Reklama
Reklama

Śniadaniowa uczta, jesz i chcesz więcej. Jajecznica pójdzie w odstawkę

Omlet to jedno z najpopularniejszych jajecznych dań na śniadanie. Można zrobić go na wiele sposobów. Z samych jajek, lub z dodatkiem mąki, na słodko z owocami, czy też wytrawnie z warzywami, szynką i serem. Prawdziwym rarytasem jest jednak omlet cesarski – kaiserschmarrn. Na czym polega jego wyjątkowość, oraz jak go zrobić? Podpowiadamy.

Jeśli chcesz zjeść pożywne śniadanie, dzięki któremu przez wiele godzin nie pomyślisz o podjadaniu, koniecznie zrób posiłek na bazie jajek. Nie musi być to jednak jajecznica, czy jajka na miękko. Wielbicielom rozpoczynania dnia słodkimi potrawami do gustu może przypaść omlet cesarski. W poniższym artykule zdradzimy ci na niego przepis, oraz sprawdzimy, z czym smakuje najlepiej.

Sprawdź także: Domowe pyzy z mięsem mielonym. Obiad pyszny jak u babci

Omlet cesarski - kaiserschmarrn

Jednym z najbardziej znanych austriackich dań na słodko jest omlet cesarski, znany pod nazwą kaiserschmarrn. Warto dodać, że "kaiser" oznacza nic innego jak "cesarza", podobno potrawa była jednym z ulubionych przysmaków Franciszka Józefa I.

Czym wyróżnia się omlet cesarski? Przede wszystkim nie znajdziemy tu jednego, jajecznego placka, z którym zazwyczaj kojarzą się omlety. Kaiserschmarrn porwany jest na małe kawałki i przypomina nieco gruby naleśnik. Bazą przepisu jest mąka, mleko i jaja. Można spotkać także receptury, które zawierają takie składniki jak: mielone migdały, rodzynki w rumie, skórka z cytryny, czy wanilia. Austriacy zajadają go na lunch lub deser, jednak równie dobrze sprawdzi się na słodki początek dnia. Co więcej, danie wpisane zostało na ministerialną Listę austriackich produktów tradycyjnych.  

Omlet cesarski - przepis

Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować:

  • 4 jajek,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 laski wanilii,
  • szczypty soli,
  • masła klarowanego do smażenia.

Dodatki:

  • cukier puder,
  • pokrojone świeże owoce lub ulubiona konfitura.

Oddziel białka od żółtek. W misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Do drugiej miski przełóż żółtka, upij dodając mąkę (po łyżce). Następnie powoli wlej mleko, cały czas mieszając, na koniec dorzuć ziarna z laski wanilii i połącz wszystkie składniki.

Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane. Wyłóż masę i równo rozprowadź ją łyżką. Smaż do momentu, aż nabierze złotego koloru, delikatnie odwróć omleta i smaż jeszcze chwilę. Następnie za pomocą szpatułki podziel go na mniejsze części i chwilę je dosmaż. Jeśli masz problemy z odwróceniem placka w całości możesz podzielić go na pół, zanim będziesz smażyć drugą stronę. Gotowego kaiserschmarrna wyłóż na talerz, oprósz go cukrem pudrem. Dodaj owoce lub konfiturę.

Z czym najlepiej smakuje kaiserschmarrn?

Tradycyjnie serwuje się go z cukrem pudrem. Świetnie pasują tu także świeże owoce, konfitura wiśniowa na ciepło, prażone jabłka, lub dżem. Idealnym dopełnieniem smaków jest także cynamon. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować. Możesz dodać do niego krem czekoladowy, masło orzechowe lub pastę pistacjową, syrop klonowy, wiórki kokosowe lub orzechy. Wszystko zależy od twoich preferencji.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

Okonomiyaki - japońskie placuszki z kapusty. Może je jeść z tym, co najbardziej lubisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania