Reklama
Reklama

Smaczniejszego ciasta z kiwi nie jadłam. Szybciej i prościej już się nie da

Nagle wpadają goście, a w lodówce pustki? To sytuacja, której obawia się niejedna pani domu. Na szczęście są przepisy, dzięki którym uda ci się stworzyć coś z niczego. Poznaj przepis na przepyszne ciasto z kiwi, które zawsze warto mieć w zanadrzu. Zdziwisz się, jak prosto i szybko je przygotujesz.

Nie lubisz spędzać czasu w kuchni? Mamy dla ciebie przepis, dzięki któremu przygotujesz przepyszne ciasto w ekspresowym czasie. Wystarczy zmiksować składniki i dodać jeden ważny składnik. Poznaj przepis, który cię zachwyci.

Proste ciasto z kiwi do kawy. Wilgotne i puszyste 

Kiwi to owoc, którego często nie doceniamy. Zwykle kupujemy je, jeszcze jak jest niedojrzałe, przez co narzekamy na kwaśny smak i twardą strukturę. Wiele osób sądzi, że owoc ten nadaje się jedynie do jedzenia na surowo. To spory błąd, który może nas ograniczać w kuchni.

Okazuje się, że kiwi może być składnikiem ciast, nie tylko jako ozdoba na surowo. Wystarczy, że je zblendujemy i dodamy do ciasta. Dzięki temu uzyskamy lekko wilgotny i delikatny wypiek o pysznym smaku. Przekonaj się sam, czy zostaniesz jego fanem. Przepis przypadnie ci szczególnie do gustu, jeśli nie lubisz piec. W odróżnieniu od innych skomplikowanych ciast, w tym przypadku wystarczy zblendować składniki i wrzucić ciasto do piekarnika. Nie dałoby się prościej!

Zobacz także: Viennetta, czyli symbol gastro luksusu lat 90. Smakują jeszcze lepiej niż w dzieciństwie

Jak zrobić ciasto z kiwi? Najszybszy przepis na ciasto

Do przygotowania ciasta z kiwi potrzebujemy:

  • 4 jajka,
  • 4 kiwi,
  • 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 
  • 30 g masła,
  • 240 ml mleka,
  • 300 g mąki,
  • 220 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części,  a następnie umieszczamy w misce. Dodajemy jajka i za pomocą blendera, miksujemy składniki na gładką masę. Masło roztapiamy i pozastawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy do miski olej, mleko, masło oraz cukier. Miksujemy składniki do połączenia. Potem przesiewamy do miski mąkę i wsypujemy proszek do pieczenia. Ponownie wszystko miksujemy.

Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 st. C przez ok. 40 minut. Możemy sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu możemy ozdobić je za pomocą cukru pudru.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta