Reklama
Reklama

Słynne francuskie ciasteczka. Upiecz delikatne magdalenki na święta i inne okazje

Magdalenki to delikatne, francuskie ciasteczka. Nigdy nie ustalono ich twórcy, choć istniało kilka tropów. Mogły zaczerpnąć nazwę od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Inne źródła podają, że ich autorką jest kucharka Stanisława Leszczyńskiego, która piekła je w XVIII wieku. Choć nie wiadomo, kto je wymyślił, do dziś są bardzo popularnym francuskim deserem.

Ciasteczka magdalenki

Magdalenki to ciastka biszkoptowo-maślane wywodzące się z kuchni francuskiej. Powstają z połączenia mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny lub z dodatkiem jej skórki. Przygotowuje się je w specjalnej formie, która nadaje ciasteczkom kształt muszelek. Równie dobrze jednak możesz posłużyć się każdą formą na niewielkie ciastka. Magdalenki mają długą historię i niejednokrotnie trafiały na karty literatury francuskiej. Dziś mogą trafić na twój stół.

Magdalenki - przepis

Składniki:

Reklama
  • 2 jajka, 
  • 70 g cukru, 
  • 60 g masła, 
  • 70 g mąki tortowej, 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie), 
  • cukier puder (do dekoracji).

Sposób wykonania:

Roztop masło i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej skórkę otartą z cytryny i ekstrakt waniliowy, a następnie cienką strużką wlej masło. 

Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. 

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę do magdalenek (na 12 sztuk) natłuść i oprósz mąką. Ponownie wymieszaj schłodzone ciasto. Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej puszyste, wmieszaj do ciasta proszek do pieczenia. 

Z pomocą łyżki napełnij formę ciastem (około 2/3 objętości każdego wgłębienia - ciasteczka urosną). Od razu wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut, aż magdalenki się zarumienią. Podawaj oprószone cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze