Reklama
Reklama

Soczysta sałatka z porem i kukurydzą. Idealny dodatek do każdego obiadu

Sałatka z porem i kukurydzą to klasyczne połączenie, które potrafi zaskoczyć prostotą i uniwersalnością. Przygotowuje się ją szybko i pasuje praktycznie do każdego obiadu (od pieczonego mięsa po lekkie danie wegetariańskie). Jeśli szukasz dodatku, który w kilka minut odmieni codzienny posiłek, ta przekąska sprawdzi się idealnie.

Sałatka z porem i kukurydzą 

Sałatka z porem i kukurydzą jest szybka w przyrządzeniu i idealnie pasuje jako ciekawy dodatek obiadowy. W smaku jest dość mocna i charakterystyczna, pikantna ze względu na pora. Jednak wyrazisty aromat został przełamany słodyczą kukurydzy i jajkiem. Całości dopełnia koperek i natka pietruszki. Kremowy dressing dodatkowo łagodzi ostrość tego dania. Sałatka świetnie sprawdzi się do śniadaniówki jako lunch do pracy czy szkoły. 

Przeczytaj też: Kuchnia odpornościowa. Sałatki z kiszonek na śniadanie i kolację

Reklama

Sałatka z porem i kukurydzą - przepis

Składniki:

  • 2 duże pory, 
  • 300 g kukurydzy konserwowej,
  • 4 jajka, 
  • garść koperku, 
  • garść natki pietruszki. 

Sos: 

  • 4 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:

1. Ugotuj jajka na twardo. Po ostudzeniu obierz je i pokrój w drobną kostkę. 

2. Pora oczyść, odkrawając twardą zieloną końcówkę i korzeń. Użyj białej i jasnozielonej części. Pokrój warzywo w bardzo cienkie półplasterki. Aby złagodzić jego ostry smak, możesz przelać go wrzątkiem na sitku, a następnie od razu zimną wodą. Następnie należy go dobrze osuszyć. 

3. Kukurydzę odsącz z zalewy. 

4. W dużej misce wymieszaj pokrojonego pora, jajka i kukurydzę. Dodaj drobno poszatkowany koperek i natkę pietruszki. Wstępnie wymieszaj. 

5. Przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Dopraw całość do smaku. Przyrządzonym dressingiem zalej sałatkę i całość dobrze wymieszaj, do całkowitego pokrycia składników. 

6. Sałatkę z porem i kukurydzą wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaki się połączyły. Podawaj jako dodatek do mięs, dań z grilla czy też samodzielny lunch lub kolację. 

7. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

4 najlepsze sałatki na sylwestra. Proste, eleganckie i pełne smaku

Klopsiki jak ze sklepu meblowego, ten smak zachwyca. Moja rodzina się zajada

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego na sylwestra. Nie ma przy nich dużo pracy, a goście uwielbiają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przekąski | impreza | kukurydza