Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie
Schabowe z tego przepisu są miękkie i soczyste, a jednocześnie pełne smaku. Dodaliśmy do nich jeden składnik, który - choć nieoczywisty - nie tylko dodaje więcej aromatu, ale też zmiękcza mięso. Odkryj przepis na najlepsze schabowe.
Schabowe w majonezie marynowane z cebulą są wyjątkowo delikatne i miękkie. Wręcz rozpływają się w ustach. Majonez sprawia też, że smaki doskonale się przenikają i uzupełniają. Z pewnością danie to nie jest nudne ani bez charakteru. Choć połączenie schabowego i popularnego dodatku do jajek wydaje się nieoczywiste, to jest bardzo prostą metodą na skrócenie czasu potrzebnego do marynowania mięsa. To także ciekawy sposób na potraktowanie nawet dość żylastego kawałka schabu. Marynata zmiękczy mięso i doda mu więcej soczystości.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości,
- 3 cebule,
- 100 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- smalec do smażenia.
Sposób wykonania:
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Każdego kotleta rozbij tłuczkiem dość cienko, ale uważając, by nie przerwać mięsa. Oprósz je solą i pieprzem z obu stron. Przełóż kotlety do miski i dołóż majonez. Rozprowadź go ręką, by dokładnie pokrył wszystkie kotlety.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Przełóż je do miski z mięsem. Wszystko razem wymieszaj, a miskę przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą. W drugim talerzu rozbełtaj jajka.
Na patelni rozpuść smalec. Każdego kotleta panieruj najpierw w bułce tartej, potem obtocz je w jajku i ponownie panieruj w bułce. Smaż mięso na gorący tłuszczu z obu stron przez kilka minut, do uzyskania złotego koloru. Schabowe w majonezie podawaj z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki, jako kompletne danie obiadowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom
Pierwszy raz jadłam w gruzińskiej restauracji. Zrobiłam w domu, wyszły rewelacyjne
Ciastka pieguski lepsze niż w sklepie. Zrobisz je w kilka chwil