Sałatka z burakami i pomarańczą na lekką kolację. Najlepiej smakuje ze zielonym sosem
Buraki zajadasz jedynie w barszczu lub sałatce ze słoika? Oczywiście w tych sposobach podania nie ma nic złego, jeśli jednak chcesz urozmaicić swój jadłospis, postaw na oryginalne danie na lekki obiad lub kolację. Sałatka z burakami i pomarańczą to połączenie słodkich warzyw z orzeźwiającą nutą pomarańczy. Koniecznie podaj ją z zielonym sosem.
Sałatka z burakami i pomarańczą to niebanalne połączenie różnych smaków. Upieczona dynia i burak nabierają ciekawej konsystencji oraz wyrazistego, słodkiego smaku, co świetnie przełamuje lekko kwaśna i soczysta pomarańcza. Wraz z dodatkiem słonego sera feta, chrupiącego słonecznika, oraz ziołowego sosu tworzą mistrzowskie danie, które będzie idealną przystawką, lunchem czy kolacją.
Sprawdź także: Sałatka wiosenna na szczupłą talię. Lekkostrawne danie pełne witamin
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie sałatki, zaopatrz się w następujące składniki
- 2 średnie buraki,
- 1 mała dynia,
- 1 duża pomarańcze,
- 100 g sera feta,
- 1 garść ziaren słonecznika,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Sos:
- 50 ml jogurtu greckiego,
- 1 garść świeżej natki pietruszki,
- porządna garść bazylii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 szczypta czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa do pieczenia.
Gotową sałatkę podawaj z biagietką lub ziołowo-maślanymi grzankami.
Buraki i dynię skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i upiecz w piekarniku nastawionym na 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, obracając je w połowie pieczenia. Buraki powinny być zawinięte w folię. Po tym czasie wyjmij warzywa i pozostaw je do przestudzenia.
Buraki obierz i pokrój w dość grube półplastry, a dynię wydrąż łyżką i pokrój miąższ w kawałki wielkości kęsa. Warzywa przenieś do miski i posyp przyprawami. Lekko przemieszaj. Pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Rozrzuć je równomiernie na warzywach, a na środku sałatki umieść nasiona słonecznika.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym lub malakserze i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Sos rozprowadź równomiernie na sałatce z burakami i pomarańczą. Na wierzchu połóż łyżeczką kleksy z serka śmietankowego. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kurczak po hawajsku w słodko-ostrym sosie. Mięso wychodzi wyjątkowo miękkie i soczyste
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy