Smakowita przekąska na imprezowy stół. Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika
Cebula to jedno z najtańszych warzyw, które możemy znaleźć w sklepach. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zup, potrawek, czy mięs. Można z niej przyrządzić również rewelacyjną przekąskę na imprezę, która na pewno zachwyci gości. Oto przepis na chrupiące krążki cebulowe z piekarnika.
Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika to przekąska, która łączy w sobie wyrazisty smak cebuli i smakowitą panierkę. Przyrządzisz ją bez użycia tłuszczu i głębokiego smażenia, dzięki czemu będzie o wiele zdrowsza. W dodatku nie będziesz musiał spędzać długiego czasu w kuchni, krążki będą gotowe już w ciągi 30 minut, co czyni je idealnymi do zaserwowania domownikom podczas wieczornego seansu filmowego, jako ciekawa alternatywa dla czipsów i paluszków. Taka przekąska świetnie sprawdzi się również podczas nadchodzących andrzejek.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 duże cebule,
- 150 g bułki tartej,
- 100 ml mleka,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/3 łyżeczki tymianku.
Połowę mąki wsyp do małej miseczki i odstaw na bok.
Drugą połowę mąki wsyp do drugiej miski i wymieszaj z mlekiem oraz jajkiem. Dodaj wszystkie przyprawy i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.
Do trzeciej miski wsyp bułkę tartą.
Cebulę pokrój na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Rozdziel je na poszczególne okręgi.
Bierz po jednym krążku i panieruj go najpierw w samej mące, a następnie w przyrządzonym wcześniej cieście z przyprawami. Odczekaj, aż nadmiar ciasta spłynie, a następnie panieruj w bułce tartej, mocno dociskając ją do cebuli.
Układaj krążki cebuli na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 17-20 minut, do ładnego zrumienienia. Po 10 minutach obróć krążki.
Chrupiące krążki cebulowe z piekarnika podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Po odgrzaniu nie będą już tak chrupiące, dlatego najlepiej jest je przygotowywać na świeżo.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Farsz do naleśników z mięsem już dłużej nie będzie suchy. Dodaj jeden składnik
Łyżka energii na zimne dni. Podniesie odporność lepiej niż suplementy z apteki