Smaczniejszego ciasta z kiwi nie jadłam. Szybciej i prościej już się nie da
Nagle wpadają goście, a w lodówce pustki? To sytuacja, której obawia się niejedna pani domu. Na szczęście są przepisy, dzięki którym uda ci się stworzyć coś z niczego. Poznaj przepis na przepyszne ciasto z kiwi, które zawsze warto mieć w zanadrzu. Zdziwisz się, jak prosto i szybko je przygotujesz.
Nie lubisz spędzać czasu w kuchni? Mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu przygotujesz przepyszne ciasto w ekspresowym czasie. Wystarczy zmiksować składniki i dodać jeden ważny składnik. Poznaj przepis, który cię zachwyci.
Kiwi to owoc, którego często nie doceniamy. Zwykle kupujemy je, jeszcze jak jest niedojrzałe, przez co narzekamy na kwaśny smak i twardą strukturę. Wiele osób sądzi, że owoc ten nadaje się jedynie do jedzenia na surowo. To spory błąd, który może nas ograniczać w kuchni.
Okazuje się, że kiwi może być składnikiem ciast, nie tylko jako ozdoba na surowo. Wystarczy, że je zblendujemy i dodamy do ciasta. Dzięki temu uzyskamy lekko wilgotny i delikatny wypiek o pysznym smaku. Przekonaj się sam, czy zostaniesz jego fanem. Przepis przypadnie ci szczególnie do gustu, jeśli nie lubisz piec. W odróżnieniu od innych skomplikowanych ciast, w tym przypadku wystarczy zblendować składniki i wrzucić ciasto do piekarnika. Nie dałoby się prościej!
Zobacz także: Viennetta, czyli symbol gastro luksusu lat 90. Smakują jeszcze lepiej niż w dzieciństwie
Do przygotowania ciasta z kiwi potrzebujemy:
- 4 jajka,
- 4 kiwi,
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
- 30 g masła,
- 240 ml mleka,
- 300 g mąki,
- 220 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części, a następnie umieszczamy w misce. Dodajemy jajka i za pomocą blendera, miksujemy składniki na gładką masę. Masło roztapiamy i pozastawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy do miski olej, mleko, masło oraz cukier. Miksujemy składniki do połączenia. Potem przesiewamy do miski mąkę i wsypujemy proszek do pieczenia. Ponownie wszystko miksujemy.
Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 st. C przez ok. 40 minut. Możemy sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu możemy ozdobić je za pomocą cukru pudru.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie