji, 

Sposób wykonania:

1. Marchewkę, ziemniaki i buraki ugotuj do miękkości. Odcedź i ostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Obierz i zetrzyj oddzielnie na tarce o dużych oczkach.  

2. Śledzie przelej pod bieżącą wodą, a jeśli są bardzo słone - zostaw je do namoczenia nawet do kilku godzin. Zależy to od indywidualnych preferencji smakowych. 

3. Zieloną cebulkę drobno posiekaj. 

4. Złóż sałatkę. W głębokim talerzu rozłóż warstwę startych ziemniaków i pokryj je równomiernie majonezem. Możesz przenieść go do rękawa cukierniczego i wyciskać podobnie jak krem. Posyp majonez przyprawami. 

5. Następnie ułóż śledzie i zieloną cebulkę. Następną warstwą są marchewki. Całość pokryj równomiernie majonezem ze wszystkich stron, tworząc kopiec i posyp go solą oraz pieprzem. 

6. Całość pokryj równomierną warstwą ugotowanych i startych buraków, a na koniec ponownie przykryj je majonezem z każdej strony. 

7. Sałatkę śledziową pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie wstaw ją do lodówki na ok. 6 godzin. W tym czasie wierzchnia warstwa majonezu zabarwi się na różowo. 

8. Danie podawaj na zimno, udekorowane świeżymi warzywami i zieleniną. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem i zużyj w ciągu 3-4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zimowe warzywo na lepszą odporność. Pomaga na stany zapalne, oczyszcza organizm i chroni serce

Najlepszy wigilijny kompot z suszu. Owoce nie są gorzkie, będziesz wyjadać po sutej kolacji

Na Śląsku nie ma bez niej Wigilii. Słodka, korzenna, pełna chrupiących dobroci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | śledzie | Boże Narodzenie | impreza | przekąski