Reklama
Reklama

Śniadanie idealne na weekend. Rodzina pokocha jajka sadzone po kowbojsku

Jajka przyrządzić można na setki sposobów. W każdej postaci są smaczne i pożywne. Nie każda jednak zaskakuje estetyczną formą tak bardzo, jak jajka sadzone po kowbojsku, czyli na chrupiących tostach, z pikantnym sosem. Koniecznie spróbuj tego przepisu.

Jajka to świetny pomysł na śniadanie - wiele osób nie wyobraża sobie bez nich dobrego, sycącego rozpoczęcia dnia. Dzisiaj mamy propozycję inną niż zwykle. Jajka sadzone po kowbojsku świetnie sprawdzą się jako posiłek dla rodziny czy znajomych. Są niezwykle pyszne i aromatyczne, a to dzięki warzywom i przyprawom. 

Przepis jest prosty, a efekt zdecydowanie będzie smakowity.

Jajka sadzone po kowbojsku - lista składników

  • 9 kromek pieczywa tostowego, 
  • 9 jajek, 
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów, 
  • 1 cebula, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
  • sól, czarny pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • natka pietruszki (do dekoracji). 

Jajka sadzone po kowbojsku - przepis

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Usuń z papryk gniazda nasienne. Miąższ pokrój na takiej samej wielkości kawałki, jak cebulę. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dołóż paprykę i smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. 

Dopraw warzywa na patelni kminem rzymskim, słodką papryką, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą. Dołóż pomidory z puszki. Duś sos około 10 minut – do chwil, aż odparuje z niego nadmiar płynu. 

Ułóż pieczywo tostowe na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podpiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na podpieczonych kromkach chleba rozsmaruj równomiernie grubą warstwę warzyw z patelni.  

Na środku każdego tostu zrób łyżką wgłębienie w warstwie warzyw. Wbij w nie surowe jajko, uważając, by nie uszkodzić żółtka. Jajka dopraw solą i pieprzem. Wstaw tosty z powrotem do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Podawaj gorące, oprószone posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza zamiast wędliny na kanapki. Karkówka pieczona, którą zrobisz ją w domu

Smakuje wybornie i ma mnóstwo witamin. Sałatka marcowa dobra na kolację i nie tylko

Nie wiesz, jaki dodatek podać do niedzielnego obiadu? Zrób prostą sałatkę z pora

INTERIA.PL