Reklama
Reklama

Sernik z truskawkową galaretką nie wymaga pieczenia. Idealny przepis na upały

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby sernika na zimno. Z chęcią pałaszują go wszystkie łasuchy, to także jedno z tych ciast, które nie wymaga pieczenia, przez co robi się je w mgnieniu oka. Tym razem przedstawiamy prosty przepis na sernik z truskawkową galaretką. Zrób go raz, a z pewnością często pojawi się na twoim stole tego lata.

Kremowy, przygotowany na bazie twarogu i mascarpone sernik z truskawkową galaretką to lekki przysmak na upalne dni. Dzięki schładzaniu go etapami bardzo efektownie prezentuje się na stole. 

 Sprawdź także: To ciasto to prawdziwa letnia perełka. Szybko zostają po nim tylko okruszki

Przepis na sernik z truskawkową galaretką 

Do przygotowania sernika z truskawkową galaretką, będziesz potrzebować: 

  • 200 g herbatników, 
  • 12o g płynnego masła,
  • 350 g twarogu sernikowego (mielonego),
  • 350 g mascarpone,
  • 350 ml śmietany kremówki 30%,
  • 120 g cukru pudru, 
  • 100 ml mleka, 
  • 10 g żelatyny,
  • 250 g truskawek, 
  • garść jagód lub borówek, 
  • 1 galaretka truskawkowa (na ½ l wody).

 Jak zrobić sernik z truskawkową galaretką? 

Zmiel herbatniki w malakserze (lub w inny sposób rozdrobnij na piasek). Wymieszaj z masłem. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki. Umyj owoce. Część truskawek pokrój na plasterki, resztę pozostaw w całości. Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 350 ml wody. Odstaw do przestudzenia. 

Rozpuść żelatynę w gorącym (ale nie wrzącym) mleku.  Zmiksuj twaróg sernikowy z mascarpone (oba sery powinny być w temperaturze pokojowej). Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę "na sztywno". W trakcie ubijania stopniowo dodaj do śmietany przesiany przez sitko cukier.  Połącz masę twarogową z żelatyną - wlej mleko cienką strużką, cały czas miksując masę. Z użyciem szpatuły delikatnie wymieszaj masę z bitą śmietaną. 

Przełóż większość masy do tortownicy (około 2/3 ilości). Na wierzchu rozsyp pokrojone truskawki. Wstaw formę do lodówki na około 45 minut. Gdy masa lekko stężeje, ostrożnie przelej na nią galaretkę. Zatop w niej większość owoców. Wstaw z powrotem do lodówki. 

Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłóż na środek resztę masy serowej (do tej pory przechowuj ją w temperaturze pokojowej, a jeśli zbyt mocno stężeje, lekko ją podgrzej). Udekoruj pozostałymi owocami i wstaw do lodówki na około 3-4 godziny (najlepiej na całą noc). 

 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta