Reklama
Reklama

Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Wiosną wiele osób stawia na lekkostrawne dania z większą ilością świeżych warzyw, co pomaga im zadbać o formę przed latem. Warto mieć wówczas pod ręką przepis na pyszną sałatkę wiosenną, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i dostarcza sporej ilości witamin i minerałów. W tym przepisie nie zabraknie również porządnej porcji białka pod postacią jajek i łososia.

Zima to czas, kiedy przede wszystkim chcemy się rozgrzać, dlatego dużo częściej sięgamy po sycące danie na ciepło. Jeśli chcesz, aby na twoim talerzu zagościła wiosna, sięgnij po sałatkę wiosenną. Takie danie idealnie sprawdzi się jako zdrowy lunch do szkoły lub pracy, możesz także podać ją na lekkostrawną kolację. To danie jest bombą witamin, minerałów, cennych antyoksydantów, oraz białka i błonnika, które wspierają sytość po posiłku. Nie brakuje tu także zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli chcesz być w formię i mieć szczupłą talię, taki posiłek warto jeść regularne.

Sprawdź także: Odchudzasz się, a waga stoi w miejscu? Niemal wszyscy robią ten sam błąd

Przepis na sałatkę wiosenną 

Do przygotowania sałatki wiosennej, będziesz potrzebować: 

  • 100 g łososia wędzonego na zimno, 
  • 1 ogórek zielony, 
  • 1 pomidor, 
  • 2 jajka (+ 1-2 przepiórcze do dekoracji), 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki musztardy, 
  • kilka gałązek szczypiorku, 
  • kilka gałązek koperku, 
  • kilka świeżych listków ziół (do dekoracji), 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Jak zrobić sałatkę wiosenną? 

Ugotuj jajka na twardo. Zalej w rondelki zimną wodą i zagotuj. Jajka kurze gotuj 8 minut, a przepiórcze 4 minuty od chwili zagotowania się wody. Ostudź. Jajka kurze pokrój w kostkę i przełóż do miski. Jajka przepiórcze rozkrój na pół i odłóż do dekoracji. Pokrój łososia w kostkę. Jeśli nie masz ryby w jednym kawałku, lecz w plastrach, możesz pokroić je w paski. 

Umyj ogórka i pomidora, pokrój je w kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Przełóż wszystkie pokrojone składniki do miski z jajkami. 

W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, oliwę i musztardę. Dodaj sos do sałatki. Wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż na półmisek i udekoruj przepiórczymi jajkami oraz świeżymi listkami, np. bazylii. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem lub tostami.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kupiłeś kalafiora i nie wiesz, co z niego zrobić? Ta zapiekanka zrobi furorę

Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu

Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki