Sałatka z awokado na kolację lub sylwestrową imprezę. Jest zdrowa i smakuje świetnie
Nie ma złej pory na sałatkę, o ile nie brak w niej świeżych warzyw. Jeśli zgłodniejesz o dość później porze, raczej zrezygnuj z ciężkostrawnych dań, ale możesz śmiało sięgnąć po paprykę czy pomidora. Doskonale sprawdzi się także awokado. To prawdziwa prozdrowotna bomba. Sałatka z awokado na kolację, doskonale sprawdzi się również jako propozycja na sylwestrowy stół.
Sałatki to obowiązkowy punkt w menu, na każdej sylwestrowej imprezie. Najpopularniejsze są te z dodatkiem majonezu, jeśli jednak wolisz stawiać coś nieco zdrowszego, wypróbuj przepis na naszą prostą sałatkę z awokado na kolację. Ten owoc także ma dość wysoką wartość energetyczną, ale - w odróżnieniu od majonezu - pełen jest cennych dla zdrowia składników. Sałatka z awokado na kolację to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i fitosteroli. Takie danie będzie doskonałym wyborem dla sercowców, osób z wysokim cholesterolem, oraz tych, które chcą zadbać o piękną skórę.
Sprawdź także: Masz ochotę na lekką sałatkę? Zrób tą z ogórków i papryki
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na to danie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodać do niego dodatkowe składniki, świetnie pasować będą tu oliwki, suszone pomidory, czy czerwona cebula.
Do zrobienia sałatki z awokado na kolację, będziesz potrzebować:
- 1 czerwona papryka,
- 4 suszone pomidory,
- 1 kulka mozzarelli,
- garść świeżych listków bazylii,
- 1 awokado,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz (do smaku).
Usuń z papryki gniazdo nasienne. Pokrój paprykę w kosteczkę. Pokrój suszone pomidory na tej wielkości kawałki, co paprykę. Wybierz pomidory, które zawierają sporo wilgoci. Jeśli są naprawdę wysuszone, wcześniej namocz je w ciepłej wodzie. Możesz też użyć 2 świeżych pomidorów (po usunięciu z nich gniazd nasiennych).
Pokrój w kostkę mozzarellę (po odcedzeniu zalewy). Połącz w misce paprykę, pomidory i mozzarellę. Dodaj posiekane listki bazylii.
Umieść w malakserze obrane awokado (bez pestki), czosnek, oliwę i sok z limonki. Zblenduj na jednolity sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz składniki sałatki z sosem z awokado i kurkuma. Wymieszaj. Zjedz od razu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka monopolowa robi furorę. Sekretem jest podsmażenie tego składnika
Po świątecznej uczcie masz ochotę na coś lekkiego? Na obiad zrób dietetyczny gulasz warzywny