Reklama
Reklama

Sałatka z szynką i wyjątkowym sosem. Nawet teściowa poprosi o przepis

Sałatka z szynką i serem wydaje się dość banalna, ale w nie zawsze musi tak być. W tym przepisie jest pewien sekret, który sprawia, że danie zdecydowanie trafia w gusta nawet wybrednych osób. Chodzi o wyjątkowy sos.

Wigilijne menu już gotowe? A co z propozycjami na pozostałe świąteczne dni? Jeżeli szukasz właśnie hitowych przepisów, mamy dla ciebie coś, co wydaje się całkiem zwyczajne, a zaskakuje smakiem i aromatem.

Sałatka z szynką, ale przygotowana w inny sposób - sekretem jest tu przepyszny sos z dodatkiem zielonej papryki, czosnku i musztardy. Klasyka w nowej odsłonie to coś, na co warto postawić w najbliższym czasie. Ten przepis przyda się także na różnego rodzaju imprezy, a także na co dzień.

Sałatka z szynką - lista składników

  • 150 g szynki wieprzowej,
  • 150 g sera żółtego w kawałku, 
  • 100 g groszku konserwowego,  
  • 3 jajka, 
  • 3 ogórki konserwowe, 

Sos:

  • 1 papryka zielona,  
  • 1 ząbek czosnku,  
  • 100 g śmietany 12%, 
  • 1 łyżka octu winnego białego,  
  • 1 łyżeczka musztardy,  
  • sól i pieprz.

Sałatka z szynką - sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i posiekaj drobno. Szynkę i ser żółty pokrój w kostkę. Tak samo zrób z ogórkami, odsączając je wcześniej z zalewy. Groszek konserwowy odcedź. Wszystkie składniki włóż do dużej miski.

Paprykę zieloną umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w bardzo drobną kostkę albo posiekaj z pomocą blendera. Przełóż do miseczki. Dodaj śmietanę, ocet winny, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj przygotowany sos do przygotowanych składników i dokładnie wymieszaj. Wstaw wszystko do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły. Twoja sałatka z szynką jest gotowa - smacznego.

Zobacz też:

Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra

Ekspresowe ciasto z makiem i orzechami. Szybko zrobisz i szybko też zniknie, bo jest pyszne

Chleb na zakwasie z przepisu babci. Chrupiąca skórka i miękki środek

INTERIA.PL