Sernik z truskawkową galaretką nie wymaga pieczenia. Idealny przepis na upały
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby sernika na zimno. Z chęcią pałaszują go wszystkie łasuchy, to także jedno z tych ciast, które nie wymaga pieczenia, przez co robi się je w mgnieniu oka. Tym razem przedstawiamy prosty przepis na sernik z truskawkową galaretką. Zrób go raz, a z pewnością często pojawi się na twoim stole tego lata.
Kremowy, przygotowany na bazie twarogu i mascarpone sernik z truskawkową galaretką to lekki przysmak na upalne dni. Dzięki schładzaniu go etapami bardzo efektownie prezentuje się na stole.
Sprawdź także: To ciasto to prawdziwa letnia perełka. Szybko zostają po nim tylko okruszki
Do przygotowania sernika z truskawkową galaretką, będziesz potrzebować:
- 200 g herbatników,
- 12o g płynnego masła,
- 350 g twarogu sernikowego (mielonego),
- 350 g mascarpone,
- 350 ml śmietany kremówki 30%,
- 120 g cukru pudru,
- 100 ml mleka,
- 10 g żelatyny,
- 250 g truskawek,
- garść jagód lub borówek,
- 1 galaretka truskawkowa (na ½ l wody).
Zmiel herbatniki w malakserze (lub w inny sposób rozdrobnij na piasek). Wymieszaj z masłem. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki. Umyj owoce. Część truskawek pokrój na plasterki, resztę pozostaw w całości. Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 350 ml wody. Odstaw do przestudzenia.
Rozpuść żelatynę w gorącym (ale nie wrzącym) mleku. Zmiksuj twaróg sernikowy z mascarpone (oba sery powinny być w temperaturze pokojowej). Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę "na sztywno". W trakcie ubijania stopniowo dodaj do śmietany przesiany przez sitko cukier. Połącz masę twarogową z żelatyną - wlej mleko cienką strużką, cały czas miksując masę. Z użyciem szpatuły delikatnie wymieszaj masę z bitą śmietaną.
Przełóż większość masy do tortownicy (około 2/3 ilości). Na wierzchu rozsyp pokrojone truskawki. Wstaw formę do lodówki na około 45 minut. Gdy masa lekko stężeje, ostrożnie przelej na nią galaretkę. Zatop w niej większość owoców. Wstaw z powrotem do lodówki.
Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłóż na środek resztę masy serowej (do tej pory przechowuj ją w temperaturze pokojowej, a jeśli zbyt mocno stężeje, lekko ją podgrzej). Udekoruj pozostałymi owocami i wstaw do lodówki na około 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut