Weź kaszę jaglaną i zdrowe pestki. Przygotujesz przepyszny pasztet
Do przygotowania pysznego domowego pasztetu wcale nie potrzebujesz dużej ilości mięsa. Możesz zrobić go w wersji jarskiej z kaszy jaglanej, dyniowych pestek i warzyw. Wyjdzie dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż klasyczna wersja, dzięki czemu sprawdzi się doskonale w jadłospisie osób na diecie odchudzającej. Sprawdź, jak zrobić pasztet z pestkami dyni.
Pasztet z pestkami dyni zrobisz bez dodatku mięsa. Podstawą są tu oczywiście dyniowe pestki, genialnego źródła cynku i zdrowych tłuszczów. Będziesz potrzebować także niezwykle zdrowej kaszy jaglanej, która jest lekkostrawna, ma sporo błonnika, mnóstwo witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak żelazo, krzem, czy magnez. Taki pasztet doskonale sprawdzi się w diecie osób, które dbają o zdrowie, lub chcą zrzucić nieco nadprogramowych kilogramów.
Sprawdź także: Wlej rozbełtane jajka do makaronu z warzywami. Zrobisz obłędną zapiekankę na obiad
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 400 g pestek dyni,
- 120 g kaszy jaglanej,
- 4 cebule,
- mała marchewka,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 30 ml oliwy,
- garść łuskanego słonecznika,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Gotowy pasztet możesz podawać jako przystawkę, lub jeść go wraz z ulubionym pieczywem.
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osobno ugotuj marchewkę. W tym czasie rozdrobnij 350 g pestek dyni z użyciem rozdrabniacza albo blendera.
Cebulę posiekaj drobno. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Połącz ją z kaszą jaglaną i zmiksuj drobno, najlepiej z pomocą blendera.
Wlej bulion warzywny do miski. Przełóż do niego pestki z dyni, cebulę i kaszę jaglaną. Wrzuć marchewkę, podzieloną na mniejsze kawałki. Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksuj tak długo aż uzyskasz gładką masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, resztę pestek z dyni, łuskanego słonecznika i ponownie wymieszaj na gładką masę.
Masę przelej do keksówki albo foremek aluminiowych do pasztetu. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę bez przykrycia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schaboszczak niech się chowa. Przepis na te roladki mam od koleżanki z Koła Gospodyń Wiejskich
Łączę kilka składników, serwuję do obiadu. Ta sałatka zawsze pasuje
Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami