Serowo-dyniowa zebra z makowym twistem. Ciasto rozpływa się w ustach
Kiedy na zewnątrz robi się ciemno i zimno, często szukamy pocieszenia w kuchni. Nic dziwnego, że jesienne wieczory wymagają osłody. Z tego powodu przedstawiamy przepis na pyszne, słodkie i lekkie jak puch ciasto, które szybko poprawi nam humor. Zasmakuje szczególnie fanom dyni i serników.
Sezonowe owoce i warzywa sprawiają, że zwykłe wypieki ukazują się nam w całkiem nowym świetle. Jesień to pora na dynię. Sprawdzi się idealnie jako dodatek i baza do ciast. My proponujemy połączyć ją z sernikiem.
Dynia to niedoceniane warzywo. Upieczona nabiera niepowtarzalnego aromatu i smaku. Pasuje idealnie do potraw na słono i na słodko. Kiedy ją zmiksujemy, uzyskamy pyszne i kremowe purée, które będzie stanowiło idealny składnik ciast i słodyczy.
Ciasto zebra jest doskonale znane wielu osobom. Zwykle kojarzymy je w wersji biało-czarnej, którą uzyskuje się za pomocą masy o waniliowym i czekoladowym smaku. Warto wykorzystać trik z tego ciasta do przyrządzenia innych deserów.
Nasza zebra przypomina sernik. Składa się z dwóch mas - pierwsza ma pomarańczowy kolor i dyniowy smak. Natomiast druga jest serowo-budyniowa i wzbogacona o mak. Poprzez zmieszanie ich uzyskamy puszyste ciasto, które zachwyci smakiem i strukturą. Całość dopełni słodka polewa, której głównym składnikiem jest biała czekolada. Ciasto może wydawać się z pozoru trudne i czasochłonne. W rzeczywistości wystarczy jednak zmiksować poszczególne składniki ze sobą i we właściwej kolejności dodać je do tortownicy. Przekonaj się, jak niewiele wystarczy, aby przyrządzić deser, który zachwyci praktycznie każdego.
Zobacz także: Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis
Składniki na spód:
- 150 g herbatników,
- 70 g masła.
Składniki na masę dyniową:
- 600 g purée z dyni,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 240 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 70 g masła.
Składniki na masę serową:
- 600 g twarogu półtłustego,
- 330 g cukru,
- 3 jajka,
- 100 g maku,
- 70 g masła,
- budyń waniliowy,
- łyżeczka aromatu waniliowego.
Składniki na polewę:
- 2 łyżki purée z dyni,
- 100 g białej czekolady,
- łyżka masła,
- skórka z połowy pomarańczy.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od zrobienia spodu. Za pomocą malaksera lub tłuczka kruszymy herbatniki. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem, a następnie przesypujemy mieszankę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy do lodówki.
Przechodzimy do przygotowania masy. Mak płuczemy, a następnie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez 20-30 minut, aby pozbyć się goryczki. Po tym czasie odcedzamy go, przepłukujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy do ich połączenia.
Podobnie postępujemy z masą dyniową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy je na gładką masę.
Z lodówki wyjmujemy tortownicę ze spodem, a następnie nakładamy na środek tortownicy, łyżka po łyżce naprzemiennie dwie masy. Tak przygotowane ciasto wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 50 minut.
W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę i masło. Kiedy będą płynne, dodajemy do nich skórkę startą z połowy wyparzonej wcześniej pomarańczy oraz purée z dyni. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z pieca, oblewamy polewą i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, możemy wstawić je do lodówki. Schłodzone smakuje najlepiej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Naturalny antybiotyk w słoiku. Tak przygotowany czosnek pomoże przy przeziębieniu
Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa
Mój autorski przepis na jesienny rosół. Rozgrzewający, aromatyczny i wzmacniający