Reklama
Reklama

Soczysta karkówka rwana. Raz spróbujesz i będziesz wracać do przepisu

Karkówka rwana jest daniem dość czasochłonnym, choć stosunkowo prostym w przygotowaniu. Pewne jest to, że warto na nią czekać każdą minutę. Dodana do sałatki czy na kanapkę stanie się prawdziwą kulinarną ucztą.

Karkówka rwana

Karkówka rwana, czyli tzw. pulled pork, to odpowiednik dobrze znanej szarpanej wołowiny. Pomysł na to danie powstał w południowych Stanach Zjednoczonych. Co charakterystyczne, po obróbce mięsa nie kroi się go, a rwie na mniejsze kawałki. Te najczęściej trafiają do burgera, ale mogą być też świetnym źródłem białka w sałatce czy kanapce. Karkówka rwana posłuży również do przygotowania m.in. portugalskiej bifany, czyli specjalnej bułki z wieprzowiną. 

Karkówka rwana - przepis

Składniki:

  • 2 kg karkówki wieprzowej, 
  • cebula, 
  • 150 g ketchupu, 
  • 50 ml octu jabłkowego, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • łyżka musztardy, 
  • łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sos: 

  • 200 ml soku jabłkowego, 
  • 200 ml wody, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • łyżeczka soli. 

Sposób wykonania:

Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj ją z keczupem, octem, koncentratem pomidorowym, czosnkiem, musztardą i papryką. Dopraw mieszankę solą i pieprzem. 

Marynatą natrzyj mięso dokładnie i umieść je w strunowym woreczku do zamrażania. Włóż karkówkę do lodówki na ok. 24 godziny. 

Wyjmij mięso na ok. 2 godziny przed planowanym przyrządzeniem, by nabrało temperatury pokojowej. 

Przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. 

Przygotowany sos przelej do dużej blachy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego większego niż kawałek mięsa. Naczynie umieść na samym dole piekarnika. 

Karkówkę umieść na ruszcie w piekarniku, by wszystkie soki spływały do podstawionego wcześniej naczynia. 

Mięso piecz w temperaturze 110 st. Celsjusza przez ok 7-9 godzin, w zależności od grubości mięsa. Po 4 godzinach zacznij co 45 minut smarować mięso marynatą z dolnego naczynia. 

Sprawdzaj temperaturę wewnątrz karkówki - powinna wynosić 90 st. Celsjusza. Wtedy będzie gotowa. 

Wyjmij karkówkę z piekarnika i owiń ją szczelnie folią aluminiową. Odstaw na 30-60 minut, a następnie rozrywaj widelcami lub szczypcami. 

Karkówkę rwaną podawaj z sałatką, kanapką lub jako dodatek do burgera. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze kokosanki, zupełnie jak dawniej. Dzięki temu składnikowi są tak pyszne

Kruche rogaliki z jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy

Z lodówki wzięłam mascarpone, z miski pomarańcze. Wyszedł bajecznie kremowy i delikatny deser

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | dodatki | wieprzowina | przekąski