Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść w różnej formie. Ma ciekawy smak, dobrze wpływa na serce i stawy

Entuzjaści egzotycznych warzyw zdecydowanie powinni przyjrzeć się bliżej okrze. Owa roślina odznacza się ciekawym smakiem oraz bogactwem dobroczynnych składników odżywczych. Kto powinien jeść okrę i co takiego można z niej przyrządzić? Odpowiadamy.

Co to jest okra?

Okra, czyli piżmian jadalny, to roślina należąca do rodziny ślazowatych, którą uprawia się między innymi w krajach położonych w strefach tropikalnych i subtropikalnych. Swoim wyglądem może przywodzić na myśl grubszą fasolkę szparagową bądź cukinię, a po przekrojeniu - papryczkę chili. Ma podłużny kształt, zielony kolor i zwykle nie przekracza 20 cm. 

Choć część jadalna okry jest uznawana za warzywo (z reguły wykorzystuje się ją do dań wytrawnych), to z botanicznego punktu widzenia, mówimy tutaj o owocu. Sam piżmian jadalny to roślina zielna przybierająca formę krzewu, który osiąga około 1,5 m wysokości, choć zdarzają się również wyższe okazy. 

Reklama

Kto powinien jeść okrę?

Okra zawiera wiele cennych składników odżywczych - witamin, minerałów, błonnika czy przeciwutleniaczy. Z tego względu powinny ją jeść te osoby, które dbają o zdrową i zbilansowaną dietę. Co więcej, jest to produkt niskokaloryczny - 100 g okry zawiera około 33 kcal. Z tego tytułu, piżmian jadalny to doskonała opcja dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 

Okra w różnej formie powinna znaleźć się również w jadłospisie seniorów. W pewnym wieku ryzyko rozwoju chorób układu krążenia rośnie. Spora zawartość błonnika w okrze może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, a tym samym zminimalizować ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału. Również witaminy i minerały zawarte w piżmianie jadalnym dobrze wpływają na kondycję serca. W niektórych przypadkach związki te mogą również przyczyniać się do łagodzenia bólu stawów

Co można zrobić z okry?

Okra znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można jej użyć do przyrządzenia wielu smacznych dań, takich jak gulasz, zupa warzywna, potrawka, a nawet leczo. Wiele osób wykorzystuje owoce piżmianu jadalnego do przyrządzania aromatycznych i zdrowych sałatek. W takiej formie doskonale komponuje się między innymi z pomidorami, cebulą oraz sałatą lodową. 

Co ciekawe, okrę da się wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Niektórzy marynują ją w occie lub kiszą w solance. Taki wariant może posłużyć na przykład jako dodatek do obiadu. Miłośników przekąsek z pewnością zainteresuje to, że z okry można przyrządzić pewnego rodzaju bezmięsne nuggetsy w panierce. 

Okra w panierce - przepis

Okra w panierce to rewelacyjna propozycja na szybką przekąskę lub przystawkę. Do przygotowania rzeczonego dania będą potrzebna następujące składniki: 

  • 10 owoców okry (jeżeli mamy nieco większe kawałki, to może wystarczyć 8); 
  • 60-70 g mąki kukurydzianej 
  • 1-2 jajka; 
  • 100 ml oleju rzepakowego; 
  • 1 ząbek czosnku; 
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw należy umyć okrę i porządnie ją osuszyć. Następnie odcinamy jej końcówki, a potem kroimy ją na mniejsze części. Opcjonalnie możemy poszatkować ją w paski - wówczas końcowy efekt będzie przypominał pewnego rodzaju chrupiące paluszki. 
  2. Jajko rozbełtujemy widelcem, a następnie zalewamy nim okrę. Jeśli nie pokryło wszystkich kawałków, to wówczas można dodać drugie. Dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy wszystko dokładnie, by składniki się połączyły. 
  3. W osobnej misce umieszczamy mąkę kukurydzianą. Obtaczamy w niej każdy kawałek okry i odkładamy na bok. 
  4. Rozgrzewamy olej na patelni lub w rondlu. Smażymy okrę aż do jej zarumienienia z dwóch stron. Następnie wyciągamy ją na ręcznik papierowy. 

Gotową okrę w panierce możemy zajadać bez żadnych dodatków. Warto jednak pokusić się o zrobienie sosu, w którym można maczać kawałki przygotowanych chrupkości. Mowa tu na przykład o dipie czosnkowym bądź jogurtowo-koperkowym.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomniane polskie jabłko. Jest o wiele zdrowsze niż nowoczesne odmiany, szarlotka wychodzi niepowtarzalna

Klasyczne mielone pójdą w odstawkę. Podkarpackie hreczanyki to niebo w gębie

Sernik tak równy, że nawet teściowa zacmoka z uznaniem. Jego konsystencja także zachwyca

INTERIA.PL