Reklama
Reklama

Domowe pyzy z mięsem mielonym. Obiad pyszny jak u babci

Lubisz proste ziemniaczano-mączne dania z mięsnym farszem? Jeśli tak, zrób domowe pyzy. Ciasto to tylko trzy składniki oraz odrobina soli, wystarczy zagnieść ziemniaki, jajka i mąkę ziemniaczaną. Nadzienie do klusek zrobisz z mięsa mielonego, cebulki i przypraw. Koniecznie przygotuj od razu większą ilość, na pewno domownicy poproszą o dokładkę.

Pyzy z mięsem to klasyczne, domowe danie, które kusi miękkim ciastem i pożywnym, aromatycznym farszem. Ciasto na pyzy możesz przygotować tylko z gotowanych ziemniaków, choć my użyliśmy ich dwóch form - gotowanych i surowych. Polecamy użyć mięsa wołowo-wieprzowego, możesz także sięgnąć po mielone mięso z indyka. Koniecznie dorzuć do farszu cebulę, czosnek i suszony majeranek, wyjdzie pysznie.  

Sprawdź także: Chrupiące schabowe w odchudzonej wersji. Rodzina już nie chce smażonych

Przepis na pyzy z mięsem

Potrawa doskonale smakuje polana rozpuszczonym masłem lub grzybowym sosem. Jednak naszym zdaniem najlepszym dodatkiem do pyz z mięsem będą oczywiście chrupiące skrawki z cebulką. Zaopatrz się także w: 

Składniki na ciasto: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • ok. 280 g mąki ziemniaczanej, 
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz: 

  • 450 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego), 
  • 1 cebulka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku, 
  • sól i czarny pieprz, 
  • 1 łyżka masła lub smalcu. 

Jak zrobić pyzy z mięsem? 

Wykonaj farsz. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu na złoty kolor. Następnie dosyp suszony majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj mielone mięso i rozbijaj drewnianą łyżką podczas smażenia. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny. Odstaw patelnię na bok. 

Przygotuj ciasto. Obierz ziemniaki i umyj. Połowę pokrój w kostkę, włóż do garnka z osoloną wodą i ugotuj do miękkości. Po czym lekko wystudź i przepuść przez praskę. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i mocno odciśnij w dłoniach lub w czystej ściereczce. Umieść wszystkie ziemniaki w misce, wbij jajka, wymieszaj i uklep powierzchnię. Przesuń ostrzem noża na pół po ziemniaczanej masie kreśląc linię, po czym jeszcze raz (krzyżując linie), aby powstały 4 równe części. ¼ masy wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę. Ponownie przełóż wyłożone ziemniaki do miski, wbij kolejne jajko, dodaj sól i wymieszaj/zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na kilka części. Każdy fragment uformuj w wałek i pokrój na kawałki. Z kawałka uformuj małą kulkę, spłaszcz i na środku ułóż porcję nadzienia. Zlep boki pyzy i uformuj w zgrabną kuleczkę.  

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i kolejno wrzucaj pyzy. Rób to partiami, by ciasto się nie posklejało i gotuj ok. 4 minuty od wypłynięcia. Pyzy z mięsem wyławiaj łyżką cedzakową i od razu serwuj. Pysznie smakują posypane podsmażoną na maśle cebulką lub okrasą z boczku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe