Smakuje jak batoniki z karmelem. Ciasto, o którym trudno zapomnieć
To przepis dla wszystkich miłośników karmelu. Wielowarstwowy, apetyczny deser może zastąpić popularne słodycze - starcza na dłużej i jest jeszcze smaczniejszy. Na weekend przygotuj swoim bliskim ciasto Karmelowa Fantazja.
Jak łatwo się domyślić, Karmelowa Fantazja to ciasto, w którym znajduje się nieco karmelu. Wielowarstwowy wypiek jest jednak znacznie bogatszy w różne smaki. Łączy puszysty biszkopt, krem czekoladowo-orzechowy, delikatną bitą śmietanę, karmelową masę, a z wierzchu udekorowany jest obficie polewą czekoladową. Smakuje nieco jak popularne batoniki, jednak jest lżejszy i bardziej sycący.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Do przełożenia:
- 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego ze słoika,
- 200 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Masa karmelowa:
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 20 g śmietanki 30%.
Wierzch:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 80 ml śmietany kremówki 30%.
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania ciasta. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Dodawaj stopniowo żółtka. W osobnej misce wymieszaj obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do masy z jajkami i delikatnie mieszaj szpatułką. Przełóż na blachę do pieczenia o wymiarach ok. 24 × 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na 35 minut.
Przygotuj teraz nadzienie. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż, aby zrobić dwa blaty. Na pierwszy z nich wyłóż cienką warstwę kremu czekoladowo-orzechowego. Nałóż drugi blat ciasta. Ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i wyłóż kolejną warstwę.
Teraz zrób masę karmelową. W rondelku rozpuść cukier, najlepiej na średnim ogniu. Nie mieszaj, poczekaj aż zrobi się złocisty. Wtedy dodaj masło, śmietankę kremówkę i energicznie mieszaj. Powinna zrobić się błyszcząca i gładka masa karmelowa. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy jeszcze będzie płynna, wyłóż ją na przygotowane wcześniej ciasto. Włóż do lodówki na godzinę.
Przygotuj polewę. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, aby była gorąca, ale nie wrząca. Dodaj do niej gorzką czekoladę, łamiąc ją w trakcie wrzucania na kawałki. Zmniejsz moc palnika do minimum albo odstaw rondelek. Mieszaj tak długo aż polewa zrobi się lśniąca i gładka. Odstaw do wystudzenia. Chłodną, ale jeszcze płynną, polej przygotowane ciasto.
Karmelową Fantazję włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc), aby stężała.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne
Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy
Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser