Reklama
Reklama

Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem

Buraki zajadasz jedynie w barszczu lub sałatce ze słoika? Oczywiście w tych sposobach podania nie ma nic złego, jeśli jednak chcesz urozmaicić swój jadłospis, postaw na oryginalne danie na lekki obiad lub kolację. Sałatka z burakami i pomarańczą to połączenie słodkich warzyw z orzeźwiającą nutą pomarańczy. Koniecznie podaj ją z zielonym sosem.


Sałatka z burakami i pomarańczą to niebanalne połączenie różnych smaków. Upieczona dynia i burak nabierają ciekawej konsystencji oraz wyrazistego, słodkiego smaku, co świetnie przełamuje lekko kwaśna i soczysta pomarańcza. Wraz z dodatkiem słonego sera feta, chrupiącego słonecznika, oraz ziołowego sosu tworzą mistrzowskie danie, które będzie idealną przystawką, lunchem czy kolacją. 

Sprawdź także: Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin

Przepis na sałatkę z burakami i pomarańczą

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie sałatki, zaopatrz się w następujące składniki 

  • 2 średnie buraki, 
  • 1 mała dynia, 
  • 1 duża pomarańcze, 
  • 100 g sera feta, 
  • 1 garść ziaren słonecznika, 
  • 1 łyżeczka kuminu, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos:

  • 50 ml jogurtu greckiego, 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki, 
  • porządna garść bazylii,  
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • 1 szczypta czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do pieczenia. 

Gotową sałatkę podawaj z biagietką lub ziołowo-maślanymi grzankami. 

Jak zrobić sałatkę z burakami i pomarańczą? 

Buraki i dynię skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i upiecz w piekarniku nastawionym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, obracając je w połowie pieczenia. Buraki powinny być zawinięte w folię. Po tym czasie wyjmij warzywa i pozostaw je do przestudzenia. 

Buraki obierz i pokrój w dość grube półplastry, a dynię wydrąż łyżką i pokrój miąższ w kawałki wielkości kęsa. Warzywa przenieś do miski i posyp przyprawami. Lekko przemieszaj. Pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Rozrzuć je równomiernie na warzywach, a na środku sałatki umieść nasiona słonecznika. 

Przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym lub malakserze i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw do smaku. 

Sos rozprowadź równomiernie na sałatce z burakami i pomarańczą. Na wierzchu połóż łyżeczką kleksy z serka śmietankowego. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kurczak po hawajsku w słodko-ostrym sosie. Mięso wychodzi wyjątkowo miękkie i soczyste

Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne

Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki