Reklama
Reklama

Obiad, który zasmakuje wszystkim. Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Chociaż włosi nie uznają połączenia makaronu i kurczaka, takie połączenie może smakować naprawdę pysznie. Jeżeli masz ochotę na szybki, prosty, ale zarazem bardzo smaczny obiad spaghetti z kurczakiem i szpinakiem będzie doskonałą propozycją dla ciebie. Idealnie ugotowany makaron, soczyste mięso, oraz delikatny sos ze szpinakiem podbije kubki smakowe twoich najbliższych.

Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem to danie, które wiele osób zna i chętnie serwuje rodzinie na obiad. Jest smaczne, syci na długo, a w dodatku nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do sosu oprócz kurczaka i szpinaku koniecznie dodaj pieczarki, śmietankę i suszone pomidory. Nie zapomnij posypać potrawy parmezanem, będzie smakować jeszcze lepiej. 

Sprawdź także: Sycący gulasz po serbsku. Rozgrzewające danie na chłodne dni 

Reklama

Przepis na spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 350 g makaronu spaghetti, 
  • 400 g filetów z kurczaka, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 200 g szpinaku, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie), 
  • 5-6 suszonych pomidorów, 
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa do smażenia, 
  • suszona bazylia do smaku, 
  • parmezan do posypania, 
  • sól i pieprz.

Jak zrobić spaghetti z kurczakiem i szpinakiem? 

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując pół szklanki wody z gotowania. 

Filety z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż mięso na złoty kolor, a następnie odłóż na talerz. 

Pieczarki umyj i pokrój na cienkie plasterki. 

Posiekaj teraz cebulę i czosnek. Podsmaż je na tej samej patelni, po chwili dodaj plasterki pieczarek. Mieszaj co jakiś czas. Na koniec dodaj szpinak i podsmażaj tak długo aż znacznie zmniejszy swoją objętość. 

Wlej białe wino i pozwól mu odparować (opcjonalnie). Dodaj śmietankę i wymieszaj. Włóż usmażonego kurczaka, dopraw solą, pieprzem i bazylią. 

Dodaj ugotowany makaron do sosu, wlej odrobinę wody z gotowania i wymieszaj całość, aby spaghetti dobrze się połączyło z kremowym sosem. Duś tak przez 5 minut.  

Na koniec posyp całość świeżym parmezanem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | makarony