Reklama
Reklama

Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów

Harataniec to bardzo niepozorne ciasto, ale w smaku jest niezwykle zaskakujące. Bardzo czekoladowe brownie z nutą likieru kawowego sprawdzi się nie tylko na codzienny podwieczorek, ale także na bardziej uroczyste okazje.

Harataniec - co to za deser?

Harataniec to deser, który składa się z ciekawych i wyrazistych w smaku warstw. Podstawą jest wilgotne kakaowe brownie, wzbogacone delikatną nutą rozpuszczalnej kawy. Na tym czekoladowym spodzie znajduje się kremowa warstwa, przygotowana z masła i likieru kawowego. Całość wieńczy lśniąca polewa czekoladowa, która sprawia, że ciasto nabiera eleganckiego i bardzo apetycznego wyglądu. Harataniec łączy różne smaki i tekstury - miękki spód, aksamitny środek z likierem i gładką polewę. Każdy kęs to uczta dla podniebienia, szczególnie dla miłośników kakao i kawy. To deser, który sprawdzi się idealnie zarówno na codzienny deser, jak i na wyjątkowe okazje.

Reklama

Ciasto Harataniec - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g cukru, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 80 g masła, 
  • 90 g kakao w proszku, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/4 łyżeczki soli.

Warstwa likierowa: 

  • 400 g cukru pudru, 
  • 50 g masła, 
  • 3 łyżki likieru kawowego. 

Polewa czekoladowa: 

  • 200 g czekolady półgorzkiej, 
  • 3 łyżki likieru kawowego, 
  • 2 łyżki śmietanki 36%, 
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. W rondlu rozpuść masło i zdejmij z ognia. Dodaj kakao, olej i kawę rozpuszczalną. Wymieszaj i odstaw na 4-5 minut. Następnie dołóż cukier i jajka, ciągle mieszając. Stopniowo dodawaj mąkę i wanilię, partiami. Mieszaj do całkowitego połączenia. 

Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź w niej równomiernie ciasto. Wstaw całość do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut. Wyjmij i ostudź. 

Przygotuj warstwę likierową. Utrzyj cukier z miękkim masłem za pomocą miksera elektrycznego. Dodaj likier i ubijaj, aż całość będzie gładka. Wstaw masę do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozsmaruj ją na ostudzonym już cieście. 

Przygotuj polewę czekoladową. Pokruszoną czekoladę, likier, śmietankę i kawę umieść w naczyniu żaroodpornym. Podgrzewaj całość w kuchence mikrofalowej przez ok. minutę, a następnie wymieszaj. Jeśli składniki nie połączyły się dobrze, podgrzej całość przez kolejne 30-45 minut. Wyjmij i wymieszaj. Pozostaw polewę do ostygnięcia na ok. 5 minut, a następnie rozsmaruj ją na wierzchu ciasta. 

Harataniec wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny, aż polewa zastygnie. Krój na kawałki i podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smaruj tym chleb zamiast masłem. Nie zatyka żył, dobrze działa na pamięć i pracę serca

Delikatne, kruche, rozpływa się w ustach. Perfekcyjnie lekkie ciasto styropian idealne do kawy

Kremowe, zapiekane spaghetti. Lepsze niż carbonara, bo ze zdrowszym dodatkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze