Reklama
Reklama

Sernik z truskawkową galaretką nie wymaga pieczenia. Idealny przepis na upały

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby sernika na zimno. Z chęcią pałaszują go wszystkie łasuchy, to także jedno z tych ciast, które nie wymaga pieczenia, przez co robi się je w mgnieniu oka. Tym razem przedstawiamy prosty przepis na sernik z truskawkową galaretką. Zrób go raz, a z pewnością często pojawi się na twoim stole tego lata.

Kremowy, przygotowany na bazie twarogu i mascarpone sernik z truskawkową galaretką to lekki przysmak na upalne dni. Dzięki schładzaniu go etapami bardzo efektownie prezentuje się na stole. 

 Sprawdź także: To ciasto to prawdziwa letnia perełka. Szybko zostają po nim tylko okruszki

Przepis na sernik z truskawkową galaretką 

Do przygotowania sernika z truskawkową galaretką, będziesz potrzebować: 

  • 200 g herbatników, 
  • 12o g płynnego masła,
  • 350 g twarogu sernikowego (mielonego),
  • 350 g mascarpone,
  • 350 ml śmietany kremówki 30%,
  • 120 g cukru pudru, 
  • 100 ml mleka, 
  • 10 g żelatyny,
  • 250 g truskawek, 
  • garść jagód lub borówek, 
  • 1 galaretka truskawkowa (na ½ l wody).

 Jak zrobić sernik z truskawkową galaretką? 

Zmiel herbatniki w malakserze (lub w inny sposób rozdrobnij na piasek). Wymieszaj z masłem. Wyłóż masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki. Umyj owoce. Część truskawek pokrój na plasterki, resztę pozostaw w całości. Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 350 ml wody. Odstaw do przestudzenia. 

Rozpuść żelatynę w gorącym (ale nie wrzącym) mleku.  Zmiksuj twaróg sernikowy z mascarpone (oba sery powinny być w temperaturze pokojowej). Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę "na sztywno". W trakcie ubijania stopniowo dodaj do śmietany przesiany przez sitko cukier.  Połącz masę twarogową z żelatyną - wlej mleko cienką strużką, cały czas miksując masę. Z użyciem szpatuły delikatnie wymieszaj masę z bitą śmietaną. 

Przełóż większość masy do tortownicy (około 2/3 ilości). Na wierzchu rozsyp pokrojone truskawki. Wstaw formę do lodówki na około 45 minut. Gdy masa lekko stężeje, ostrożnie przelej na nią galaretkę. Zatop w niej większość owoców. Wstaw z powrotem do lodówki. 

Kiedy galaretka zacznie tężeć, wyłóż na środek resztę masy serowej (do tej pory przechowuj ją w temperaturze pokojowej, a jeśli zbyt mocno stężeje, lekko ją podgrzej). Udekoruj pozostałymi owocami i wstaw do lodówki na około 3-4 godziny (najlepiej na całą noc). 

 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta