Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami
Odkryj przepis na pyzy ze śliwkami, które łączą w sobie lekkość puszystego ciasta drożdżowego ze słodyczą i kwasowością owoców. Podane z cynamonową posypką, przypominają ulubione smaki dzieciństwa i są doskonałe na każdą porę dnia.
Pyzy ze śliwkami to wyjątkowy przysmak, który możesz podać na słodki obiad lub kolację. Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe otula soczyste, słodko-kwaśne śliwki. Polane roztopionym masłem, posypane złocistą bułką tartą, cynamonem i odrobiną cukru tworzą kompozycję apetycznie łączącą słodycz z subtelną kwasowością owoców. Choć knedle w towarzystwie śliwek cieszą się większą popularnością, warto sięgnąć po przepis na te drożdżowe pyzy. Każdy kęs przywodzi na myśl smaki dzieciństwa, a ich lekkość i aromat sprawiają, że trudno się im oprzeć.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 1,5 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 7-8 fioletowych śliwek (węgierek lub renklod),
- ponadto: 3 duże łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, szczypta cukru i cynamonu.
Sposób wykonania:
Umyj śliwki, przekrój je na połówki i usuń pestki.
Wlej mleko do garnka i podgrzej je, aby stało się ciepłe, lecz nie gorące. Połowę mleka przelej do garnuszka i wrzuć miękkie masło. Do kolejnej porcji mleka dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować.
Przygotuj dużą miskę do zagniatania ciasta. Przesiej do niej mąkę, dodaj sól i resztę cukru, po czym wymieszaj. Wlej roztrzepane jajka, mleko z masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz wyrabiać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W razie potrzeby dolej łyżkę oleju.
Wyrobione ciasto podziel na ok. 13-15 części i uformuj z nich kulki. Następnie spłaszcz, a w środku ułóż połówkę śliwki. Zawiń końce ciasta do środka, uformuj kulę i ułóż na podsypanej mąką stolnicy/blacie złączeniem do dołu. Postępuj podobnie z resztą ciasta i śliwek. Gotowe pyzy przykryj ściereczką i poczekaj ok. 35 minut, aby kulki wyrosły.
Przygotuj garnek do gotowania na parze lub szeroki rondel, a na którym ułożysz sitko do gotowania na parze. Gdy woda w garnku się zagotuje, ułóż na sicie 3-6 pyz (w zależności od wielkości garnka), przykryj pokrywą lub misą i gotuj 6-10 minut. Ugotowane pyzy układaj na tacę i gotuj resztę, pamiętając, aby uzupełniać wodę w garnku.
W patelni rozpuść masło, dosyp bułkę tartą ze szczyptą cukru i cynamonu. Podsmażaj, mieszając, aby utworzyć apetyczną, rumianą posypkę. Pyzy ze śliwkami podawaj zaraz po ugotowaniu, polane maślaną bułką tartą.
Kremowy i soczysty deser. Upiecz prosty sernik ze śliwkami i kruszonką
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni