Reklama
Reklama

Solanka do ogórków według przepisu babci Jadzi. Nigdy nie są puste i miękkie

Lipiec jest pierwszym terminem na kiszenie ogórków. Właśnie w tym miesiącu mają najlepszy smak, a także najniższą cenę. Żeby jednak nie były puste i miękkie, należy przygotować odpowiednią solankę. Przepis babci Jadzi nigdy nie zawodzi. Wypróbuj go, a przetwory będą przepyszne.

Ogórki najlepiej kisić w lipcu i sierpniu, aby cieszyć się ich smakiem jesienią i zimą. Przygotowanie przetworów jest dość proste, jednak musimy zastosować kilka, ważnych zasad. Na początek należy dokładnie umyć warzywa z piasku, potem umieścić je w wyparzonych słoikach i dodać niezbędne składniki tj. koper, czosnek, chrzan i liść dębu. Na koniec zalewamy całość wodą z solą. Sprawdź babciny przepis na solankę, dzięki której ogórki będą twarde i chrupiące. 

Solanka do kiszenia ogórków - przepis babci Jadzi

Solanka jest odpowiedzialna za proces kiszenia. Poza tym to właśnie ona nadaje ogórkom kiszonym niepowtarzalny smak. Jak ją zrobić?

Na początek należy kupić odpowiednią sól. Babcia Jadzia używa niejodowanej soli kłodawskiej, która jest idealna do przetworów, a do tego bardzo zdrowa. Odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu. Ma także dobry wpływ na układ mięśniowy i nerwowy. 

Żeby przygotować idealną solankę do ogórków kiszonych, należy wsypać czubatą łyżkę soli do 1 l wrzącej wody. Warzywa zalewamy ostudzoną solanką, a słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. 

Dlaczego ogórki wychodzą puste i miękkie?

Ogórki kiszone wychodzą puste i miękkie, jeśli przygotujemy złą solankę. Chodzi tutaj o nieodpowiednie proporcje oraz o użycie niewłaściwej soli do kiszenia np. jodowanej. 

Kolejnym błędem przy kiszeniu ogórków jest zakup warzyw o niskiej jakości, czyli pustych w środku lub gąbczastych albo zerwanie ich w ogródku i robienie przetworów dopiero po kilku dniach. Pamiętajmy, aby zabrać się za to od razu po zbiorach. 

Jeśli nie chcemy, aby ogórki kiszone były puste i miękkie, to nie przesadzajmy z ilością przypraw. Potrzebujemy 4 ząbki czosnku, 2 gałązki kopru, kawałek chrzanu, liść dębu oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki gorczycy, liść laurowy oraz 4 ziarenka ziela angielskiego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory