Reklama
Reklama

Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem

Buraki zajadasz jedynie w barszczu lub sałatce ze słoika? Oczywiście w tych sposobach podania nie ma nic złego, jeśli jednak chcesz urozmaicić swój jadłospis, postaw na oryginalne danie na lekki obiad lub kolację. Sałatka z burakami i pomarańczą to połączenie słodkich warzyw z orzeźwiającą nutą pomarańczy. Koniecznie podaj ją z zielonym sosem.


Sałatka z burakami i pomarańczą to niebanalne połączenie różnych smaków. Upieczona dynia i burak nabierają ciekawej konsystencji oraz wyrazistego, słodkiego smaku, co świetnie przełamuje lekko kwaśna i soczysta pomarańcza. Wraz z dodatkiem słonego sera feta, chrupiącego słonecznika, oraz ziołowego sosu tworzą mistrzowskie danie, które będzie idealną przystawką, lunchem czy kolacją. 

Sprawdź także: Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Przepis na sałatkę z burakami i pomarańczą

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie sałatki, zaopatrz się w następujące składniki 

  • 2 średnie buraki, 
  • 1 mała dynia, 
  • 1 duża pomarańcze, 
  • 100 g sera feta, 
  • 1 garść ziaren słonecznika, 
  • 1 łyżeczka kuminu, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos:

  • 50 ml jogurtu greckiego, 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki, 
  • porządna garść bazylii,  
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 1 szczypta czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do pieczenia. 

Gotową sałatkę podawaj z biagietką lub ziołowo-maślanymi grzankami. 

Jak zrobić sałatkę z burakami i pomarańczą? 

Buraki i dynię skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i upiecz w piekarniku nastawionym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, obracając je w połowie pieczenia. Buraki powinny być zawinięte w folię. Po tym czasie wyjmij warzywa i pozostaw je do przestudzenia. 

Buraki obierz i pokrój w dość grube półplastry, a dynię wydrąż łyżką i pokrój miąższ w kawałki wielkości kęsa. Warzywa przenieś do miski i posyp przyprawami. Lekko przemieszaj. Pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Rozrzuć je równomiernie na warzywach, a na środku sałatki umieść nasiona słonecznika. 

Przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym lub malakserze i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw do smaku. 

Sos rozprowadź równomiernie na sałatce z burakami i pomarańczą. Na wierzchu połóż łyżeczką kleksy z serka śmietankowego. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki