Reklama
Reklama

Słynne francuskie ciasteczka. Upiecz delikatne magdalenki na święta i inne okazje

Magdalenki to delikatne, francuskie ciasteczka. Nigdy nie ustalono ich twórcy, choć istniało kilka tropów. Mogły zaczerpnąć nazwę od XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Inne źródła podają, że ich autorką jest kucharka Stanisława Leszczyńskiego, która piekła je w XVIII wieku. Choć nie wiadomo, kto je wymyślił, do dziś są bardzo popularnym francuskim deserem.

Ciasteczka magdalenki

Magdalenki to ciastka biszkoptowo-maślane wywodzące się z kuchni francuskiej. Powstają z połączenia mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny lub z dodatkiem jej skórki. Przygotowuje się je w specjalnej formie, która nadaje ciasteczkom kształt muszelek. Równie dobrze jednak możesz posłużyć się każdą formą na niewielkie ciastka. Magdalenki mają długą historię i niejednokrotnie trafiały na karty literatury francuskiej. Dziś mogą trafić na twój stół.

Magdalenki - przepis

Składniki:

Reklama
  • 2 jajka, 
  • 70 g cukru, 
  • 60 g masła, 
  • 70 g mąki tortowej, 
  • skórka otarta z 1/2 cytryny, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie), 
  • cukier puder (do dekoracji).

Sposób wykonania:

Roztop masło i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do niej skórkę otartą z cytryny i ekstrakt waniliowy, a następnie cienką strużką wlej masło. 

Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. 

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). 

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Formę do magdalenek (na 12 sztuk) natłuść i oprósz mąką. Ponownie wymieszaj schłodzone ciasto. Jeśli chcesz, by ciasteczka były bardziej puszyste, wmieszaj do ciasta proszek do pieczenia. 

Z pomocą łyżki napełnij formę ciastem (około 2/3 objętości każdego wgłębienia - ciasteczka urosną). Od razu wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut, aż magdalenki się zarumienią. Podawaj oprószone cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze