Reklama
Reklama

Weź kaszę jaglaną i zdrowe pestki. Przygotujesz przepyszny pasztet

Do przygotowania pysznego domowego pasztetu wcale nie potrzebujesz dużej ilości mięsa. Możesz zrobić go w wersji jarskiej z kaszy jaglanej, dyniowych pestek i warzyw. Wyjdzie dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż klasyczna wersja, dzięki czemu sprawdzi się doskonale w jadłospisie osób na diecie odchudzającej. Sprawdź, jak zrobić pasztet z pestkami dyni.

Pasztet z pestkami dyni zrobisz bez dodatku mięsa. Podstawą są tu oczywiście dyniowe pestki, genialnego źródła cynku i zdrowych tłuszczów. Będziesz potrzebować także niezwykle zdrowej kaszy jaglanej, która jest lekkostrawna, ma sporo błonnika, mnóstwo witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak żelazo, krzem, czy magnez. Taki pasztet doskonale sprawdzi się w diecie osób, które dbają o zdrowie, lub chcą zrzucić nieco nadprogramowych kilogramów. 

Sprawdź także: Wlej rozbełtane jajka do makaronu z warzywami. Zrobisz obłędną zapiekankę na obiad

Reklama

Przepis na pasztet z pestkami dyni

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:  

  • 400 g pestek dyni, 
  • 120 g kaszy jaglanej, 
  • 4 cebule, 
  • mała marchewka, 
  • 600 ml bulionu warzywnego, 
  • 120 g mąki ziemniaczanej, 
  • 30 ml oliwy, 
  • garść łuskanego słonecznika, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej rzepakowy do smażenia.

Gotowy pasztet możesz podawać jako przystawkę, lub jeść go wraz z ulubionym pieczywem. 

Jak zrobić pasztet z pestkami dyni?

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osobno ugotuj marchewkę. W tym czasie rozdrobnij 350 g pestek dyni z użyciem rozdrabniacza albo blendera.  

Cebulę posiekaj drobno. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Połącz ją z kaszą jaglaną i zmiksuj drobno, najlepiej z pomocą blendera. 

Wlej bulion warzywny do miski. Przełóż do niego pestki z dyni, cebulę i kaszę jaglaną. Wrzuć marchewkę, podzieloną na mniejsze kawałki. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksuj tak długo aż uzyskasz gładką masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, resztę pestek z dyni, łuskanego słonecznika i ponownie wymieszaj na gładką masę. 

Masę przelej do keksówki albo foremek aluminiowych do pasztetu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę bez przykrycia.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Schaboszczak niech się chowa. Przepis na te roladki mam od koleżanki z Koła Gospodyń Wiejskich

Łączę kilka składników, serwuję do obiadu. Ta sałatka zawsze pasuje

Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pasztety