Reklama
Reklama

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Zrób, jeśli chcesz zachwycić gości

Sałatka Słoneczko smakuje równie pysznie jak wygląda. To pożywna sałatka jajeczna z wyrazistym sosem, podana w wyjątkowo piękny sposób – w formie słonecznika. Idealna nie tylko na lato – wnosi jego powiew w środku jesieni.

Nazwa tej sałatki jest urocza, ale smak to dopiero hit. Jeżeli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, zrób sałatkę Słoneczko, a na pewno każdy poprosi cię o przepis. U mnie to obowiązkowa przekąska na imprezę.

Sałatka Słoneczko - lista składnikow

  • 350 g pieczarek,  
  • 8 jajek, 
  • 1 pęczek cebuli dymki (ze szczypiorem),  
  • 1 żółta papryka, 
  • 5 łyżek majonezu, 
  • 3 łyżeczki musztardy delikatesowej, 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 100 g czarnych oliwek, 
  • ½ pomidora, 
  • kilkanaście chipsów cebulowych. 

Sałatka Słoneczko - przepis

Opłucz piekarki i ugotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez około 20 minut. Odcedź i pokrój w kostkę. 

Ugotuj jajka na twardo (około 8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Ugotowane jajka przestudź, obierz ze skorupek i posiekaj. Przed posiekaniem odłóż 2 żółtka do dekoracji. Rozgnieć je widelcem. 
Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. 

Reklama

Posiekaj cebulę wraz ze szczypiorem.  

Połącz w misce pieczarki, jajka (bez odłożonych żółtek), około połowę papryki i szczypior. 

W osobnym naczyniu wymieszaj majonez i musztardę. Dodaj obie sproszkowane papryki, pieprz i sól.  

Połącz sos ze składnikami sałatki. Wymieszaj. Uformuj z sałatki kopczyk. 

Wokół brzegu miski z sałatką ułóż chipsy – tak, by powstały płatki słonecznika. Sałatkę przysyp w całości papryką. Na środku rozsyp żółtka jaj, tworząc z nich koło. Na całej powierzchni sałatki rozłóż połówki oliwek. Z jednej wytnij kropki biedronki. Biedronkę wytnij z połówki pomidora i ułóż na środku słonecznika. Ozdób kropkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy dżem z winogron ogrodowych. Do rogalików, naleśników i gofrów niezastąpiony

Przepis na najlepsze kruche ciasto ze starego zeszytu babci. Jeden dodatek i szarlotka wychodzi niebiańska

Jest pospolity i ma śmieszną nazwę. Grzybiarze cenią go jednak za wyjątkowy smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki