Reklama
Reklama

Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami

Odkryj przepis na pyzy ze śliwkami, które łączą w sobie lekkość puszystego ciasta drożdżowego ze słodyczą i kwasowością owoców. Podane z cynamonową posypką, przypominają ulubione smaki dzieciństwa i są doskonałe na każdą porę dnia.

Lekki i słodki obiad

Pyzy ze śliwkami to wyjątkowy przysmak, który możesz podać na słodki obiad lub kolację. Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe otula soczyste, słodko-kwaśne śliwki. Polane roztopionym masłem, posypane złocistą bułką tartą, cynamonem i odrobiną cukru tworzą kompozycję apetycznie łączącą słodycz z subtelną kwasowością owoców. Choć knedle w towarzystwie śliwek cieszą się większą popularnością, warto sięgnąć po przepis na te drożdżowe pyzy. Każdy kęs przywodzi na myśl smaki dzieciństwa, a ich lekkość i aromat sprawiają, że trudno się im oprzeć. 

Reklama

Jak zrobić pyzy ze śliwkami?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 2 jajka, 
  • 250 ml mleka, 
  • 1,5 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 7-8 fioletowych śliwek (węgierek lub renklod), 
  • ponadto: 3 duże łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, szczypta cukru i cynamonu.  

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, przekrój je na połówki i usuń pestki.

Wlej mleko do garnka i podgrzej je, aby stało się ciepłe, lecz nie gorące. Połowę mleka przelej do garnuszka i wrzuć miękkie masło. Do kolejnej porcji mleka dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. 

Przygotuj dużą miskę do zagniatania ciasta. Przesiej do niej mąkę, dodaj sól i resztę cukru, po czym wymieszaj. Wlej roztrzepane jajka, mleko z masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W razie potrzeby dolej łyżkę oleju.

Wyrobione ciasto podziel na ok. 13-15 części i uformuj z nich kulki. Następnie spłaszcz, a w środku ułóż połówkę śliwki. Zawiń końce ciasta do środka, uformuj kulę i ułóż na podsypanej mąką stolnicy/blacie złączeniem do dołu. Postępuj podobnie z resztą ciasta i śliwek. Gotowe pyzy przykryj ściereczką i poczekaj ok. 35 minut, aby kulki wyrosły.

Przygotuj garnek do gotowania na parze lub szeroki rondel, a na którym ułożysz sitko do gotowania na parze. Gdy woda w garnku się zagotuje, ułóż na sicie 3-6 pyz (w zależności od wielkości garnka), przykryj pokrywą lub misą i gotuj 6-10 minut. Ugotowane pyzy układaj na tacę i gotuj resztę, pamiętając, aby uzupełniać wodę w garnku. 

W patelni rozpuść masło, dosyp bułkę tartą ze szczyptą cukru i cynamonu. Podsmażaj, mieszając, aby utworzyć apetyczną, rumianą posypkę. Pyzy ze śliwkami podawaj zaraz po ugotowaniu, polane maślaną bułką tartą. 

Kremowy i soczysty deser. Upiecz prosty sernik ze śliwkami i kruszonką

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | śliwki