Reklama
Reklama

Domowe pyzy z mięsem mielonym. Obiad pyszny jak u babci

Lubisz proste ziemniaczano-mączne dania z mięsnym farszem? Jeśli tak, zrób domowe pyzy. Ciasto to tylko trzy składniki oraz odrobina soli, wystarczy zagnieść ziemniaki, jajka i mąkę ziemniaczaną. Nadzienie do klusek zrobisz z mięsa mielonego, cebulki i przypraw. Koniecznie przygotuj od razu większą ilość, na pewno domownicy poproszą o dokładkę.

Pyzy z mięsem to klasyczne, domowe danie, które kusi miękkim ciastem i pożywnym, aromatycznym farszem. Ciasto na pyzy możesz przygotować tylko z gotowanych ziemniaków, choć my użyliśmy ich dwóch form - gotowanych i surowych. Polecamy użyć mięsa wołowo-wieprzowego, możesz także sięgnąć po mielone mięso z indyka. Koniecznie dorzuć do farszu cebulę, czosnek i suszony majeranek, wyjdzie pysznie.  

Sprawdź także: Chrupiące schabowe w odchudzonej wersji. Rodzina już nie chce smażonych

Przepis na pyzy z mięsem

Potrawa doskonale smakuje polana rozpuszczonym masłem lub grzybowym sosem. Jednak naszym zdaniem najlepszym dodatkiem do pyz z mięsem będą oczywiście chrupiące skrawki z cebulką. Zaopatrz się także w: 

Składniki na ciasto: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • ok. 280 g mąki ziemniaczanej, 
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz: 

  • 450 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego), 
  • 1 cebulka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • 1 łyżka masła lub smalcu. 

Jak zrobić pyzy z mięsem? 

Wykonaj farsz. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu na złoty kolor. Następnie dosyp suszony majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj mielone mięso i rozbijaj drewnianą łyżką podczas smażenia. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny. Odstaw patelnię na bok. 

Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki i umyj. Połowę pokrój w kostkę, włóż do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Po czym lekko wystudź i przepuść przez praskę. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i mocno odciśnij w dłoniach lub w czystej ściereczce. Umieść wszystkie ziemniaki w misce, wbij jajka, wymieszaj i uklep powierzchnię. Przesuń ostrzem noża na pół po ziemniaczanej masie kreśląc linię, po czym jeszcze raz (krzyżując linie), aby powstały 4 równe części. ¼ masy wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę. Ponownie przełóż wyłożone ziemniaki do miski, wbij kolejne jajko, dodaj sól i wymieszaj/zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na kilka części. Każdy fragment uformuj w wałek i pokrój na kawałki. Z kawałka uformuj małą kulkę, spłaszcz i na środku ułóż porcję nadzienia. Zlep boki pyzy i uformuj w zgrabną kuleczkę.  

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i kolejno wrzucaj pyzy. Rób to partiami, by ciasto się nie posklejało i gotuj ok. 4 minuty od wypłynięcia. Pyzy z mięsem wyławiaj łyżką cedzakową i od razu serwuj. Pysznie smakują posypane podsmażoną na maśle cebulką lub okrasą z boczku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lamingtony są lepsze niż sklepowe ciastka. Mają nawet swoje święto narodowe

Na Wszystkich Świętych podam nietypową przekąskę rybną. Rodzina ją uwielbia

Niekwestionowany hit każdej imprezy. Sałatka gyros mieszana uda się każdemu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe