Reklama
Reklama

Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Cebula to jedno z najtańszych warzyw, które możemy znaleźć w sklepach. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zup, potrawek, czy mięs. Można z niej przyrządzić również rewelacyjną przekąskę na imprezę, która na pewno zachwyci gości. Oto przepis na chrupiące krążki cebulowe z piekarnika.

Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika to przekąska, która łączy w sobie wyrazisty smak cebuli i smakowitą panierkę. Przyrządzisz ją bez użycia tłuszczu i głębokiego smażenia, dzięki czemu będzie o wiele zdrowsza. W dodatku nie będziesz musiał spędzać długiego czasu w kuchni, krążki będą gotowe już w ciągi 30 minut, co czyni je idealnymi do zaserwowania domownikom podczas wieczornego seansu filmowego, jako ciekawa alternatywa dla czipsów i paluszków. Taka przekąska świetnie sprawdzi się również podczas nadchodzących andrzejek. 

Sprawdź także: Jedz zamiast ziemniaków, w pasie też szybko zrobi się luźniej. Na serce i jelita działa jak dobry lek

Reklama

Przepis na chrupiące krążki cebulowe z piekarnika

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 2 duże cebule, 
  • 150 g bułki tartej, 
  • 100 ml mleka, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej, 
  • szczypta soli i pieprzu, 
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano, 
  • 1/3 łyżeczki tymianku.

Jak zrobić chrupiące krążki cebulowe z piekarnika?

Połowę mąki wsyp do małej miseczki i odstaw na bok. 

Drugą połowę mąki wsyp do drugiej miski i wymieszaj z mlekiem oraz jajkiem. Dodaj wszystkie przyprawy i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji pasty. 

Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą. 

Cebulę pokrój na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Rozdziel je na poszczególne okręgi. 

Bierz po jednym krążku i panieruj go najpierw w samej mące, a następnie w przyrządzonym wcześniej cieście z przyprawami. Odczekaj, aż nadmiar ciasta spłynie, a następnie panieruj w bułce tartej, mocno dociskając ją do cebuli. 

Układaj krążki cebuli na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 17-20 minut, do ładnego zrumienienia. Po 10 minutach obróć krążki. 

Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Po odgrzaniu nie będą już tak chrupiące, dlatego najlepiej jest je przygotowywać na świeżo. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik

Zna go cały świat, a my nie doceniamy. Robię z niego zupę, która uzupełnia niedobry witaminy D i ma moc białka

Łyżka energii na zimne dni. Podniesie odporność lepiej niż suplementy z apteki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski