Reklama
Reklama

Smaczniejszego ciasta z kiwi nie jadłam. Szybciej i prościej już się nie da

Nagle wpadają goście, a w lodówce pustki? To sytuacja, której obawia się niejedna pani domu. Na szczęście są przepisy, dzięki którym uda ci się stworzyć coś z niczego. Poznaj przepis na przepyszne ciasto z kiwi, które zawsze warto mieć w zanadrzu. Zdziwisz się, jak prosto i szybko je przygotujesz.

Nie lubisz spędzać czasu w kuchni? Mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu przygotujesz przepyszne ciasto w ekspresowym czasie. Wystarczy zmiksować składniki i dodać jeden ważny składnik. Poznaj przepis, który cię zachwyci.

Proste ciasto z kiwi do kawy. Wilgotne i puszyste 

Kiwi to owoc, którego często nie doceniamy. Zwykle kupujemy je, jeszcze jak jest niedojrzałe, przez co narzekamy na kwaśny smak i twardą strukturę. Wiele osób sądzi, że owoc ten nadaje się jedynie do jedzenia na surowo. To spory błąd, który może nas ograniczać w kuchni.

Reklama

Okazuje się, że kiwi może być składnikiem ciast, nie tylko jako ozdoba na surowo. Wystarczy, że je zblendujemy i dodamy do ciasta. Dzięki temu uzyskamy lekko wilgotny i delikatny wypiek o pysznym smaku. Przekonaj się sam, czy zostaniesz jego fanem. Przepis przypadnie ci szczególnie do gustu, jeśli nie lubisz piec. W odróżnieniu od innych skomplikowanych ciast, w tym przypadku wystarczy zblendować składniki i wrzucić ciasto do piekarnika. Nie dałoby się prościej!

Zobacz także: Viennetta, czyli symbol gastro luksusu lat 90. Smakują jeszcze lepiej niż w dzieciństwie

Jak zrobić ciasto z kiwi? Najszybszy przepis na ciasto

Do przygotowania ciasta z kiwi potrzebujemy:

  • 4 jajka,
  • 4 kiwi,
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
  • 30 g masła,
  • 240 ml mleka,
  • 300 g mąki,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części,  a następnie umieszczamy w misce. Dodajemy jajka i za pomocą blendera, miksujemy składniki na gładką masę. Masło roztapiamy i pozastawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy do miski olej, mleko, masło oraz cukier. Miksujemy składniki do połączenia. Potem przesiewamy do miski mąkę i wsypujemy proszek do pieczenia. Ponownie wszystko miksujemy.

Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 st. C przez ok. 40 minut. Możemy sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu możemy ozdobić je za pomocą cukru pudru.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku

To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki

Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta