Śniadanie na regenerację i energię na cały dzień. Poczujesz się jak młody bóg
Jajka to jeden z najlepszych produktów, które możesz zjeść na śniadanie. Stanowią prawdziwą bombę składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, czy białko. Ponadto dodają energii i są lekkostrawne. Można zrobić je na wiele sposobów. Jeśli masz nieco więcej czasu, wypróbuj przepis na jajka po turecku.
Jedzenie zdrowego śniadania to nie tylko sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Wielu dietetyków zapewnia, że to, co zjemy o poranku, może wpływać na nasze dalsze wybory żywieniowe w ciągu dnia. Pożywne i sycące śniadanie sprawi, że będziemy mieć mniejszą ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Przykładem zdrowego, ale i bardzo smacznego porannego posiłku są jajka po turecku. Potrawa jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze, a w dodatku smakuje bajecznie. Dlaczego warto ją jeść, oraz jak ją zrobić? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu
Jajka po turecku to nic innego jak jajka w koszulkach podawane z jogurtem greckim, oraz różnymi dodatkami. Jajka są lekkostrawne i niskokaloryczne, jedna sztuka zawiera ok. 80 kcal. Zarówno w jajkach, jak i w jogurcie greckim znajduje się białko, które jest substancją budulcową wszystkich tkanek organizmu. Proteiny wpływają również na prawidłowy stan i pracę mięśni, oraz zapewniają sytość po posiłku. Warto dodać, że białko jaj nazywane jest wzorcowym - zawiera wszystkie potrzebne organizmowi aminokwasy. W żółtku jaj obecne jest cholina, która zapewnia prawidłową pracę mózgu. Natomiast luteina i zeaksantyna wspierają wzrok, oraz chroni oczy przed chorobami.
W jajkach obecny jest szereg witamin i minerałów, między innymi dbająca o zdrowie oczu witamina A, wspierające układ nerwowy, odpornościowy i metabolizm witaminy z grupy B, działająca antyoksydacyjnie i wpływająca na kondycję skóry witamina E, wzmacniająca kości i zęby witamina D, czy dbająca o prawidłową krzepliwość krwi i stan kości witamina K. W jajkach nie brakuje także wapnia, który wspiera zdrowie kości, jodu, który pomaga dbać o tarczycę, potasu, regulującego ciśnienie krwi, cynku, który pomaga dbać o odporność, czy magnezu, wspierającego zdrowie serca i mózgu.
Jajka po turecku podawane są na jogurcie greckim, które oprócz białka zawiera wapń i witaminę B12, która między innymi wpływa na układ nerwowy i krążenia. Warto wspomnieć także o dodatku świeżego czosnku, który ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera organizm w walce z infekcjami. Dodatkowo czosnek pomaga stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Do przygotowania jednej porcji jajek po turecku, będziesz potrzebować:
- 2 jajka,
- 150 ml jogurtu greckiego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kolendra lub natka pietruszki do dekoracji,
- sól i pieprz do smaku.
Paprykowe masło palone:
- 20 g masła,
- ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
- odrobina chili.
Dodatkowo:
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka octu do gotowania jajek,
- pieczywo.
Przygotowanie:
- Do miseczki wlej jogurt, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Miseczkę z jogurtem (przed podaniem) możesz na chwilę położyć nad garnkiem z gotującą się wodą, aby go lekko podgrzać.
- Na patelni rozpuść, masło dodaj paprykę wędzoną i chili, podgrzewaj ok. trzy minuty, cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
- Zagotuj wodę w garnku, wlej łyżkę octu. Jajko wbij do szklanki. Zrób w garnku wir i wlej jajko. Gotuj ok. trzy minuty, następnie delikatnie wyjmij jajko i odsącz je z wody na ręczniku papierowym. To samo zrób z drugim.
- Na lekko podgrzanym jogurcie wyłóż jajka, polej wszystko paprykowym masłem i posyp posiekaną pietruszką lub kolendrą. Jajka po turecku podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżym lub podpieczonym pieczywem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealna opcja na drugie śniadanie czy kolację. Sałatka z selerem naciowym smakuje wyjątkowo
Ile pączków wyjdzie z 1 kg mąki? Przepis na idealne ciasto na pączki
Danie na rozgrzewkę. Kremowa zupa marchewkowa z mięsnymi klopsikami