Słynne francuskie ciasteczka. Upiecz delikatne magdalenki na święta i inne okazje
Magdalenki to delikatne, francuskie ciasteczka. Nigdy nie ustalono ich twórcy, choć istniało kilka tropów. Mogły zaczerpnąć nazwę od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Inne źródła podają, że ich autorką jest kucharka Stanisława Leszczyńskiego, która piekła je w XVIII wieku. Choć nie wiadomo, kto je wymyślił, do dziś są bardzo popularnym francuskim deserem.
Magdalenki to ciastka biszkoptowo-maślane wywodzące się z kuchni francuskiej. Powstają z połączenia mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny lub z dodatkiem jej skórki. Przygotowuje się je w specjalnej formie, która nadaje ciasteczkom kształt muszelek. Równie dobrze jednak możesz posłużyć się każdą formą na niewielkie ciastka. Magdalenki mają długą historię i niejednokrotnie trafiały na karty literatury francuskiej. Dziś mogą trafić na twój stół.
Składniki:
- 2 jajka,
- 70 g cukru,
- 60 g masła,
- 70 g mąki tortowej,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
- cukier puder (do dekoracji).
Sposób wykonania:
Roztop masło i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej skórkę otartą z cytryny i ekstrakt waniliowy, a następnie cienką strużką wlej masło.
Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę do magdalenek (na 12 sztuk) natłuść i oprósz mąką. Ponownie wymieszaj schłodzone ciasto. Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej puszyste, wmieszaj do ciasta proszek do pieczenia.
Z pomocą łyżki napełnij formę ciastem (około 2/3 objętości każdego wgłębienia - ciasteczka urosną). Od razu wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut, aż magdalenki się zarumienią. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste