Smakowite choinki na świąteczny stół. Będą hitem tegorocznych świąt
Barszcz ugotowany, pierogi ulepione, ciasta upieczone, a ty zastanawiasz się, czy nie przygotować jeszcze jakiejś przekąski? Jeśli uważasz, że na wigilijnym stole musi znaleźć się jakiś kolorowy element, który spodoba się zwłaszcza dzieciom, postaw truflowe choinki. Te słodkie drzewka są proste w przygotowaniu, świetnie smakują, a w dodatku elegancko prezentują się na stole.
To deser, który wygląda jak małe cukiernicze dzieła sztuki, a jednocześnie robi się go zaskakująco prosto. Na każdym biszkopcie stoi truflowy stożek z aksamitnej masy mascarpone i białej czekolady, a całość jest oblana kolejną porcją białej czekolady. U góry ląduje owocowa bombka, a obsypane pistacjami i cukrowymi kuleczkami truflowe choinki wyglądają jak świąteczne ozdoby. W oryginalnym przepisie na szczycie choinek znajdują się kumkwaty, jednak również dobrze możesz użyć borówek, winogron, czy świeżej żurawinowy, a nawet czekoladowych kulek czy cukierków.
Sprawdź także: Kruche ciasteczka z marmoladą. Upiecz dla bliskich jako prezent pod choinkę
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 10 biszkoptów okrągłych.
Składniki na masę:
- 250 g mascarpone,
- 200 g białej czekolady,
- 50 g śmietanki 36 proc.,
- 25 g masła.
Do obtoczenia:
- 200 g białej czekolady.
Do dekoracji:
- 10 kumkwatów, borówek, winogron lub kulek żurawiny,
- posiekane pistacje,
- cukrowe kuleczki.
W rondelku podgrzej śmietankę z masłem. Nie gotuj, tylko lekko podgrzej do rozpuszczenia masła. Dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia aż masa będzie letnia.
W misie umieść mascarpone i krótko zmiksuj, aby stało się gładkie. Wlej przestudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia. Masa powinna zrobić się gęsta. Wstaw do lodówki na około 20-30 minut.
Ostudzoną masę nabieraj łyżką i formuj stożki. Możesz to robić dłońmi lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Ustaw każdy stożek na biszkopcie.
Jeśli masa szybko mięknie, włóż choinki na 10 minut do lodówki, żeby lepiej trzymały kształt.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali (krótkimi impulsami). Lekko przestudź, żeby nie była gorąca.
Choinki polewaj czekoladą lub delikatnie zanurzaj stożek, aby w całości się pokrył. Odstaw na kratkę lub papier, aby nadmiar czekolady spłynął.
Zanim czekolada całkowicie zastygnie, posyp choinki pistacjami i cukrowymi kuleczkami. Na szczycie każdej choinki umieść kumkwat.
Odstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby deser w pełni stwardniał. Truflowe choinki podawaj schłodzone.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rogaliki krucho-drożdżowe na sylwestra. Od razu upiecz więcej, bo goście biorą na wynos
Karkówka po królewsku na świąteczny obiad. Mięso rozpływa się w ustach