Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy
Entuzjaści egzotycznych warzyw zdecydowanie powinni przyjrzeć się bliżej okrze. Owa roślina odznacza się ciekawym smakiem oraz bogactwem dobroczynnych składników odżywczych. Kto powinien jeść okrę i co takiego można z niej przyrządzić? Odpowiadamy.
Okra, czyli piżmian jadalny, to roślina należąca do rodziny ślazowatych, którą uprawia się między innymi w krajach położonych w strefach tropikalnych i subtropikalnych. Swoim wyglądem może przywodzić na myśl grubszą fasolkę szparagową bądź cukinię, a po przekrojeniu - papryczkę chili. Ma podłużny kształt, zielony kolor i zwykle nie przekracza 20 cm.
Choć część jadalna okry jest uznawana za warzywo (z reguły wykorzystuje się ją do dań wytrawnych), to z botanicznego punktu widzenia, mówimy tutaj o owocu. Sam piżmian jadalny to roślina zielna przybierająca formę krzewu, który osiąga około 1,5 m wysokości, choć zdarzają się również wyższe okazy.
Okra zawiera wiele cennych składników odżywczych - witamin, minerałów, błonnika czy przeciwutleniaczy. Z tego względu powinny ją jeść te osoby, które dbają o zdrową i zbilansowaną dietę. Co więcej, jest to produkt niskokaloryczny - 100 g okry zawiera około 33 kcal. Z tego tytułu, piżmian jadalny to doskonała opcja dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Okra w różnej formie powinna znaleźć się również w jadłospisie seniorów. W pewnym wieku ryzyko rozwoju chorób układu krążenia rośnie. Spora zawartość błonnika w okrze może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, a tym samym zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału. Również witaminy i minerały zawarte w piżmianie jadalnym dobrze wpływają na kondycję serca. W niektórych przypadkach związki te mogą również przyczyniać się do łagodzenia bólu stawów.
Okra znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można jej użyć do przyrządzenia wielu smacznych dań, takich jak gulasz, zupa warzywna, potrawka, a nawet leczo. Wiele osób wykorzystuje owoce piżmianu jadalnego do przyrządzania aromatycznych i zdrowych sałatek. W takiej formie doskonale komponuje się między innymi z pomidorami, cebulą oraz sałatą lodową.
Co ciekawe, okrę da się wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Niektórzy marynują ją w occie lub kiszą w solance. Taki wariant może posłużyć na przykład jako dodatek do obiadu. Miłośników przekąsek z pewnością zainteresuje to, że z okry można przyrządzić pewnego rodzaju bezmięsne nuggetsy w panierce.
Okra w panierce to rewelacyjna propozycja na szybką przekąskę lub przystawkę. Do przygotowania rzeczonego dania będą potrzebna następujące składniki:
- 10 owoców okry (jeżeli mamy nieco większe kawałki, to może wystarczyć 8);
- 60-70 g mąki kukurydzianej
- 1-2 jajka;
- 100 ml oleju rzepakowego;
- 1 ząbek czosnku;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy umyć okrę i porządnie ją osuszyć. Następnie odcinamy jej końcówki, a potem kroimy ją na mniejsze części. Opcjonalnie możemy poszatkować ją w paski - wówczas końcowy efekt będzie przypominał pewnego rodzaju chrupiące paluszki.
- Jajko rozbełtujemy widelcem, a następnie zalewamy nim okrę. Jeśli nie pokryło wszystkich kawałków, to wówczas można dodać drugie. Dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy wszystko dokładnie, by składniki się połączyły.
- W osobnej misce umieszczamy mąkę kukurydzianą. Obtaczamy w niej każdy kawałek okry i odkładamy na bok.
- Rozgrzewamy olej na patelni lub w rondlu. Smażymy okrę aż do jej zarumienienia z dwóch stron. Następnie wyciągamy ją na ręcznik papierowy.
Gotową okrę w panierce możemy zajadać bez żadnych dodatków. Warto jednak pokusić się o zrobienie sosu, w którym można maczać kawałki przygotowanych chrupkości. Mowa tu na przykład o dipie czosnkowym bądź jogurtowo-koperkowym.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Klasyczne mielone pójdą w odstawkę. Podkarpackie hreczanyki to niebo w gębie
Sernik tak równy, że nawet teściowa zacmoka z uznaniem. Jego konsystencja także zachwyca