Reklama
Reklama

Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami

Odkryj przepis na pyzy ze śliwkami, które łączą w sobie lekkość puszystego ciasta drożdżowego ze słodyczą i kwasowością owoców. Podane z cynamonową posypką, przypominają ulubione smaki dzieciństwa i są doskonałe na każdą porę dnia.

Lekki i słodki obiad

Pyzy ze śliwkami to wyjątkowy przysmak, który możesz podać na słodki obiad lub kolację. Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe otula soczyste, słodko-kwaśne śliwki. Polane roztopionym masłem, posypane złocistą bułką tartą, cynamonem i odrobiną cukru tworzą kompozycję apetycznie łączącą słodycz z subtelną kwasowością owoców. Choć knedle w towarzystwie śliwek cieszą się większą popularnością, warto sięgnąć po przepis na te drożdżowe pyzy. Każdy kęs przywodzi na myśl smaki dzieciństwa, a ich lekkość i aromat sprawiają, że trudno się im oprzeć. 

Jak zrobić pyzy ze śliwkami?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • 2 jajka, 
  • 250 ml mleka, 
  • 1,5 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 7-8 fioletowych śliwek (węgierek lub renklod), 
  • ponadto: 3 duże łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, szczypta cukru i cynamonu.  

Sposób wykonania:

Umyj śliwki, przekrój je na połówki i usuń pestki.

Wlej mleko do garnka i podgrzej je, aby stało się ciepłe, lecz nie gorące. Połowę mleka przelej do garnuszka i wrzuć miękkie masło. Do kolejnej porcji mleka dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. 

Przygotuj dużą miskę do zagniatania ciasta. Przesiej do niej mąkę, dodaj sól i resztę cukru, po czym wymieszaj. Wlej roztrzepane jajka, mleko z masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W razie potrzeby dolej łyżkę oleju.

Wyrobione ciasto podziel na ok. 13-15 części i uformuj z nich kulki. Następnie spłaszcz, a w środku ułóż połówkę śliwki. Zawiń końce ciasta do środka, uformuj kulę i ułóż na podsypanej mąką stolnicy/blacie złączeniem do dołu. Postępuj podobnie z resztą ciasta i śliwek. Gotowe pyzy przykryj ściereczką i poczekaj ok. 35 minut, aby kulki wyrosły.

Przygotuj garnek do gotowania na parze lub szeroki rondel, a na którym ułożysz sitko do gotowania na parze. Gdy woda w garnku się zagotuje, ułóż na sicie 3-6 pyz (w zależności od wielkości garnka), przykryj pokrywą lub misą i gotuj 6-10 minut. Ugotowane pyzy układaj na tacę i gotuj resztę, pamiętając, aby uzupełniać wodę w garnku. 

W patelni rozpuść masło, dosyp bułkę tartą ze szczyptą cukru i cynamonu. Podsmażaj, mieszając, aby utworzyć apetyczną, rumianą posypkę. Pyzy ze śliwkami podawaj zaraz po ugotowaniu, polane maślaną bułką tartą. 

Kremowy i soczysty deser. Upiecz prosty sernik ze śliwkami i kruszonką

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników

Wyborne mięso ze słoika. Z przepisu babci Jadzi wychodzi najlepsze

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | śliwki