Reklama
Reklama

Smaczne kotlety możesz zrobić kiszonej kapusty i ziemniaków. Rodzina będzie się zajadać

Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków to danie, które łączy w sobie wszystkie najlepsze polskie smaki. Do farszu z cebulką możesz też dodać boczek albo kawałki szynki wieprzowej, bo ta wersja jest bez mięsa. Ta potrawa jest tania, a jednocześnie niezwykle smaczna, idealnie sprawdzi się na szybki obiad.

Prawdziwi miłośnicy tradycyjnych smaków twierdzą, że kotlety można zrobić jedynie z mięsa. W opozycji stoją miłośnicy kotletów jajecznych, brokułowych, czy ziemniaczanych. Jeśli chcesz ograniczyć jego spożycie, możesz zdecydować się na przyrządzenie ciekawego dania obiadowego, jakim są kotlety z kiszonej kapusty. Będziesz potrzebować kilku tanich składników, takich jak ziemniaki, kapusty kiszonej, czy cebula. Gotowe kotleciki możesz podać z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką. Rodzina będzie się zajadać.  

Przepis na kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków

Do przygotowania kotletów, będziesz potrzebować: 

Reklama
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 300 g kapusty kiszonej, 
  • 2 cebule, 
  • 1 jajko, 
  • 10 g masła, 
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki tymianku, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki,
  • olej do smażenia, 
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Jak zrobić kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków?

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy ostygną, obierz je ze skórki. Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Cebule posiekaj bardzo drobno. Masło rozpuść na patelni. Podsmaż na nim cebulkę, dosalając ją w trakcie i co jakiś czas mieszając. Powinna się dobrze zeszklić, zrobić miękka oraz błyszcząca. 

Kapustę kiszoną odsącz z zalewy i posiekaj drobno, ale nie płucz pod wodą. Dodaj do podsmażonej cebulki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż przez około 4-5 minut aż zrobi się miękka. W razie potrzeby, podlej wodą. 

Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo dobrze je rozgnieć jak na purée. Dodaj do nich przygotowaną kapustę z cebulką. Wbij 1 jajko. Dopraw natką pietruszki. Dobrze wymieszaj. 

Z masy uformuj spłaszczone kotleciki. Każdy z nich delikatnie obtocz w mące. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony aż zrobią się złote. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Biszkoptowe ciasto z jabłkowym musem. Przepis na Panieński Rumieniec

Sałatka z komosą ryżową. Dobrze wpływa na układ nerwowy i trawienny

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne