Reklama
Reklama

Serowo-dyniowa zebra z makowym twistem. Ciasto rozpływa się w ustach

Kiedy na zewnątrz robi się ciemno i zimno, często szukamy pocieszenia w kuchni. Nic dziwnego, że jesienne wieczory wymagają osłody. Z tego powodu przedstawiamy przepis na pyszne, słodkie i lekkie jak puch ciasto, które szybko poprawi nam humor. Zasmakuje szczególnie fanom dyni i serników.

Sezonowe owoce i warzywa sprawiają, że zwykłe wypieki ukazują się nam w całkiem nowym świetle. Jesień to pora na dynię. Sprawdzi się idealnie jako dodatek i baza do ciast. My proponujemy połączyć ją z sernikiem.

Serowo-dyniowa zebra - ciasto jak puch

Dynia to niedoceniane warzywo. Upieczona nabiera niepowtarzalnego aromatu i smaku. Pasuje idealnie do potraw na słono i na słodko. Kiedy ją zmiksujemy, uzyskamy pyszne i kremowe purée, które będzie stanowiło idealny składnik ciast i słodyczy.

Reklama

Ciasto zebra jest doskonale znane wielu osobom. Zwykle kojarzymy je w wersji biało-czarnej, którą uzyskuje się za pomocą masy o waniliowym i czekoladowym smaku. Warto wykorzystać trik z tego ciasta do przyrządzenia innych deserów.

Nasza zebra przypomina sernik. Składa się z dwóch mas - pierwsza ma pomarańczowy kolor i dyniowy smak. Natomiast druga jest serowo-budyniowa i wzbogacona o mak. Poprzez zmieszanie ich uzyskamy puszyste ciasto, które zachwyci smakiem i strukturą. Całość dopełni słodka polewa, której głównym składnikiem jest biała czekolada. Ciasto może wydawać się z pozoru trudne i czasochłonne. W rzeczywistości wystarczy jednak zmiksować poszczególne składniki ze sobą i we właściwej kolejności dodać je do tortownicy. Przekonaj się, jak niewiele wystarczy, aby przyrządzić deser, który zachwyci praktycznie każdego.

Zobacz także: Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

Serowo dyniowa zebra z makiem - przepis

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników,
  • 70 g masła.

Składniki na masę dyniową:

  • 600 g purée z dyni,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 70 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu półtłustego,
  • 330 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 100 g maku,
  • 70 g masła,
  • budyń waniliowy,
  • łyżeczka aromatu waniliowego.

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki purée z dyni,
  • 100 g białej czekolady,
  • łyżka masła,
  • skórka z połowy pomarańczy.

Sposób wykonania:

Zaczynamy od zrobienia spodu. Za pomocą malaksera lub tłuczka kruszymy herbatniki. Mieszamy je z rozpuszczonym masłem, a następnie przesypujemy mieszankę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy do lodówki.

Przechodzimy do przygotowania masy. Mak płuczemy, a następnie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy przez 20-30 minut, aby pozbyć się goryczki. Po tym czasie odcedzamy go, przepłukujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy do ich połączenia.

Podobnie postępujemy z masą dyniową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy je na gładką masę.

Z lodówki wyjmujemy tortownicę ze spodem, a następnie nakładamy na środek tortownicy, łyżka po łyżce naprzemiennie dwie masy. Tak przygotowane ciasto wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 50 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę i masło. Kiedy będą płynne, dodajemy do nich skórkę startą z połowy wyparzonej wcześniej pomarańczy oraz purée z dyni. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z pieca, oblewamy polewą i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, możemy wstawić je do lodówki. Schłodzone smakuje najlepiej.

Potrzebujesz więcej serowo-makowych inspiracji? Wypróbuj przepis na serniko makowiec z makiem z puszki. Jest banalny w przygotowaniu, a swoim smakiem robi wrażenie.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | słodycze | desery | serniki