Reklama
Reklama

Smakuje jak anielski puch. Sekret Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czy da się zrobić pulchne ciasto drożdżowe bez długotrwałego wyrabiania? Ewa Wachowicz udowadnia, że jest to możliwe. Z jej przepisem unikniesz męczącego zagniatania ciasta. Wystarczy, że wsypiesz wszystkie składniki warstwowo, uzbroisz się w cierpliwość, a na końcu przemieszasz masę łyżką.

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz może stać się twoim ulubionym. Nie trzeba się przy nim bardzo namęczyć, a posłuży do wielu rodzajów wypieków. Będzie bazą do słodkich drożdżówek z owocami i kruszonką albo ciast z warzywnym i mięsnym farszem. Co ciekawe, jeśli przygotujesz więcej ciasta, niż chcesz użyć, możesz je przechować w lodówce jeszcze przez 3-4 dni. Podziel masę na części, wysmaruj olejem i włóż do dużych pojemników na żywność (ciasto będzie rosło).

Jaka mąka jest najlepsza na ciasto drożdżowe?

Wybór mąki do drożdżowego wypieku zależy od tego, co tak naprawdę chcesz upiec. Jeśli będzie to pieczywo - skorzystaj z pszennej mąki drobno mielonej. Do bułek - najlepsza okaże się mąka pszenna typu 550 lub 650, a do chleba - typu 750. Marzą ci się słodkie drożdżówki? Postaw na mąkę orkiszową typu 630, która zapewni idealny smak deserowi. Gdy zależy ci przede wszystkim na puszystości, lepiej wykorzystaj mąkę typu 550 lub wyższego. Z ciasta drożdżowego bez wyrastania Ewy Wachowicz możesz też przygotować wytrawne propozycje. Do stworzenia chrupiącej pizzy czy focacci przyda ci się mąką typu 00. 

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz

Chcesz przygotować uniwersalne ciasto drożdżowe, które pięknie wyrośnie, ale nie sprawi ci zbyt dużo trudności w kuchni? Taka właśnie jest receptura autorki programu "Ewa Gotuje". Łączy prostotę przygotowania z pysznym smakiem ciasta. Do jego zrobienia wykorzystasz łatwodostępne produkty. Postępuj krok po kroku według przepisu, a na pewno ciasto wyjdzie bardzo puszyste i lekkie.

Składniki:

  • 950 g mąki (jej rodzaj zależy od tego, co chcesz przygotować),
  • 170 g cukru,
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 250 ml oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Najważniejsze, żebyś zachował właściwą kolejność dodawania składników. Produkty wykładaj równomiernie, aby tworzyły na sobie warstwy. Najpierw rozkrusz drożdże i wsyp na dno głębokiej miski. Zasyp cukrem. Roztrzep jajka i dodaj do miski. Podgrzej mleko, aby było ciepłe (ale nie wrzące) i również wlej do naczynia. Przesiej mąkę, wsyp sól. 

Tak przygotowane warstwy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie przemieszaj łyżką wszystkie składniki ciasta lub wyrób mikserem (ze specjalnym hakiem). Ciasto jest gotowe, gdy przestaje się przyklejać i ładnie odchodzi od ręki.

Ciasto drożdżowe ostrożnie przełóż do blaszki, wzbogać ulubionymi dodatkami - np. świeżymi owocami lub mięsnym farszem i upiecz w piekarniku w 180 stopniach (mniej więcej 40 minut, w zależności od użytych dodatków). 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl, ale-mlyn.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | słodycze | deser