Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów
Harataniec to bardzo niepozorne ciasto, ale w smaku jest niezwykle zaskakujące. Bardzo czekoladowe brownie z nutą likieru kawowego sprawdzi się nie tylko na codzienny podwieczorek, ale także na bardziej uroczyste okazje.
Harataniec to deser, który składa się z ciekawych i wyrazistych w smaku warstw. Podstawą jest wilgotne kakaowe brownie, wzbogacone delikatną nutą rozpuszczalnej kawy. Na tym czekoladowym spodzie znajduje się kremowa warstwa, przygotowana z masła i likieru kawowego. Całość wieńczy lśniąca polewa czekoladowa, która sprawia, że ciasto nabiera eleganckiego i bardzo apetycznego wyglądu. Harataniec łączy różne smaki i tekstury - miękki spód, aksamitny środek z likierem i gładką polewę. Każdy kęs to uczta dla podniebienia, szczególnie dla miłośników kakao i kawy. To deser, który sprawdzi się idealnie zarówno na codzienny deser, jak i na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 90 g kakao w proszku,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Warstwa likierowa:
- 400 g cukru pudru,
- 50 g masła,
- 3 łyżki likieru kawowego.
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady półgorzkiej,
- 3 łyżki likieru kawowego,
- 2 łyżki śmietanki 36%,
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. W rondlu rozpuść masło i zdejmij z ognia. Dodaj kakao, olej i kawę rozpuszczalną. Wymieszaj i odstaw na 4-5 minut. Następnie dołóż cukier i jajka, ciągle mieszając. Stopniowo dodawaj mąkę i wanilię, partiami. Mieszaj do całkowitego połączenia.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź w niej równomiernie ciasto. Wstaw całość do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę likierową. Utrzyj cukier z miękkim masłem za pomocą miksera elektrycznego. Dodaj likier i ubijaj, aż całość będzie gładka. Wstaw masę do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozsmaruj ją na ostudzonym już cieście.
Przygotuj polewę czekoladową. Pokruszoną czekoladę, likier, śmietankę i kawę umieść w naczyniu żaroodpornym. Podgrzewaj całość w kuchence mikrofalowej przez ok. minutę, a następnie wymieszaj. Jeśli składniki nie połączyły się dobrze, podgrzej całość przez kolejne 30-45 minut. Wyjmij i wymieszaj. Pozostaw polewę do ostygnięcia na ok. 5 minut, a następnie rozsmaruj ją na wierzchu ciasta.
Harataniec wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny, aż polewa zastygnie. Krój na kawałki i podawaj na zimno.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smaruj tym chleb zamiast masłem. Nie zatyka żył, dobrze działa na pamięć i pracę serca
Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy
Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem